Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
SVERIGE

Uppgifter: Landslagsspelarna får 230 kronor om dagen

Foto: Bildbyrån

Svenska damlandslaget och Svenska Fotbollförbundet ligger i förhandlingar om ett nytt avtal för spelarna.
Vad det nuvarande avtalet ger spelarna? 230 kronor om dagen under samlingarna, uppger Aftonbladet.

I söndags kunde Fotbollskanalen berätta att det svenska damlandslaget planerar att bojkotta Fotbollsgalan den 20 november, och i förlängningen kan komma att strejka över träningsmatchen mot Frankrike den 27 november. Det här på grund av att spelarna ännu inte kommit överens med Svenska Fotbollförbundet om något nytt avtal parterna emellan.

Sedan dess har debatten kring frågan varit stor. Nu framkommer uppgifter om hur stor ersättning spelarna i damlandslaget får av förbundet med sitt nuvarande avtal. Aftonbladet skriver att en summa på 2000 kronor utgår till varje spelare när de åker till en landslagssamling, oavsett hur lång samlingen är eller var den är. Tidningen uppger att det kan tillkomma små tillägg eller bonusar, framför allt när det gäller mästerskap, men att ersättningen ofta stannar under 250 kronor om dygnet före skatt.

Enligt Aftonbladet är det inte så att damlandslagets spelare nu kräver samma ersättning som spelarna i herrlandslaget, utan mer använder andra landslag på damsidan (som Danmark, Norge och Holland) som måttstock i förhandlingarna med Svenska Fotbollförbundet.

- Det handlar inte om jämställdhet utan om att få en skälig ersättning, säger en källa till Aftonbladet.

Under onsdagen ska Spelarföreningens generalsekreterare Magnus Erlingmark träffa Svenska Fotbollförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand för att förhandla vidare om spelarnas avtal.

FAKTA

Avtalet från 2016, enligt Aftonbladet

- 2000 kronor per landslagssamling, oavsett längden på samlingen eller var den är någonstans.

- När Sverige spelar hemmamatcher får spelarna en bonus som är baserad på antalet åskådare på plats. Pengarna delas sedan jämnt inom truppen och brukar ge "några kronor" till varje spelare.

- Traktamente tillkommer, men stora delar av det dras bort för måltiderna (frukost, lunch, middag) som spelarna får under samlingarna. Efter avdrag för måltiderna ger traktamentet 22 kronor per dag i Sverige, medan 85 procent av beloppet dras av när spelarna befinner sig utomlands.

- Spelarna har rätt till resultatbaserade bonusar på mästerskap. Aftonbladet skriver att det gör "EM, VM och OS aningen bättre betalda, särskilt vid medalj".

- Spelare som har civila yrken kan få ersättning för utebliven inkomst vid spel i landslaget. De spelarna som är heltidsproffs får ingen sådan ersättning.

Källa: Aftonbladet

Publicerad 2017-11-15 kl 07:25
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons