Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

U21-serierna splittrar elitklubbarna: ”Kommer alltid att vara en låtsasserie”

Allsvenskan

AIK kallar den för låtsasserie och väljer att inte delta. Elfsborg och Djurgården hyllar den.
Fotbollskanalen har pratat med en stor del av de svenska elitklubbarna och deras åsikter om den svenska U21-serien går minst sagt isär.

Foto: Bildbyrån.

U21-serierna i svensk fotboll innehåller många väldigt bra matcher av hög kvalitet. De innehåller även många väldigt ojämna matcher, där lag skickar rena ungdomslag. Under den senaste veckan har resultat som 13-0, 9-0 och 10-4 förekommit, vilket fått flera klubbar i både allsvenskan och superettan att reagera.

- Tunna trupper gör att man oftast på bortamatcher skickar ett lite yngre lag och sedan på hemmamatcher ställer vi upp med ett betydligt starkare. Det blir inga bra matcher då för något lag. Det ger ingenting, vare sig du vinner eller förlorar en match med 7-0, säger Örgrytes tränare Marcus Lantz.

Annons

Finns det något alternativ om man inte skulle ha en U21-serie?
- Det skulle vara att man spelar mer lokalt. Kanske möta Gais, Blåvitt och liknande lag. Som det är nu upplever vi att det inte är bra. Det är ingen som gynnas av att åka ner till Trelleborg och förlora med 8-0. Det ger varken oss eller Trelleborg någonting. Jag tror det är ekonomin som styr väldigt mycket. Vi har en ganska tunn trupp, så vi kan inte skicka massvis med spelare från A-laget på en U21-match.

Du tror att det skulle gynna klubbarna att ha en mer geografiskt lagd serie?
- Utan att veta. Jag tror det skulle vara bättre. Att ha ett mindre avstånd och hitta dagar som passar så att man kommer med bra lag, så det blir bra matcher. Inget lag får ut någonting av att bara åka och spela matcher som det har varit nu. Det är ett problem.

Annons

- Jag tycker att man borde sätta sig ner och titta på hur man kan hitta en bättre lösning än vi har nu. För nu tycker jag, precis som många andra att det är för mycket ojämna matcher.

AIK:s sportchef Björn Wesström, vars lag inte deltar i årets U21-serie, väljer att gå ännu längre i sin kritik.

- U21-serien kommer alltid att vara en låtsasserie, utifrån att det inte är tävlingsmatcher på riktigt. Du kan låna in spelare och det är en märklig tävlingsform. Det blir alltid ett alibi att det finns en A-lagsmatch och en A-lagsträningsvecka att ta hänsyn till. Det är någon slags reservlagsserie som är lite halvt på låtsats.

Elfsborgs klubbdirektör, Stefan Andreasson, som var med och startade U21-serien, håller inte med om kritiken.

- Jag lovar att tar du fram statistik så är det inte en hög procent av matcherna som slutar med stora siffror. Det är viktigt att lagen kommer med det starkaste laget de kan. Att A-lagsspelare som behöver matchning deltar och att unga talanger släpps fram. Jag vet att många andra länder tittar avundsjukt på oss. U21-serien är en otrolig succé om du frågar mig. U21-serien har de sista åren fått status och kvalitetsmatcher. Man har i princip alla lag deltagande.

Annons

Vad tycker du U21-serien håller för nivå?
- U21-serien där vi spelar är absolut den tredje bästa serien i Sverige. Jag såg en U21-match mellan Elfsborg och Malmö förra veckan som höll riktigt hög klass. Tittar man på resultaten i serierna har det varit ganska jämnt, det är inte ofta något lag vinner med 10-0.

Även Brommapojkarnas sportchef Roberth Björknesjö, menar att U21 är ett lyckat koncept och att det är en stor del av deras verksamhet.

- Vi satsar stenhårt på U21-serien. U21 är som gamla B-lagsserier, fast med fler unga spelare så jag tycker det fungerar perfekt. Vi har alltid ganska unga kullar i BP så för oss tycker jag att det passar bra.

Du tycker inte att det stör en bra träningsvecka? Att A-lagsspelare saknas på en träning för att de är iväg och spelar U21-match?
- Vi har runt 20 man i ett A-lag. De som inte får spela i superettan måste få matchtid. Det är klart att man måste ha en hierarkisk bedömning, att A-laget ska gå först. Ibland är det färre som får vara med, ibland är det fler. Vi försöker få så många som möjligt av A-lagsspelarna att vara med. För mig är det naturligt att vi har en U21-serie och att vi spelar med bästa laget.

Annons

SISTA CHANSEN: Tävla och vinn exklusiva VIP-paket till Stockholmsderbyt.

Röster om U21-serien

Bosse Andersson, sportchef Djurgården:

-Vi prioriterar U21-serien och anser att det är en viktig del. En bra plattform för våra unga spelare. Alla klubbar väljer olika. Vill man inte satsa är det nog bättre att man inte är med över huvud taget. Vi har haft flera bra matcher hittills i år. Det är klart att vi klubbarna har ett ansvar för att det ska finnas förutsättningar till bra fotbollsmatcher. Att man spelar i en serie där alla lagen ser på det på samma sätt.

Kim Bergstrand, tränare Sirius:

-För vår del är funkar det bra. Ingen har väl lyckats speciellt bra med reservlagsfotboll genom åren, men det här är ett bra försök i alla fall. Kvaliteten kan vara fantastiskt bra i U21, men även extremt dålig. Ibland är det jätteviktigt för oss att ha en U21-match, ibland är det inte viktigt alls. Det beror på läget i truppen. Det är väldigt bra om vi har spelare som behöver matchform, men har vi många skador är det inte alls bra. Samtidigt så håller spelarna på med fotboll för att få spela matcher.

Björn Wesström, sportchef AIK:

- U21-serien kommer alltid att vara en låtsatsserie, utifrån att det inte är tävlingsmatcher på riktigt. Du kan låna in spelare och det är en märklig tävlingsform. Det blir alltid ett alibi att det finns en A-lagsmatch och en A-lagsträningsvecka att ta hänsyn till. Det är någon slags reservlagsserie som är lite halvt på låtsats.

Stefan Andréasson, klubbdirektör Elfsborg:

- U21-serien är en otrolig succé om du frågar mig. U21-serien har de sista åren fått status och kvalitetsmatcher. Man har i princip alla lag deltagande. Talangutvecklingen i Sverige går framåt. Det är viktigt att ha mer tålamod med yngre spelare än vad man hade tidigare. Alla kan inte bedömas när de är 17-18. Det gäller att ha tålamod med dessa. Från Elfsborgs sida har vi haft spelare som Sebastian Holmén och Marcus Rohdén i ett u21-lag fram till att de var 20 år.

- Vi tror inte på utlåning eller något sådant. Det finns vetenskapligt bevisat att spelare man säger sig tro på och sedan lånar ut, får en negativ effekt. Vi tror mycket på att ha kvar dem i vår egen miljö för att kunna bedöma dem i lugn och ro.

- Jag lovar att tar du fram statistik så är det inte en hög procent av matcherna som slutar med stora siffror. Det är viktigt att lagen kommer med det starkaste laget de kan. Att A-lagsspelare som behöver matchning deltar och att unga talanger släpps fram. Jag vet att många andra länder tittar avundsjukt på oss. Frågar du mig är upplägget med U21 en succé.

Janne Jönsson, tränare Halmstad:

- Vi tar U21-serien på fullaste allvar. Det brukar då betyda att vi ställer upp med det starkaste tillgängliga laget. Det är klart att det kan ställa till problem om man har mycket skador. Då tycker jag att man skulle kunna ha en dialog med motståndaren om hur förutsättningarna ligger till. Så att det inte blir för ojämnt och konstigt.

Roberth Björknesjö, sportchef Brommapojkarna:

- Vi satsar stenhårt på U21 och det är en stor del av vår verksamhet. U21 är som gamla B-lagsserier, fast med fler unga spelar så jag tycker det fungerar perfekt. Vi har alltid ganska unga kullar i BP så för oss tycker jag det passar bra.

- Vi har runt 20 man i ett A-lag. De som inte får spela i superettan måste få matchtid. Det är klart att man måste ha en hierarkisk bedömning, att A-laget ska gå först. Ibland är det färre som får vara med, ibland är det fler. Vi försöker få så många som möjligt av A-lagsspelarna att vara med. För mig är det naturligt att vi har en U21-serie och att vi spelar med bästa laget.

- Samtidigt så finns det flera avvägningar att göra när man gör programmet. Är det en vecka med tre matcher i superettan så får man självklart inte lägga någon U21-match den veckan. Det gäller att planera innan, att inte ha U21-matcher när det är hög belastning på A-laget. Försöker lagen spela med sina bästa tillgängliga elvor så kommer det gynna alla i slutändan.

Alf Westerberg, assisterande tränare IFK Göteborg:

- Egentligen tycker jag nog att upplägget i sig är bra. Det är bra att man har grupperat med allsvenska lag för sig och superettanlag för sig. Sedan är jag mer tveksam till formen med slutspel på hösten. Det blir sådär. Ett problem är att de här matcherna ska tryckas in med hänsyn till A-laget. Kalendern blir svår för den här serien. Det är trångt. Sedan är det naturligtvis inte bra när det blir stora siffror i matcher. Det bästa läget är det vi hade när vi startade matchen nere i Malmö i måndags. En bra mix av fem, sex allsvenskt erfarna spelare i varje uppställningar och därtill bra U-spelare. Så är det ibland, men vid rätt många tillfällen känner man inte att det finns utrymme att matcha särskilt många seniorspelare. Problem är och förblir säkert att annat prioriteras. Hade man haft tidsmässigt utrymme att konsekvent matcha bänk och bästa U-spelare så är det här riktigt bra.

Christian Lundström, assisterande tränare Häcken:

- De som jobbar med den här serien försöker ju göra den så bra som möjligt. De har testat olika former genom åren och jag tycker att det har fungerat bra under ganska lång tid. Matcherna har hållit en okej nivå. Jag kan köpa att det någon gång är tajt matchande och man inte får ihop ett riktigt konkurrenskraftigt lag. Då brukar man hör av sig och säga att man kommer med ett ungt lag. Det har inte varit så här stora siffror tidigare och jag vet inte om man ska dra någon slutsats efter den här omgången, men kanske mattas det nu och de får hitta någon ny variant. Vi känner att vi hade velat ha någon mer plats för överåriga spelare. Nu är det fem plus målvakt. Vi skulle vilja att det är friare för klubben att välja vilka spelare man använder. Jag är säker på att vi hade kommit till spel med ett ungt lag ändå. U21 är ett sätt att få tillbaka skadade spelare. I en match kanske de ska spela 30 minuter. Då måste vi offra en överårig plats. Det har vi inte varit helt nöjda med.

Henrik Rydström, U-19 tränare Kalmar FF:

- Om alla elitklubbar sa att ”vi gör vårt yttersta för att det ska vara så jäkla bra kvalitet på de matcherna”, vilket innebär att spelar du inte mer än en halvlek i A-laget så spelar du i U21. Punkt. Om inte någon är skadad. Att det är överenskommelsen, annars blir du bötfälld. Att man också ska se till att matcharrangemanget försöker läggas inne på huvudarenan. Att det faktiskt blir en status, att det finns matchprogram, men det är så sorgligt att division 6-matcher har ju en bättre inramning än våra U21-matcher.

- Sen har vi ju ett ansvar, det är ju inte så att vi i Kalmar FF alltid behandlar serien så som man borde behandla den. I så fall hade vi varit konsekventa att varje gång skickar vi det starkaste U21-laget vi har. Men det gör man inte. Antingen får man uppgradera statusen rätt rejält, eller så ser jag faktiskt inte värdet i att spela de matcherna. Jag ser bieffekterna av det. Det blir för många matcher av svag kvalitet, det utvecklar inte.

Olof Persson assisterande tränare Malmö FF:

- Den fyller sitt syfte i några punkter, sedan ibland tycker jag det hade funnits någon idé om man hade kunnat få någon bättre matchning. Men nu är förutsättningarna såhär och då får man försöka göra matcherna så bra som möjligt.

- Det kan pendla. Ena matchen kommer man till ett kanonmotstånd, med ganska många A-truppspelare och det blir en match som har seniordignitet. Sedan kan du komma nästa runda mot ett rent U-lag, i princip. Man kan inte veta på förhand. De grejerna man kan jobba med när man har ett A-lag. Förbereda sig, motståndare, utifrån hur de ställer upp, de här taktiska aspekterna får man inte riktigt på samma sätt. Då missar man ju lite i utbildningen.

David Kryssman fotbollsansvarig Norrby:

- Vi deltar inte i U21-serien i år och det finns flera anledningar. Dels har vi inte heltidsanställda spelare och dels så är det en för stor kostnad. Har vi en match klockan 17 mitt i veckan måste våra spelare ta ledigt en hel dag från jobb och skola.

- Jag tycker att man i förväg ska bestämma sig för vilken nivå man ska ha på lagen. I den mån det går i alla fall. Jag har sett i ganska många år att resultaten varierar kraftigt. Det kan ibland i princip vara ett helt A-lag som möter ett rent juniorlag. Jag såg att Gais häromdagen vann med 13-0 mot Landskrona och det gynnar ingen.

- Tanken är bra med U21-serien men det varierar så kraftigt. Det känns som att serien under de senaste åren har tappat. Vi har under åren varit med i en mer regional serie tillsammans med Ljungskile och andra lag som ligger nära. Då kan spelarna jobba hela dagen och ändå hinna till match. Det är geografiskt smidigare.

- Det är svårt för våra spelare att hitta motivationen i en serie som U21. Det ser man på resultaten i alla serier. Det behövs nog komma upp till ytan hur vi ska utveckla på bästa sätt i svensk fotboll.

Urban Hagblom, sportchef Gif Sundsvall:

- En ypperlig serie för att elitförebreda unga talanger men också en fin matchmiljö för äldre spelare som inte får speltid i A-laget. Det är också ngt som svensk elitfotboll kan utveckla vidare som gör att kvaliteten är god vi alla tillfällen. Det är rätt så stor omsättning spelare, men jag tror att vi klubbar bär det största ansvaret för att få det lyckat.

- Vi mellan klubbarna, i U21 allsvenskan norra, har en väldigt bra dialog med varandra. Alla ser det här som en fin utvecklingsmiljö. Då kan man också säga till motståndarna att man till exempel har mycket skador och kommer med ett väldigt ungt lag. Sen får självklart motståndarna välja hur de vill formera sitt lag, men jag har inte upplevt att vi haft några jätteojämna matcher.

- Vi är vana vid stora reseavstånd och ser inte det som något problem. Det gäller att kunna planera det på ett bra sätt. Självklart hade man kanske velat lägga pengarna på annat än resor, men vi ser inget problem alls med det. En geografiskt lagd serie skulle göra att kvaliteten blev lägre. Att göra en geografisk serie tror jag bara skulle vara av ekonomiskt syfte, inte sportsligt, kvalitetsmässigt syfte. Och det är inte av ekonomiska skäl vi spelar i U21.

Marcus Lantz, tränare Örgryte:

- Vi i Öis har U17, U19 och A-laget som vi satsar väldigt mycket på. U21-laget hamnar lite i kläm mellan dessa lag. Vi upplever också det att det blir väldigt mycket ojämna resultat. Tunna trupper gör att man oftast på bortamatcher skickar ett lite yngre lag och sedan på hemmamatcher ställer vi upp med ett betydligt starkare. Det blir inga bra matcher då för något lag. Det ger ingenting, vare sig du vinner eller förlorar en match med 7-0.

- För vår del handlar det om att vi har tunna trupper. För att det skulle bli bättre skulle alla trupper behöva vara mycket större. Men det finns det ju inte ekonomi till.

- Det skulle vara att man spelar mer lokalt. Kanske möta Gais, Blåvitt och liknande lag. Som det är nu upplever vi att det inte är bra. Det är ingen som gynnas av att åka ner till Trelleborg och förlora med 8-0. Det ger varken oss eller Trelleborg någonting. Jag tror det är ekonomin som styr väldigt mycket. Vi har en ganska tunn trupp, så vi kan inte skicka massvis med spelare från A-laget på en U21-match.

- Jag tycker att man borde sätta sig ner och titta på hur man kan hitta en bättre lösning än den vi har nu. För nu tycker jag, precis som många andra, att det är för mycket ojämna matcher.

Adil Kizil, sportchef Dalkurd:

- Vi försöker göra det så gott vi kan. Vi försöker jobba upp ungdomsbiten och för oss tycker jag U21 har fungerat ganska bra. Det är väl lite blandade prestationer från vår sida och från andra klubbar. Det var en match mot Degerfors i år där vi hade en viktig match med A-laget tätt inpå och vi tvingades skicka ett rent juniorlag. Då föll vi med 8-1. Sen har det också hänt att lag har kommit hit med ett rent juniorlag också.

- Det är en serie som är väldigt svår att bedöma. Du kan få väldigt bra matcher, men du kan få väldigt dåliga matcher också. Man kan inte kräva att alla ska komma med så bra lag som möjligt. Det är skador, sjukdomar och liknande i alla lag. Det optimala vore självklart om alla ställde upp med starkast möjliga lag i varje match. Då skulle det bli bra matcher även för de spelare som inte spelar i A-laget. Jag håller med de som inte tycker att kvaliteten är för dålig ibland. För det är den. Vi har själva sett det. Vi har själva gjort det, som i fallet med Degerfors borta. Då förstår jag att Degerfors kanske inte blir jätteglada att vi kommer till matchen med ett rent juniorlag.

Daniel Kindberg, ordförande Östersund:

- Vi har inte den strukturen att vi kan hålla ett U21-lag. Våra äldsta ungdomar är 17. Vi kan inte spela med 17-åringar i U21-serien. Skulle vi då vara med så behöver vi då ha 30-32 spelare i A-truppen och det är inte realistiskt.

- Det är väldigt många bra matcher i U21. Men vid olika tillfällen under året så är det också väldigt stora variationer i kvaliteten på matcherna. Det är det stora problemet för en sådan serie. Formatet i sig är bra. Men det blir det fenomenet att det blir en konstig tävling.

- Jag tror att de som organiserat det här har gjort allt de kunnat. Vi har de geografiska avstånden vi har och vi har den strukturen vi har, så att vi har väl egentligen ingen idé hur man ska förbättra den. Det vore lite övermage av oss att uttala oss som inte ens är med.

- Vi har 23 spelare i truppen och vi tror att 23 spelare är det som vi behöver. Det är alltid några skadade, avstängda eller liknande. Det blir dubbla matcher från både allsvenskan och svenska cupen. Så vi ser inte det som något problem att alla inte ska få speltid, absolut inte.

Publicerad 2017-05-13 kl 08:00

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto