Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
SVERIGE

Viktigt med det mentala - men därför vägrar landslaget träna på det

Foto: SCANPIX

SAINT-NAZAIRE. Landslaget anser att det mentala är viktigt. Ändå tränar man inte på det.
-  Jag är inte säker på att det är den bästa formen i landslagssammanhang, säger Lasse Richt.

Sverige hade stora problem att komma in i matchen mot Irland och det tog 50 minuter innan laget började hitta rätt. Flera av spelarna såg ut att vara tagna av stundens allvar och dagen efter matchen menar en del att den tuffa starten kan ha varit en mental grej.

- Det var första matchen, fansen, grym stämning. Jag tror att det kanske var lite för det. Jag tror att alla försökte. Det händer förhoppningsvis inte i nästa match, då måste vi var på tårna och mer hungriga, säger Martin Olsson.

Victor Nilsson Lindelöf håller med:

- Vi kom inte upp i nivån som vi ville. Svårt att säga vad det beror på. Vi kunde ha vågat mer i vårt spel. Vi möter Irland och vi kan föra matchen mer än vad vi gjorde. Sedan var vi vädligt slarviga när vi hade bollen. Det tog lite för lång tid när vi hade den och det var lite för många tillslag. Det blev ingen fart i spelet  och det kan vi förbättra, säger han.

Är det en mental grej?
- Jag vet inte. Vi kom inte upp i nivån som vi ville och sedan vet jag inte om det berodde på att det var en öppningsmatch. Jag vet inte. Men vi måste kunna spela bättre. Vi kom inte in i det och jag vet inte vad det beror på. Vi måste våga göra sakerna som Erik har sagt.

Har du jobbat med mental träning någon gång?
- Nej jag har aldrig gjort det. Min mentala styrka har varit en av mina styrkor genom åren. Jag har hittat ett sätt som passar mig bra och det har funkat. 

Om du inte hade haft det som en styrka, skulle du då vara öppen för att köra mental träning?
- Det skulle jag nog kunna vara för det mentala är väldigt viktigt och är en stor del av fotbollen. Det är klart att om man känner att vad som helst inom fotbollen kan förbättra så är det klart att man vill ha hjälp. Om det är något man kan jobba med så absolut.

Hur var det mentala för dig mot Irland, det var din första tävlingsmatch i landslaget och det i en match i EM?
- Innan match hamnar jag i en bubbla. Jag går igenom matchen och tänker på hur jag vill utföra matchen och så. För egen del tänker jag på hur jag vill spela matchen.

I det mentala mot Irland, hur stor nytta hade du av våren i Benfica där du spelade många stora matcher?
- Klart att det gav mig ett visst självförtroende och vet att jag spelat på en hög nivå innan. Att kunna ta med det ut till den här matchen.

Av spelarna som var på planen mot Irland var Lindelöf mästerskapsdebutant tillsammans med Oscar Lewicki, Emil Forsberg, Marcus Berg, Erik Johansson, Albin Ekdal och John Guidetti - alltså halva laget. Alla är inte vana som Lindelöf av att ha spelat stora matcher med klubblaget och alla kanske inte är lika trygga i det mentala. Men landslaget vill ändå inte ha en mental tränare.

- Vi jobbar indirekt med det. Erik (Hamrén) jobbar med mentalt och har sina kontakter, Håkan (Ericson) har sina kontakter, och så vidare. Men vi har ingen mental tränare i gruppen, säger landslagets chef Lasse Richt till Fotbollskanalen.

Har ni funderat på att ha en mental tränare?
- Absolut. Det är väl det som vi pratar mest om. Men vad vi säger är att mental träning är inget man gör på tio dagar här och tio dagar där. Utan mental träning för spelare är ju kontinuerligt precis som träning. Därför menar vi att den ska ske i grunden i klubbarna, vilket den gör i många klubbar i dag.

- Vi har ju en erfarenhet där de flesta av ledarna har varit med tidigare. Några spelare blir det ju alltid som gör sitt första mästerskap. Om det ska vara en mental tränare eller inte, det kommer att fortsätta i all evighet och sedan får vi se vad vi kommer fram till. Det är en diskussion mellan mig och förbundskapten.

Lindelöf gjorde sin första tävlingslandskamp men menar att de stora matcherna han gjort i Benfica hjälpte honom mentalt, men alla har ju inte erfarenhet av så stora matcher, halva laget gjorde mästerskapsdebut - kan ni känna i efterhand att ni borde haft mental träning?

- Vad jag menar är att det gör vi ju. Alla har ju stora matcher i benen, jag menar en final i U21-EM är en ganska stor match och tittar du på det laget som var på planen så har alla ändå en mästerskapserfarenhet. Men första matchen är alltid första matchen i ett slutspel. Vi har varit samlade i 19 dagar och förväntningarna höjs ju.

Vad kan vara positivt med mental träning?
- Jag tror att det är positivt med all slags träning. Mental träning  så som fysisk träning är alltid viktigt, men det är fortfarande att hitta formerna och jag är inte så säker på att den bästa formen är i landslagssammanhang. Det här är en av de svåratse frågorna tycker jag. För vi har diskuterat det otoligt mycket genom alla år.

Varför har ni valt att inte ha det?
- För att vi tror att det är det bästa sättet att få prestationen. Inte för att vi inte har mental tränare utan för att den här gruppen fungerar på ett bra sätt och vi tror att vi ändå har den komplett.

Publicerad 2016-06-15 kl 09:03
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons