POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
SYDAFRIKA

Jonevret huvudperson i glödhett derby i Sydafrika: ”Som ett Stockholmsderby gånger tre”

Foto: Bildbyrån

Kjell Jonevret blev tränare för Orlando Pirates för mindre än två veckor sedan.
I eftermiddag leder han sitt nya lag i Afrikas kanske hetaste derby.
- Det här är en av de största matcherna i världen, säger Jonevret till Fotbollskanalen.

I november stod det klart att Kjell Jonevret lämnade Viking Stavanger efter drygt fyra år som tränare för klubben. I förra veckan blev han klar för ett nytt tränarjobb, och det var nog många som höjde på ögonbrynen när han presenterade av sydafrikanska Orlando Pirates.

Jonevret har hunnit leda sitt lag i en match, som gav oavgjort mot Polokwane City, och är positiv efter sina första knappa två veckor i klubben.

- Det är klart att det har varit mycket av allt. Man ska träffa folk, man ska försöka lära sig namn, man ska titta på motståndare, man ska skaffa visum, man ska hitta någonstans att bo… Det har naturligtvis varit väldigt hektiskt. Men det har varit kul också. Det är spännande!, säger Jonevret till Fotbollskanalen.

Hur har det varit rent fotbollsmässigt med laget?
- Det har varit bra, tycker jag. Jag kom till lite av ett trasigt lag, ett lag som alltid förväntas vara med och slåss om medaljer och guld. Även om det finns några andra klubbar nu som är ekonomiskt starkare så förväntas de ligga där uppe. Det har varit en del höga skulder och lite gny runtom. Så vi har börjat om lite, jag har försökt att ändra om lite och nu känns det positivt. Vi försöker glömma det som har varit och se framåt.

Jonevret har tidigare ”bara” representerat svenska och norska lag som spelare och tränare, och menar att kulturskillnaderna i Sydafrika gentemot Skandinavien är stora.

- Jag visste ju lite om det innan naturligtvis, annars hade jag inte hoppat på. Jag har jobbat mycket med afrikaner, men jag har också varit här ganska mycket. Jag har varit här sju-åtta gånger, så jag har ganska bra koll ändå. Men självklart är det helt annorlunda. Samtidigt är det spännande. Det är lite av grejen, man var ute efter ett litet äventyr också. Det är klart att det är en hel del saker som definitivt inte är som hemma, så är det ju.

I dag väntar Jonevrets andra match som ansvarig för Pirates, och det är inte vilken match som helst, det är det hajpade Johannesburg-derbyt mot Kaizer Chiefs inför ett fullsatt FNB Stadium.

- De flesta där hemma förstår nog inte vidden av den här matchen. Det är rätt skönt att jag fick den på en gång, vi har inget att förlora medan Kaizer Chiefs har varit bra i år. Det är bara att gå ut och köra. Man går ju inte många meter här på stan innan folk hejar på och säger ”nu jäklar”, det är den viktigaste dagen på året. En säsong som har varit en besvikelse för många supportar kan snabbt ändras till någonting bra om vi gör något bra i derbyt. Det är 95 000 som går in på arenan, men de tror att de kan få in ännu fler om de tränger ihop sig lite. Det är galet. Det är intresse för den här matchen över hela Afrika. I torsdags var det två timmars direktsänd presskonferens som gick ut över i stort sett hela Afrika. Det är ett gigantiskt intresse. Men det är bara kul, det är skojigt att vara med om det. Det här är en av de största matcherna i världen, skulle jag säga.

Du är stockholmare och har varit med om en hel del Stockholmsderbyn, hur skulle skulle du jämföra temperaturen på det här derbyt jämfört med hemma?

- Jag är glad över att jag har varit med om många Stockholmsderbyn genom åren, både som tränare, spelare och ledare i AIK och Djurgården. Men det här är något som intresserar stora delar av Afrika, och framför allt hela landet. På den här presskonferensen som jag pratade om är presidenten för ligan och många, många andra där, för det här är den största matchen på året för hela ligan. Det är inte bara som i Stockholm för Djurgården, Hammarby och AIK:s supportrar, utan här är det för alla andra också. Båda de här klubbarna härstammar från Soweto, Kaizer Chiefs är en utrbrytning från Orlando Pirates. Det är så mycket mer än bara en fotbollsmatch. Det blir nog väldigt speciellt. Jag har sett de här matcherna några gånger, och det finns säkert liknande i andra delar av världen, men det här… Det är ett Stockholmsderby gånger tre. Det är mycket mer än bara fotboll.

Sett till det stora intresset som finns, vad tycker du att du har fått för mottagande som svensk tränare som kommer utifrån?
- Det har varit bra. Klubben hade såklart undersökt vem jag var, och jag tror också att supportrarna tycker att det känns spännande. Så det har varit väldigt positivt. Alla har varit jättesnälla. Även om man aldrig vet hur långt tålamodet är i vår bransch så är målsättningen här att vi ska bygga upp något igen, för det har varit lite kämpigt under några år. Sedan senaste guldet 2011/12 har det varit en nedåtgående trend i flera år, man har varit tre, fyra, femma, sjua och så vidare. Nu vill man bygga upp något, och jag tror att supportrarna välkomnar det. Det känns så i alla fall, och även folk runtom i klubben.

Derbyt mellan Kaizer Chiefs startar klockan 14:30 i eftermiddag svensk tid.

Publicerad 2017-03-04 kl 11:50
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå