Experterna listar: Här är Adam Pinthorps fem minnesvärda ögonblick från fotbollsåret 2020

År 2020 närmar sig sitt slut.
Då tittar C More-experterna tillbaka och tar ut fem ögonblick som lämnat avtryck på dem från det gångna fotbollsåret.
Här är Adam Pinthorps val.

Se Adam Pinthorps topplista i spelaren ovan.

2020 har varit ett speciellt fotbollsår, då en pandemi lamslog både världen och fotbollen. Supportrar fick inte vara på plats för att stötta sina lag, säsonger sköts upp/avslutades i förtid, och flera lag har tvingats spela med C-betonade lag då man drabbats av stora smittspridningar. Men fotbollen levererade oförglömliga ögonblick ändå, både positiva och negativa.

I denna artikelserie går Fotbollskanalen igenom C More-experternas fem minnesvärda ögonblick från fotbollsåret 2020. Här är Adam Pinthorps val:

5. Luis Suárez flytt från Barcelona till Atletico Madrid
Luis Suárez stod för 195 mål och 113 assist på 283 matcher i Barcelona-tröjan. Han vann dessutom skytteligan säsongen 2015-16, då han stod för hela 40 (!) ligamål. I fjol, stod han för 16 mål på 28 La Liga-matcher.

Med dessa siffror i bakhuvudet blev man förvånad när Barcelona-styrelsen - med förre klubbpresidenten Josep Maria Bartomeu i spetsen - tvingade uruguayanen att lämna klubben i somras. Flyttlasset bar sig dessutom häpnadsväckande nog av till La Liga-rivalen Atletico Madrid - där 33-åringen nu gjort succé.

Under sina inledande fem ligamatcher i Atletico-tröjan stod Suárez för fyra mål och en assist, innan han drabbades av covid-19 under en landslagssamling med Uruguay. Han har varit en viktig del i det Atletico-bygget som för tillfället leder La Liga - på samma poäng som lokalrivalen Real Madrid (Atletico har två matcher mindre spelat).

Flytten i sig symboliserar dessutom mycket om vad som sker i Suárez tidigare klubb: ett totalt kaos där klubbpresidenten och ledningen nu avgått, samtidigt som man riskerar att förlora sin störste spelare genom tiderna - Lionel Messi. Därför är Luis Suárez Atletico-flytt ett ögonblick som står ut för mig 2020.

4. Real Sociedad-Athletic 2-1
Eftersom att det inte har blivit någon fotboll på plats sedan covid-pandemins framfart i världen så håller jag denna match extra högt, då det var en av de senaste matcherna jag kommenterade med publik. Men det är inte den enda anledningen till varför matchen var speciell för mig.

Den andra anledningen heter Alexander Isak.
Efter en mållös första halvlek blev svensken inbytt i den 55 minuten, och det dröjde inte länge innan han satt sitt avtryck på matchen. I den 65 minuten assisterade Isak lagkamraten Portu till Real Sociedads 1-0-mål och arena bröt ut i extas.

Visserligen kvitterade Athletic bara sex minuter senare genom Iñaki Williams - innan han slog till igen, Alexander Isak.

I den 83:e matchminuten friställdes svensken framför Athletic-målet, men målvakten Unai Simon stod för en paradräddning på svenskens avslut. Dock kunde inte Simon undvika att lämna retur - och där höll sig Isak återigen framme och tryckte in 2-1 till "La Real" med någon form av cykelspark på spektakulärt manér.

Om arenan var i extas vid Portus 1-0-mål var det ingenting jämfört med Isaks 2-1-mål. En otroligt mäktig sak att uppleva.

3. Dejan Kulusevskis debut i Juventus
Dejan Kulusevski tog hela fotbollsvärlden med storm förra hösten när han dominerade på Parmas högerkant. Hans insatser var så pass imponerande att Juventus beslöt sig för att spendera 40 miljoner euro (400 miljoner kronor) på den då 19-år gamle Kulusevski i januari 2020. Dock avslutade svensken säsongen med Parma, där han tidigare varit på lån från Atalanta.

I sin första Serie A-säsong - och seniorsäsong för den delen - stod Kulusevski för tio mål och nio assist, vilket till slut innebar att han prisades som Serie A:s bäste U21-spelare för säsongen 2019-20.

Därför var förhoppningarna höga när Kulusevski efter sommaren skulle göra sin debut för Juventus under nya tränaren, legendaren Andrea Pirlo - och den debuten hade inte kunnat vara bättre regisserad.

När Juventus tog emot Sampdoria på Allianz Stadium i Serie A-premiären tog det inte mer än 13 minuter förrän Kulusevski hade skrivit in sig i målprotokollet. Efter att en Sampdoria-försvarare brutit ett Cristiano Ronaldo-försök att ta sig igenom Sampdorias straffområde studsade bollen framför fötterna på Kulusevski vid straffområdeslinjen, som på ett tillslag skruvade in bollen lågt vid den bortre stolpen med ett vänsterskott. Ett riktigt klassmål signerat den svenske sensationen - vilket gjorde hans debut en match man länge kommer att minnas.

2. Bayern 8-2 Barcelona
Det galnaste resultatet 2020.

När Barcelona redan hade förlorat ligatiteln till Real Madrid kom ett slag som var ännu hårdare. Quique Setien och hans Barcelona skulle rädda säsongen genom att bärga Champions League-titeln, men den planen demolerades av Hansi Flick och hans Bayern München.

Efter att ha tagit sig vidare från sextondelsfinalen genom att besegra Napoli med 3-1 väntade Bayern München i kvartsfinalen. Man fick en mardrömsinledning på den matchen när Thomas Müller satte 1-0 till Bayern efter bara fyra minuters spel - men Barcelona svarade snabbt och kvitterade i den sjunde minuten då David Alaba satt bollen i eget mål.

1-1 varade sedan fram till den 21:a minuten, för därefter blev det islossning för Bayern. Det tyska maskineriet ångade på med alla cylindrar.

Slutresultatet skrevs till en 8-2-seger för tyskarna. Bayern krossade inte bara Barcelona, de totalt demolerade dem. En klubb som redan var i kvicksanden bankades ännu längre ner genom ett riktigt förödmjukande resultat.

1. Alexander Isak involverad i fyra mål på Bernabéu
När Alexander Isak avgjorde det baskiska derbyt mot Athletic Bilbao var det en stor händelse, men det finns en match som vi för alltid kommer att tala om - oavsett vilken riktning hans karriär tar: när en 20-årig Isak låg bakom allt på Santiago Bernabéu då Real Sociedad skickade ur Real Madrid ur Copa del Reys kvartsfinal.

Den norske talangen Martin Ødegaard gav “La Real” ledningen i den 22:a minuten, men därefter var det Isak som stal showen.

I den 54:e minuten utökade svensken Real Sociedads ledning genom ett akrobatiskt avslut med vänsterfoten, då han på något sätt lyckades skjuta in ett inlägg som kom bakom honom på volley till 2-0.

Bara två minuter senare var det sedan dags för nästa drömträff. En misslyckad Madrid-rensning nådde ut till Isak vid utkanten av Real Madrids målområde, som tog emot, innan han dunkade in 3-0 bakom Alphonse Areola - likt Zlatan Ibrahimovics mål mot Ungern 2005.

Innan matchen var slut hann Isak även dribbla bort Real Madrids försvarsveteran Marcelo och leverera ett inlägg till lagkamraten Mikel Merino som gjorde 4-1.

Real hann göra tre mål innan slutsignalen ljöd, men Real Sociedad vann matchen med 4-3 och tog sig vidare till semifinal i Copa del Rey. Där besegrade man sedan Mirandés och ska nu möta Athletic Bilbao i finalen.

Vem vet, kanske får vi se en favorit i repris att Isak vinner sitt lag titeln genom att återigen sänka Athletic?

Publicerad 2020-12-29 kl 17:00