POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
BUNDESLIGA
1v

Delat Tyskland inför Bundesligas omstart: "Många kommer inte bry sig"

Foto: Bildbyrån.

Bundesliga är först ut att starta om bland Europas toppligor.
Beslutet har delat opinionen och smittorisken kan 
få stora konsekvenser.
- 
Värsta scenario? En kollaps av tysk professionell fotboll, säger Felix Tamsut på Deutsche Welle 

Tyskland håller gradvis på att öppna upp samhället under maj. Dödstalen till följd av covid-19 har varit relativt låga, men förbundskanslern Angela Merkel kallade coronaviruset efter utbrottet i mars för Tysklands största utmaning sedan andra världskriget 

Nyligen gav hon och resten av regeringen klartecken för att återuppta spel i Bundesliga respektive andraligan Zweite Bundesliga kommande helg. Som första stora omstartande idrottsliga i världen kommer många sportintresserade ögon vila på ett gäng tomma arenor mitt i Europa 

Det är inte bara en positiv känsla, säger journalisten Felix Tamsut på Deutsche Welle. 

Det finns två olika ingångar till beslutet. Den första är att omstarten orsakas av pandemin och denna hållning leds av Christian Seifert, den tyska ligaföreningen DFL:s chefdirektör

Seifert säger att de varken njuter av omstarten eller att de ville ha fotboll inför tomma läktare. 

- Den enda anledningen är att infrastrukturen tillåter detta. På köpet får vi fans som kommer att avnjuta spelet hemifrån. Sedan finns en annan sida med fotbollsfolk som ser en chans att få miljoner nya tittare. Det görs uppmaningar till Premier League-fans exempelvis att hitta en tysk klubb, som Schalke 04 och andra tyska klubbar gjort. 

Bayern Münchens chefdirektör Karl-Heinz Rummenigge tillhör den senare kategorin.  

- Det kommer inte bara bli reklam för vår fotboll och Bundesliga. Utan för hela landet och speciellt tysk politik, som gjorde detta möjligt med en väldigt bra approach, sa Rummenigge till Sport Bild.  

Christian Seifert har sagt att Bundesligaarrangemangen kommer inkludera färre än 240 personer per arena. Spelare kommer testas regelbundet (uppemot 20 000 prov kan krävas), bollar desinficeras, och arenor delas in i olika zoner för att minska samlingar av folk.  

DFL, som består av klubbarna i de två högsta divisionerna, tar en ändå en risk. Felix Tamsut, på Deutsche Welle, säger att hela ligaföreningens rykte kan stå på spel. I bästa fall fungerar allting och ingen smittas.  

Men han drar upp fallet med den 23-årige Montpellierspelaren Junior Sambia som fick intensivvårdas, och hälsoexperter som varnar för att viruset kan påverka spelarnas lungkapacitet.  

- Professionell fotboll har aldrig haft ett sämre rykte här och i värsta fall kommer tysk fotbolls anseende förändras. Det är ingen som vill att detta ska hända. Men genom att ta den här risken med omstart säger de: vi vill ta risken för pengarna från Sky och de andra tv-bolagens skull, säger Tamsut till Fotbollskanalen.

Han fortsätter:  

- Jag är inte bekväm med det. Om värsta scenario inträffar kan de ställas inför en kollaps av tysk professionell fotboll.  

De 18 klubbarna i Bundesliga förlorar 70 miljoner euro i matchintäkter på grund av Geisterspiele” och de tomma läktare som väntar när så kallade spökmatcher bara kommer spelas.  

Intäkter från matchdagen summerades till 12,9 procent av klubbarnas inkomster under förra säsongen enligt DFL. Hos toppklubbarna står matchdagsintäkter för färre än fem procent av totalen. Tidningen Kicker rapporterade dock i april att 13 av 36 klubbar i Bundesliga och Zweite riskerar betalningssvårigheter efter pandemin.  

Fotboll är Tysklands största sport, publiksnittet är högst bland toppligorna, och bortaresandet massivt på alla olika nivåer. Betonar omstarten vikten av fotbollens betydelse i landet? Eller är beslutet det slutgiltiga lösgörandet från resten av samhället? 

- Det beror på. Enligt mig bevisar det att den professionella fotbollen har större problem, att vi inte jobbar mot ett hållbart system inom sporten. Hos många är känslan negativ och beslutet kritiseras på flera nivåer, säger Felix Tamsut  

Han menar DFL utnyttjar fotbollens speciella ställning, istället för att passa på och skapa en ny förvaltningsmodell som är hållbar i längden.

- DFL måste förstå kritiken. Deras resonemang låter ungefär: “vi ska göra ändringar i systemet – men först tar vi tv-pengarna!” Det är naivt och tro att de ska lösa allt. Sedan finns också en minoritet som säger att spökmatcherna faktiskt kommer göra en skillnad för klubbars ekonomi.  

Det mest enande motståndet kommer lite oväntat ifrån supportrar själva. Olika paraplyorganisationer för supportrar vittnar om hur fansens roll i fotbollsarrangemang rycks undan när de stängs ute från arenor. Samtidigt vill fans inte se sitt lag gå under ekonomiskt utan några tv-pengar.  

"Professionell fotboll är redan tillräckligt sjuk som den är och hör hemma i karantän", skrev den riksomfattande supporterorganisationen Fanszenen Deutschlands i ett uttalande.  

Felix Tamsut är tveksam till om supportrar får större inflytande i sporten efter att coronakrisen är över. DFL måste ta dialogen, men hittills har de fastnat i en mängd olika löften och åtgärden som sällan blir slutförda.  

Samtidigt har ultras och andra aktiva supportergrupper över hela Tyskland visat handlingskraft under krisen. Ultras i Stuttgart har satt ihop en stor grupp frivilliga som åker runt i storstadsregionen och erbjuder hjälp till äldre och personer i riskgrupper.  

Union Berlin-supportrar använder ett stängsel som donationsställe för folk som vill skänka kassar med sanitära produkter, mat och annat som kan vara nödvändigt i krisen. Aktiva supportar vittnar om att samhällsansvar utgör en del av att vara en ultrà 

Tror du att handlingarna kommer förändra bilden av dessa fans?  
Jag hoppas det. Men med tanke på hur djupt stereotypen går så tror jag inte det. De senaste två-tre dagarna har polisen varnat supportrar för att vänta på spelarna. Ingen har sagt att ultras skulle komma på tanken att samlas så. Fast polisen säger tvärtom och fortsätter att snacka om att undvika folksamlingar vid match. Men även i den här frågan hoppas jag att jag har fel, säger Tamsut.

Tyskland kommer hålla andan för att avslutningen i de två högsta serierna blir smärtfri och utan allvarliga smittofall. Fotbollsvärlden får äntligen några toppspelare att vila ögonen på. Men hur länge kommer intresset bestå för spökmatcher, där spelarnas rop från planen riskerar att bli ett ekonomiskt eko ut i tv-skärmarna?

- Många av mina vänner säger att de inte kommer bry sig om den här fotbollen. Titlar, ära eller nedflyttning... det betyder inte samma sak just nu, säger Felix Tamsut

Publicerad 2020-05-16 kl 08:30
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto