Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
SVERIGE

Uefa ger SvFF 15 extra miljoner: "Kan användas till jämställdhet, integration och mångfaldsarbete"

Foto: SCANPIX/SvFF

När EM utökas till 24 lag stiger Uefas marknadsintäkter. Något som ger medlemsländerna extra klirr i kassan.
- Vårt anslag höjs med 15 miljoner kronor nästa fyraårsperiod, säger SvFF:s Håkan Sjöstrand.

Lagom till nästa Europamästerskap, sommaren 2016 i Frankrike, stöps turneringsformen om och det blir 24 deltagande nationer istället för 16, som tidigare. I samband med det räknar Uefa med ett större tryck från företag, samarbetspartners och sponsorer som vill synas på arenorna, vilket i förlängningen medför mer pengar till organisationen. resurser som som sedan till stor del hamnar hos medlemsförbunden.

Vid sin årliga kongress meddelade Uefa på tisdagen att den marknadspool som betalas ut mellan varje EM-slutspel ska höjas. Tidigare handlade det om 9,5 miljoner euro (89 miljoner kronor) som varje nation fick möjlighet att använda mellan 2012 och 2016, men från 2016 till  2020 blir det istället 11,1 miljoner euro, eller 104 miljoner kronor, som ska fördelas. En höjning med 15 miljoner svenska kronor.

- Det är väldigt positivt för oss givetvis och vi ska använda de här anslagen för att utveckla svensk fotboll så mycket vi bara kan, säger SvFF:s generalsekreterare Håkan Sjöstrand till fotbollskanalen.se.

Vad ska ni använda pengarna till?
- Det fungerar så att de är avsatta till olika slags områden, där man kan få medel till sådant som berör CSR (Corporate Social Responsibility), arbete mot matchfixning, domarutveckling, projekt som ska höja damfotbollens status eller förbättra infrastrukturen på arenorna. Mycket sådant gör vi redan nu, och nu får vi bestämma vad vi kan lägga extra krut på framöver. Men det är lite tidigt att säga ännu.

Så man kan inte bara ta de 15 miljonerna och exempelvis höja lönerna till sin personal?
- Nej, utan det ska ha en koppling till områdena jag nämnde.

Vilket av dessa ser du rent spontant som mest prioriterat framöver?
- Nu fick vi ju det här beskedet alldeles nyss, men vi har bland annat diskuterat olika slags CSR-projekt. Det kan vara sådant som förbättrar vårt mångfaldsarbete eller frågor som kretsar kring integration och jämställdhet, men vi får återkomma med tydligare besked längre fram.

- Däremot vill jag understryka att det här är ett välkommet besked som vi kommer att ha nytta av.

Publicerad 2015-03-24 kl 21:31
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons