POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
SVERIGE (DAM)
48v

VM-succé kan få upp ögonen på storklubbarna – se genomgång av landslaget där halva truppen har utgående kontrakt

Foto: Bildbyrån.

RENNES. Sju spelare har utgående kontrakt och tre är klubblösa.
Svensk VM-succé kan betyda en stor chans att utländska storklubbar får upp ögonen.
- Klart att VM är ett skyltfönster, säger Sofia Jakobsson.

På lördag spelar Sverige kvartsfinal mot Tyskland i Rennes. För många i det svenska landslaget kan framtiden avgöras under mästerskapet. Tio spelare har nämligen avtal som har gått ut eller avtal som går ut efter säsongen.

Hedvig Lindahl, Sofia Jakobsson och Linda Sembrant är alla klubblösa. Nathalie Björn, Caroline Seger, Kosovare Asllani, Julia Zigiotti Olme, Julia Roddar och Madelen Janogy har alla avtal som går ut efter säsongen. Anna Anvegård har möjlighet att bryta sitt avtal efter säsongen.

Så VM-succé kan betyda att att utländska storklubbar får upp ögonen. Flera av spelarna har medvetet valt att inte förlänga sina utgående avtal utan vill avvakta och se hur det går i VM och om andra klubbar visar intresse. 

Alla spelarna som har utgående avtal eller är klubblösa har berättat för Fotbollskanalen att de ser VM som ett skyltfönster.

- Ja det är klart att det är det. Jag vill fortsätta spela ute i Europa. Sverige är inte aktuellt just nu, har Sofia Jakobsson sagt.

Jag vill vara där det händer. Jag tycker att det är synd att man inte drar nytta av damallsvenskan när man har de spelarna som man har, har Kosovare Asllani sagt.

Man vill uppleva så mycket som möjligt med fotbollen, och det är ju en unik chans att kunna leva på fotbollen, och också att flytta utomlands och få se mycket av världen. Det är en dröm som jag har haft sedan jag var liten, att bli fotbollsproffs och kunna försörja mig på det och spela utomlands, har Nathalie Björn sagt.

Fotbollskanalen har gått igenom kontraktsläget i den svenska VM-truppen:

Hedvig Lindahl
Klubblös

Kommentar: Fick lämna Chelsea och jagar en ny klubb ute i Europa. Gör bra reklam för sig i VM, men ändå inte helt enkelt att hitta alternativ då hon är 36 år.

Zecira Musovic
Klubb: Rosengård
Kontrakt: 2020
Kommentar: Har ett och ett halvt år kvar på kontraktet och sitter nog lugnt i båten.

Jennifer Falk
Klubb: Kopparbergs/Göteborg
Kontrakt: 2020
Kommentar: Lite samma som med Musovic. Har inte spelat i VM och har ett och ett halvt år kvar på kontraktet. Sitter nog lugnt.

Hanna Glas
Klubb
: Paris SG
Kontrakt: 2020
Kommentar: Är i en av världens bästa klubbar och har ett och ett halvt år kvar. Så hon lär inte ha bråttom någonstans.

Amanda Ilestedt
Klubb: Bayern München
Kontrakt: 2021
Kommentar: Skrev precis innan VM på för Bayern München. 

Nilla Fischer
Klubb: Linköping
Kontrakt: 2021
Kommentar: Har lämnat Wolfsburg och börjar spela för Linköping efter VM.

Linda Sembrant
Klubblös
Kommentar: Var en viktig spelare i Montpellier men har gjort klart att hon inte kommer att förlänga kontraktet. Därför ett viktigt VM för mittbacken. Bra insats mot Kanada, men inte lika vass mot USA och Thailand. Viktigt för henne mot Tyskland. Går Sverige långt kan Sembrant ses som ett fynd och fler klubbar kan bli intresserade.

Nathalie Björn
Klubb:
Rosengård
Kontrakt: 2019
Kommentar: Utgående avtal och har velat avvakta med en förlängning. Startade mot världsettan USA och var en av Sveriges bästa spelare. Det kan få klubbar att få upp ögonen. Även en start insats i genrepet mot Sydkorea. Ett av Sveriges största framtidsnamn.

Magdalena Eriksson
Klubb
: Chelsea
Kontrakt: 2021
Kommentar: Har förlängt kontraktet med Chelsea där hon är en av lagets viktigaste spelare. Lär stanna.

Jonna Andersson
Klubb: Chelsea
Kontrakt: 2020
Kommentar: Har ett år kvar med Chelsea och lär inte ha bråttom att lämna. Fått starta en match i VM, det mot USA och det var en tuff match mot skickliga Tobin Heath.

Caroline Seger
Klubb:
Rosengård
Kontrakt: 2019
Kommentar: Har utgående kontrakt och leder Sverige i VM. Om laget går ännu längre är frågan om det inte dyker upp utländska klubbar. Är 34 år men kanske sugen på ett sista utlandsäventyr?

Elin Rubensson
Klubb
: Kopparbergs/Göteborg
Kontrakt: 2023
Kommentar: Förlängde sitt kontrakt med fem år. Är en av Göteborgs viktigaste spelare och startar i VM. Bra prestation innan det avgörande målet mot Kanada. Om avtalet inte varit så långt så hade säkert klubbar visat intresse. Svårare att komma iväg nu, men om det blir aktuellt kan klubben säkert få mer pengar då avtalet är långt.

Julia Roddar
Klubb
: Kopparbergs/Göteborg
Kontrakt: 2019
Kommentar: Har utgående kontrakt men vill inte prata om framtiden utan fokusera på VM. Enda av utespelarna i VM-truppen som inte har fått speltid. Har haft en väldigt bra vår i damallsvenskan och har säkert chans att flytta utomlands.

Julia Zigiotti Olme
Klubb: Kopparbergs/Göteborg
Kontrakt: 2019
Kommentar: Utgående avtal men vill inte prata om framtiden under VM. Startade mot USA. Fick en tuff start men spelade upp sig. Stor talang. Är hon redan redo för flytt eller vill hon förlänga och stanna i allsvenskan lite till?

Madelen Janogy
Klubb
: Piteå
Kontrakt: 2019
Kommentar: Har fått ett genombrott efter mål mot Chile och även i genrepet mot Sydkorea. Var en av Piteås bästa när det blev guld. Borde ha stor chans att lämna om hon vill. Men för utlandet eller en större allsvensk klubb?

Lina Hurtig
Klubb: Linköping
Kontrakt: 2020
Kommentar: Har ett och ett halvt år kvar. Har varit bra i allsvenskan och även när hon fått spela i VM. Målskytt mot Thailand. En spelstil som skulle kunna passa utomlands med bra fysik och teknik. Här kan utländska klubbar vara intresserade. 

Sofia Jakobsson
Klubblös

Kommentar: Lär inte förlänga med Montpellier utan är sugen på att byta klubb. Sa innan VM att hon vill vänta till efter turneringen innan hon skriver på för någon klubb. Nämnde då Frankrike, England, Tyskland och Spanien som intressanta ligor. Har gjort det okej, men ingen VM-succé ännu. Om Sverige går ännu längre ökar chanserna till att bättre lag ger sig in i kampen.

Olivia Schough
Klubb: Djurgården
Kontrakt: 2020
Kommentar: Ny i Djurgården och har ett och ett halvt år kvar. Sitter förmodligen lugnt. 

Fridolina Rolfö
Klubb
: Wolfsburg
Kontrakt: 2021
Kommentar: Har varit en av Sveriges bästa spelare i VM. Skrev innan mästerskapet på för Wolfsburg.

Kosovare Asllani
Klubb: Linköping
Kontrakt: 2019
Kommentar: Öppnade innan VM för att flytta utomlands igen. Ett bra mästerskap kan öppna dörrar. Har blixtrat till i turneringen och fin assist mot Kanada lär ha fått upp ögonen för klubbar. Känns som att chansen är stor att hon lämnar Linköping.

Stina Blackstenius
Klubb:
Linköping
Kontrakt: 2020
Kommentar: Vände innan säsongen hem till Linköping för att börja om och få fart på karriären igen. Har haft en bra vår och blev matchhjälte mot Kanada. Här kan klubbar vara intresserade, men frågan är om hon verkligen vill ut i Europa så snabbt igen efter sin tunga tid i Frankrike?

Anna Anvegård
Klubb: Växjö
Kontrakt: 2020 (kan bryta avtalet efter 2019)
Kommentar: Kan bryta kontraktet efter säsongen. Och en del talar väl för att hon gör det. Växjö har stora problem med ekonomin, kommer att få kämpa för att hänga kvar och har tappat en viktig spelare till Rosengård. Anvegård är ett stort framtidsnamn och chansen att hon vill till en större klubb för att få bästa utveckling är nog stor. 

Mimmi Larsson
Klubb:
Linköping
Kontrakt: 2020
Kommentar: Har ett och ett halvt år kvar på kontraktet så hon borde väl sitta lugnt i båten? Eller trivs anfallaren med att spela på kant? Ett bra VM hade nog kanske gjort att hon hade kunnat tänka sig att se sig om. Men har inte fått spela så mycket och då är frågan om det finns intresserade klubbar?

FAKTA

Ersättningssystem i herrfotbollen

Soldaritetsersättning. Utgår när en spelare byter klubb och består av fem procent av övergångssumman. Om en spelare säljs för 100 miljoner kronor ska fem miljoner kronor fördelas mellan de klubbar som där spelaren varit från 12 års ålder upp till 23 års ålder. Man betalar fem procent av ersättningen för de år spelaren är 12-15 och sedan tio procent för de år spelaren är 16-23. Om en spelare som är under 23 år byter klubb minskar man ersättningen med en halv procentenhet per år. En 20-åring som byter klubb innebär att 3,5 procent av övergångssumman fördelas till klubbar som spelaren tillhört åren 12-20. Infört på damsidan i augusti 2018.

Utbildningsersättning. Ett internationellt system där klubbar får ersättning för spelare upp till de är 23 år om de flyttar och inte har kontrakt. Det kallas träningsersättning och beloppet utgår från att en spelare är tolv år upp till den är 23 år och där ligor är uppdelade i fyra olika kategorier efter sportslig nivå och ekonomisk styrka. Olika nivåer ger olika ersättningar och på herrsidan är exempelvis är Sverige på nivå två på herrsidan. För att ta ett exempel så gav Erdal Rakip, som fostrats i Malmö FF hela karriären, klubben runt fyra miljoner kronor när han gick som Bosman till Benfica i början av 2018.

Publicerad 2019-06-28 kl 13:09
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto