Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

SVERIGE

Yaya Tourés moderklubb nära spel i Gothia Cup: "Håller högsta klass"

Foto: Scanpix

Right to Dream ser ut att få sällskap i Gothia Cups elitklass - av ytterligare två afrikanska ungdomslag.
Bland annat ASEC Mimosas som fostrat världsstjärnor som Yaya Touré och Gervinho.
- De brukar möta Premier League-lagens ungdomslag och vinna med flera mål, säger spelaragenten Patrick Mörk till Fotbollskanalen.

Under de två senaste åren har Right to Dream dominerat världens största ungdomsturnering Gothia Cup.

Den ghananska ungdomsakademin har besegrat allt motstånd, såväl svenskt som utländskt, i turneringens U17 elitklass.

2016 lär de dock få svårare att försvara titeln. Gothia Cup har nämligen bestämt sig för att plocka in ytterligare två afrikanska lag.

- Beslutet togs eftersom Right to Dream har gjort sådan succé! Och de afrikanska lagen håller högsta klass, både publik- och fotbollsmässigt, säger Tomas Andersson, ansvarig för elitklassen.

Uppdraget att hitta två starka utmanare till ghananerna lades på Patrick Mörks bord.

Spelaragenten, med mängder av kontakter i Afrika, fastnade för två akademier som han och Tomas Andersson kommer resa ner och besöka i nästa vecka.

Först och främst ASEC Mimosas från Elfenbenskusten. En storklubb där stjärnor som Yaya Touré, Salomon Kalou och Gervinho har sitt ursprung.

- De var bäst i Afrika under många decennier, men hade sedan en liten nedgång under några år. Nu ska de dock ha väldigt bra kullar igen. De var med i en internationell turnering nyligen som de vann. Så de är bra. De brukar möta Premier League-lagens ungdomslag och vinna med flera mål, säger Patrick Mörk.

Därefter bär det av till Senegal för ett möte med Salif Diao. Den förre Liverpool-mittfältaren har grundat akademin Galaxy.

- Senegal är helt annorlunda. Där är de bästa spelarna utspridda mellan olika akademier och klubbar. Därför föreslog Salif att de skulle sätta ihop ett stjärnlag av de allra bästa. Det kommer nästan bli ett senegalesiskt U17-landslag som kommer, säger Patrick Mörk.

Går allt som planerat finns de båda lagen på plats när Gothia Cup sparkar igång i mitten av juli. Då som två av 24 deltagare i elitklassen.

Och om Patrick Mörk får drömma så slutar allt med en final mellan Right to Dream och ASEC Mimosas.

- Det hade blivit en riktig duell! Och en fantastisk match, säger han.

Publicerad 2016-01-15 kl 18:00

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER