POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
TJECKIEN
6v

"DMK": "Lite konstigt att gå från hyfsad till att vara helt i frysboxen"

Foto: Bildbyrån.

Värvad som en tongivande spelare - men nu i frysboxen. 
David Moberg Karlsson är inte nöjd med speltiden i Sparta Prag. 
- Det är lite konstigt att gå från hyfsad till att vara helt i frysboxen, säger han till Fotbollskanalen. 

David Moberg Karlsson, 25, var i fjol en tongivande spelare när IFK Norrköping blev tvåa i allsvenskan. Efter säsongens slut lämnade han för spel i Sparta Prag och tanken var då att han skulle få en betydelsefull roll även i den tjeckiska storklubben.

"DMK" tog till en början en ordinarie startplats och gjorde under förra säsongen tre mål och fem assist på 17 matcher för Sparta som slutade på tredjeplats i högstaligan. Den här säsongen har det däremot inte blivit lika gott om speltid. 

Václav Jílek tog inför den här säsongen över som ny huvudtränare och hittills är svensken endast noterad för tre starter och två inhopp på 14 matcher i alla turneringar, samtidigt som han i de två senaste ligamatcherna var utanför lagets matchtrupp. 

- Det är inget att gnälla över. Ibland föredrar nya tränare andra typer och han var heller inte den som tog dit mig. Jag kom dit med idén om att min defensiv inte är lika bra, men att man skulle ha överseende med det. Jag löper inte lika mycket som andra spelare, men man tyckte ändå att mina offensiva kvaliteter skulle vara tillräckligt bidragande till laget. Så har det inte varit hos den nye tränaren. Det handlar mycket om att de inte tycker att jag löper lika mycket som andra spelare, säger Moberg Karlsson till Fotbollskanalen. 

Moberg Karlsson har delvis försökt att ändra sin spelstil, men har samtidigt inte velat rucka på sina offensiva kvaliteter som han vet är bra och som han vill behålla på planen. 

- Jag försökte väl att ändra mig ganska mycket i början under den här tränaren, men det blev ändå inte bra. Jag kunde ändå inte göra det som några andra kunde och fick ändå inte spela. Efter att jag insåg det har jag försökt att utveckla mitt eget spel igen och den dagen man vill ha in en sådan spelare finns jag tillgänglig. Jag är samtidigt 25 år nu och jag tycker att jag har bra kvaliteter. Jag behöver inte ändra så mycket, även om jag såklart kan bli bättre, men jag vill också behålla mina huvudkvaliteter. 

25-åringen blev dessutom värvad till Sparta Prag för att bli en avgörande spelare. Därmed medger han att det nu är en lite speciell situation i klubblaget.

- Det är en konstig situation. När jag kom tillbaka efter uppehållet var jag på affischer som en bra spelare i den här ligan. Det är lite konstigt att gå från hyfsad till att vara helt i frysboxen. De har "stats" och GPS hela tiden på träning och de tycker inte att jag löper tillräckligt mycket, men samtidigt hade jag samma "stats" under förra tränaren, säger han och fortsätter:

- Det är kanske inte rätt att spela mig om man vill få ut löpmeter, men jag är fortfarande den yttern som kom dit som hade gjort mest poäng på väldigt många år och de var väldigt nöjda. Men om man vill ha andra spelare som är bättre finns det inte så mycket att göra än att kriga. 

Hur känner du för framtiden i Sparta med tanke på detta?
- Det finns inte så mycket att göra. Det finns spelare på bänken i alla trupper, men det är klart att det inte är en optimal situation för någon, så det är nog något de vill förändra. Det är varken optimnalt för mig eller för klubben, så vi får se vad framtiden har att utvisa. Just nu är det inte så mycket att klaga över. Det är bara att köra på, visa att jag är duktig och hoppas på att det vänder. I längden är det däremot inte hållbart att spela b-lagsmatcher i division 3 i Tjeckien. Det är nog inte någon part supersugen på i längden.

Sparta Prag har även under inledningen av säsongen varit i fokus i Tjeckien med anledning av en svag resultatrad i högstaligan. Sparta är åtta i ligan med 14 poäng efter elva matcher och efter förlusten i söndags mot Viktoria Plzen krävde lagets supportrar att spelarna skulle lämna över sina tröjor, vilket spelarna också gjorde med resultatet att supportrarna visade upp tröjorna som troféer på läktaren efter slutsignalen. 

Moberg Karlsson var dock utanför lagets matchtrupp till den matchen. 

- Jag hörde bara från Andreas (Vindheim, tidigare i Malmö FF) om det. Det är aldrig kul att man blir konfronterad av fans och så vidare. Men det är inte så att vi sitter och jublar över situationen som vi är i. Det finns roligare saker än att förlora matcher. Der händer ju sådant i Sverige också och helst av allt hade man ju velat ha frid och fröjd. 

Har du hamnat i någon hotfull situation med anledning av resultaten den här säsongen?
- Nej, det tycker jag inte. Jag lirade mer förra säsongen och då var det mer positivt. Nu lirar jag inte längre, så de känner väl inte igen mig. Jag har klippt mig också. Ena dagen är man hyllad, andra dagen vet de inte vem man är. 

Möjligen kan lagets svaga resultat ge svensken mer speltid framöver.

- Sådant skiter jag i. När jag spelar som bäst behöver jag förtroende. Jag vill inte spela för att andra är dåliga och jag hoppas verkligen inte att vi ska förlora, även om jag givetvis hoppas på att få komma in och spela. Då ska det vara för att tränaren tycker att jag är duktig och inte på någon annans bekostnad. 

Sparta Prag ställs härnäst på lördag mot Karvina i ligaspelet. 

Publicerad 2019-09-30 kl 16:13
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå