POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
SVERIGE (HERR)
8v

Uefa startar utredning mot Rumänien efter rasistiska glåporden mot Isak

Foto: Bildbyrån

Nästa

Avbryt
Försök igen

Se när matchen bryts i den andra halvleken i spelaren ovan.

Alexander Isak berättade efter matchen mot Rumänien att han blev utsatt för rasistiska glåpord från läktarhåll.
Nu inleder Uefa en utredning kring incidenten.
Dessutom riskerar Rumänien straffas för flera incidenter, bland annat för ”illicit chants” – otillåtna ramsor/sånger.

Det var i den andra halvleken i EM-kvalmatchen mot Rumänien som Alexander Isak fick hoppa in på planen. En stund efter att anfallaren kom in på planen blev matchen avbruten av domaren på grund av vad Isak erfteråt berättade att han upplevt som rasistiska glåpord. Det var andra gången matchen stoppades tillfälligt, då den även fick avbrytas på grund av pyroteknik som kastades in på planen i den första halvleken.

Efter matchen sa Isak följande om scenerna i Bukarest:

- Det är klart det är tråkigt för stunden, men samtidigt var vi förberedda på att sådana här saker skulle kunna hända, även fast det inte hjälper på så sett. Jag tycker att jag kunde hantera det bra och lagets stöd var otroligt också. Vi klarade det bra och det är otroligt tråkigt att sådana saker händer, men vad ska vi göra?, sa han till C More.

C More: Sa du till domaren eller uppfattade han det själv?
- Jag frågade bara om han hörde och efter ett par minuter avbröt han matchen. Några minuter senare hade de hört någonting och då sa han att han avbryter matchen om det händer en gång till. Då sa jag att han inte behövde göra det. Då sa han att det är jag som säger till. 

Isak menade att det var rasistiska glåpord som riktats mot honom och senare berättade han för Fotbollskanalen att det delvis handlade om ”apljud”.

Nu väljer Uefa att inleda en utredning mot Rumänien för det inträffade i matchen. På sin hemsida bekräftar Uefa att en utredning har inletts ”i samband med de påstådda rasistiska incidenterna som skedde i matchen”.

Förutom den händelsen har Uefas disciplinära kommitté även valt att öppna ett ärende om flera andra händelser under matchen. Det handlar om otillåtna banners, otillåtna ramsor/sånger, tändande av fyrverkeripjäser samt kastande av objekt. Uefa låter meddela att den disciplinära kommitté kommer att hantera det ärendet under ett möte den 12 december.

Fotbollskanalen var tidigare under onsdagen i kontakt med landslagschefen Stefan Pettersson, som då inte hade fått någon information från Uefa gällande ärendet.

- Jag har inte sett hela rapporten (från matchen). Vi vet vad Isak själv har upplevt så vi kommer följa upp det, säger Pettersson till Fotbollskanalen.

- Jag ska ärligt talat säga att jag inte har sett rapporten efter matchen, så jag kan inte kommentera det mer än så.

Rumänien blev tidigare under året bestraffat för händelser i samband med landskamperna mot Spanien och Malta tidigare i höstas. Då blev förbundet bestraffat för att Uefa funnit de skyldiga för rasistiska ramsor, användande av pyroteknik, inkastade föremål samt att åskådare sprungit in på planen. Den gången ska de rasistiska ramsorna varit riktade mot ungrare.

Bestraffningen blev dryga 900 000 kronor i böter, samt att de skulle spela EM-kvalmatchen mot Norge inför tomma läktare. Det straffet blev senare lättat och Rumänien fick släppa in 30 000 barn att se matchen.

Rumänien tvingades även spela sin Nations League-match mot Montenegro förra året inför tomma läktare, efter att de bestraffats av Uefa. Uefa meddelade också att landet skulle vara under extra övervakning under det kommande året och kommer att bestraffas med ytterligare matcher inför tomma läktare om de bryter mot reglerna igen.

Publicerad 2019-11-20 kl 18:40
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå