Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
SVERIGE

Uefas exekutivkommitté: "Stockholm kan bli EM-värd"

Foto: Scanpix

Fotbolls-EM sprids över Europa.

Då kan Stockholm bli värdstad.

- Er nya arena är ett alternativ, säger Karen Espelund i Uefas exekutivkommitté.

På onsdagen kom beskedet att det europeiska fotbollförbundet, Uefa, gör om mästerskapstrukturen i grunden. När Frankrike arrangerar turneringen 2016 kan det bli sista gången som en eller ett par enskilda nationer får hela ansvaret att ordna EM. Fyra år senare ska evenemanget förläggas till tolv platser runtom hela kontinenten, enligt den senaste informationen.

- Det här förslaget har varit ute på remiss och fått stort stöd över hela Europa. Nästan alla de olika förbunden står bakom det. Det märkte vi inte minst av i våra rundabordskonferenser under oktober och november, där vi samlade in intryck från olika håll, säger Karen Espelund till fotbollskanalen.se.

Hon var tidigare ordförande i Norges fotbollförbund men sitter numera i Uefas exekutivkommitté, instansen som klubbade igenom förslaget vid ett möte i Lausanne. Enligt Espelund rådde en stor samsyn i frågan – och det var inte tal om att tvinga fram beslutet.

- Vi i exekutivkommittén bibehöll ett öppet sinne och lyssnade på medlemsförbunden. Ville de behålla den gamla modellen eller var de beredda att pröva något nytt? Eftersom vi fick ett så tydligt mandat känner vi en stor trygghet i att gå vidare nu, säger hon.

Vilka fördelar ser du?

- Först och främst att vi involverar fler städer, fotbollförbund och länder. Det blir mycket mer av ett heleuropeiskt mästerkap än tidigare. Men jag vill vara tydlig med att vi inte har bestämt oss för att det här gäller i all framtid. Till att börja med handlar det bara om 2020.

Karen Espelund är medveten om att vissa supportrar uttrycker en oro för att "EM-känslan" ska gå förlorad. Att det hela utvecklas till ett kringflackande där man som åskådare inte kan följa sitt lag över hela kontinenten.

- Där har vi inget färdigt svar, men vi tänker oss ett slags regional koncentration av spelplatserna. Man ska inte kunna ha ena matchen i Grekland, nästa i Finland och en tredje någon helt annanstans. Alla kan vara lugna över att vi vill bevara EM-känslan, men vi återkommer till den exakta utformningen, säger hon.

Innebär det här att till exempel Oslo eller Stockholm kan få arrangera EM-matcher?

- Det beror på minimikravet när det gäller publik. Vi har inte diskuterat det ännu. Men Stockholm borde absolut ligga bra till med sin nya arena. Per idag är däremot Oslos Ullevål lite för liten för att kunna ansöka, säger Karen Espelund.

Publicerad 2012-12-06 kl 19:02
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons