Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Foto: Bildbyrån.

Uefas bedömning: ingen rasism mot Isak - Rumänien frias: "Direkt felaktigt beslut"

Alexander Isak vittnade om rasism i EM-kvalmötet mot Rumänien.
Enligt rumänska fotbollförbundet frias man nu från anklagelserna.  
- Jag tycker det är märkligt och ett direkt felaktigt beslut, säger SvFF:s generalsekreterare Håkan Sjöstrand till Fotbollskanalen.

Alexander Isak hoppade i början av november in mot Rumänien i EM-kvalet i Bukarest och vittnade efteråt om att han blev utsatt för rasism. Samtidigt säkrade Sverige spel i EM 2020 och efteråt meddelade Uefa att Rumänien utreds för de "påstådda rasistiska incidenterna som skedde i matchen", men även otillåtna banners, otillåtna ramsor/sånger, tändande av fyrverkeripjäser och kastande av objekt.

ANNONS

- Jag frågade bara om han (domaren) hörde och efter ett par minuter avbröt han matchen. Några minuter senare hade de hört någonting och då sa han att han avbryter matchen om det händer en gång till. Då sa jag att han inte behövde göra det. Då sa han att det är jag som säger till, sa Isak till C More.

Nu rapporterar det rumänska fotbollförbundet på sin hemsida att man frias från anklagelserna om rasism. 

"Det var inga rasistiska demonstrationer i matchen mellan Rumänien och Sverige", skriver fotbollförbundet på sin hemsida. 

Vidare skriver förbundet: "att man hämtat in vittnesmål från tre spelare och att videomaterial på 250 minuter analyserats", vilket ska ha stärkt Rumäniens oskuld. Detta ska ha övertygat Uefas disciplinkommission.

"De bevis som lämnades av det rumänska fotbollförbundet övertygade medlemmarna i Uefas disciplinskommitté att inget straff ska utdelas", skriver rumänska fotbollförbundet.

ANNONS

Svenska Fotbollförbundets generalsekreterare, Håkan Sjöstrand, är kritisk till beslutet.

Utifrån att den informationen som det rumänska förbundet har publicerat är korrekt, så tycker jag att det här är ett märkligt och direkt felaktigt beslut. Vi har delgett två vittnesmål, både från Alexander Isak och Robin Quasion utifrån det som har hänt, som oberoende av varandra har berättat vad de har upplevt – och det har vi förmedlat, säger Sjöstrand och fortsätter:

- Jag vet vad vi har lämnat in, vad våra spelare har upplevt och blivit utsatta för. Och det är naturligtvis helt oacceptabelt att man ska bli utsatt för den här typen av påhopp och rasism.

Hur går ni vidare med detta?
- Vi får se om vi får reda på motiven. Vad finns det för motiv och hur de har kommit fram till besluten. Men sen har vi inte en formell möjlighet att överklaga eftersom vi inte är en part i det här målet, eftersom det är Rumänien som har blivit anklagade.

ANNONS

Hur känner du personligen kring beslutet, det känns som att det inte är sista gången den här typen av incidenter sker.
- Jag vet inte hur man har bedömt eller hur man har gjort. Jag kan bara konstatera, när jag har fått den här informationen, att jag har svårt att förstå hur man har kommit fram till det här. Vi får se på vilket sätt vi får ta del av det.

- All form av sådana här påhopp och rasism är helt oacceptabelt och det tycker jag man behöver slå tillbaka med kraft emot. Ingen, oavsett om det är på fotbollsplanen eller någonstans i samhället, ska behöva uppleva den här typen av påhopp och rasism.

Det rumänska fotbollförbundetr straffas däremot för pyrotekniskt föremål med en summa på 420 000 kronor i böter. 

Uefa har än så länge inte lämnat något officiellt beslut i ärendet. 

Publicerad 2019-12-14 kl 14:00

Streama alla matcher från VM-kvalet

Och massor av annan fotboll, sport och underhållning.

Streama nu
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto