Zlatans härliga show banade väg för Sveriges kross av Skottland

Sverige

En strålande Zlatan Ibrahimovic. Och en ny generation spelare som tog för sig direkt. Sverige visade att det kan bli EM 2012 efter 3-0 mot Skottland.

Sveriges 3-0-seger mot Skottland övertygade och förbundskapten Erik Hamrén går in i det stundande EM-kvalet med luft under vingarna.
-I dag tänker jag inte vara kritisk till något, säger Hamrén.

Zlatan Ibrahimovic behövde inte lång tid för att hälsa sig själv välkommen tillbaka i fotbollslandslaget. Han behövde fyra minuter.

Johan Elmander skarvade ut bollen till högerbacken Mikael Lustig som i sin tur slog en av flertalet lyckade svenska djupledsbollar i den första halvleken, Pontus Wernbloom fångade upp den djupt i det skotska straffområdet och spelade bollen snett in mot mål. Ibrahimovic mötte och bredsidade in 1-0 på Råsunda.

-1-0-målet, för mig är det fotboll... oj. Otroligt härligt att få se. En härligt start för Zlatan och en härlig start för laget, säger Erik Hamrén.
-Bra mål, mycket bra mål. Bra uppspel av många spelare. Pontus kommer i djupled och sätter in den. Fint mål, säger Ibrahimovic.

Sverige imponerade. Skottland gjorde det inte. Den höga pressen som Erik Hamrén försöker pränta in i det svenska laget störde skottarna. Det blev många spelvändningar och många snabba bollar i djupet på framstörtande blågula spelare.
När dessutom samarbetet mellan Ibrahimovic - som under sina 59 minuter var mycket bra - och släpande anfallaren Ola Toivonen långa stunder var idérikt, fyllt av finess och helt enkelt väldigt bra, skapades många målchanser.
Men det var en annan duo som fixade 2-0. Emir Bajrami är nyblivet Hollandsproffs i Twente, men tidigare har han och Anders Svensson haft ett vasst samarbete i Elfsborg. Det utnyttjade de.

Svensson slog en perfekt höjdboll i djupet, Bajrami tog ned bollen på bröstet och drog till med vänstern. Målvakten räddade det hårda skottet men Twentespelaren tog returen själv och tryckte till med högern. Upp i krysset.
-Vi har kört den många gånger i Elfsborg. Det var en bra boll av Anders. Sen räddar målvakten men jag får returen och vill inte gå på kraft, utan jag försöker smeka in den. Det blev bra, säger Emir Bajrami.

Toivonen borde som sagt ha gjort mål i den första halvleken.
Toivonen gjorde mål i den andra.
Kim Källström, som ersatte Wernbloom efter halva matchen, slog inlägget från vänster - även om bollen redan såg ut att vara över kortlinjen - och Toivonen knoppade in 3-0 från nära håll i den 56:e minuten.

Det nya Sverige vann enkelt. Och går in i EM-kvalet, med start mot Ungern den 3 september, fyllt av självförtroende.

-Det var en härlig seger. Jag är väldigt, väldigt nöjd. Det kommer att vara en helt annan match mot Ungern, men det är skönare att ha med sig positiv energi till den, säger Erik Hamrén.