Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
SVERIGE

Vänner i 14 år: "Skulle aldrig bo med någon annan"

Foto: TT

Nästa

Avbryt
Försök igen

SAINT-NAZAIRE. Andreas Isaksson och Kim Källström har varit kompisar i 14 år.
Nu gör de sin sista resa tillsammans i landslaget - sedan lär de inte dela rum mer.
- Jag skulle aldrig bo med någon annan, säger Källström.

Andreas Isaksson och Kim Källström fann varandra som människor när de firade stora triumfer med Djurgården och vann SM-guld 2002 och 2003. Sedan skildes duon åt, men bara i ett halvår. I december 2003 skrev Källström på för franska Rennes och sju månader senare flyttade Isaksson efter. Tre säsonger senare lämnade båda, Källström till Lyon och Isaksson till Manchester City. 

Sedan dess har det bara blivit spel i landslaget tillsammans. Under varje samling har de delat rum. Inför mästerskapet i Frankrike meddelade båda att de slutar i landslaget efter EM. Nu är de plats. På torsdagen träffade båda media tillsammans, som två av fyra spelare ur truppen.

- Alla andra bor själva och det är en total förändring. När vi kom bodde alla tillsammans och nu är det bara vi. Men det ändras i klubblaget också och jag skulle aldrig bo med någon annan. Om "Isak" inte var här skulle jag inte bo med någon annan, säger Källström.

Kändes det viktigt att bo tillsammans under det här sista mästerskapet?
- O ja. Det var lite strul där och då var förslaget att då plockar vi ner väggen, men det löste sig till slut. Men det fanns inte på världskartan att det inte skulle hända.

Är det mycket fotbollssnack när ni umgås?
- Både och. Det är ju så att vi är i samma fas i livet. Det är ett speciellt liv. Vi pratar barnuppfostran, fotboll och allt möjligt.

Hur skulle du beskriva Isaksson?
- Han är rolig, gillar att slänga käft. Väldigt bestämd, har väldigt klart för sig vad han tycker och vill och det blir oftast så. När han sätter ner foten blir det oftast så. Så är det på rummet, jag håller på och snackar mest men han säger att nu gör vi så här och då blir det så. Sedan är han otroligt lojal och en snäll och varm människa.

Kim Källström debuterade i landslaget i den 1 februari 2001, Andreas Isaksson den 27 mars 2002. Det betyder nästan 14 år tillsammans i landslaget. På frågan vad Isaksson har betytt för Källström under tiden i landslaget svarar mittfältaren:

- Det är nog bra mycket mer än vad man tror. Vi har alltid haft varandra. Det är ju speciellt när man kommer till landslaget, alla ska leverera och prestera, det är lite olika grupperingar och man ska på något sätt navigera i ett landskap som är rätt svårt. Det är ett medietryck utifrån. Men då har vi alltid haft varandra och det är en trygghet. Så just den tryggheten att vi alltid har varandra.

- Jag vet alltid att jag alltid kan gå till honom. Vi är alltid raka mot varandra. Om det är något man känner, till exempel att så här ska du kanske inte säga, här har du fel eller nu får du fan skärpa dig, så är vi ganska tydliga med det och säger att nu får du ge dig. Just den tryggheten och ganska raka relationen som vi har, den har nog hjälpt oss att hålla i det här i många, många år.

Hur ser du på Isakssons landslagskarriär?
- Han har haft en smått otrolig landslagskarriär. Alltid varit bra. Aldrig haft några dippar. Ifrågasatt emellanåt. Det är många som har kommit och försökt knipa platsen men det är väl egentligen ingen som har varit nära. Otroligt viktig spelare för oss.

- En stark karaktär trots att man tror att han är rätt lugn. Han vet vad han vill och det är ingen som sätter sig på honom. Sedan att det har hållit så länge i landslaget. Det är ju en bidrift i sig. Det finns inte så många som orkar hålla i det i så många år. Han har i princip varit ordinarie hela tiden. Han är den svensk med Zlatan och Henke och några som har deltagit i flest mästerskap också. Imponerande.

Allt låter som guld och gröna skogar. Men Andreas Isaksson berättar att vännerna kan tröttna och bli irriterade på varandra ibland.

- Jo så är det väl, men då kan man glida undan lite, så det är lugnt. Det är inte speciellt mycket men ibland kan det vara skönt att komma bort och vara helt själv, säger Isaksson.

Hur har ni fått ert förhållande att fungera?
- Haha, förhållande ja, exakt. Det har fungerat väldigt bra och jag är glad att jag har fått göra den här resan med Kim som är en av mina bästa vänner. 

Publicerad 2016-06-10 kl 08:00
Annons
Annons
Annons