POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
BUNDESLIGA 2
2v

Linnér klar för Bundesliga - nu väntar möte med klubben: "Känt mig som en outsider"

Foto: Bildbyrån.

Oscar Linnérs Arminia Bielefeld är klart för Bundesliga.
Men målvakten har samtidigt haft en tuff vår utan speltid.
- Jag har känt mig som en outsider, säger han till Fotbollskanalen.

Förre AIK-målvakten Oscar Linnér, 23, fick i förra veckan fira uppflyttning med Arminia Bielefeld till Bundesliga. Målvakten lämnade i vintras Stockholm för flytt till Tyskland och har i år, med uppehåll för coronavirusets utbrott, fått vara med på Bielefelds framgångssaga i den tyska andradivisionen. 

Men däremot har det blivit knapp speltid, så här långt noll ligamatcher. Linnér har konkurrerat med lagets förstemålvakt Stefan Ortega, som hyllats från många håll under säsongen, samtidigt som han har fått anpassa sig till en, för honom, ny träningsmiljö och ny fotbollskultur.

Linnér berättar att det på sätt och vis har varit en tuff vårsäsong.

- Det är första gången som jag har kommit bort från tryggheten i Stockholm och ut på djupt vatten. Det har varit en utmaning att komma in i allting i den tyska fotbollskulturen. Det är en väldigt speciell mentalitet i ett tyskt fotbollslag och man märker att det tar sin lilla tid att anpassa sig till det, precis som sättet de tränar på med målvaktsträningen och allt annat. Det har varit en otroligt lärorik omställning och jag har fått med mig många värdefulla erfarenheter, säger han till Fotbollskanalen.

23-åringen trivs bra, men menar att han samtidigt delvis har känt sig lite utanför i spelartruppen. Linnér kunde, vid flytten till Tyskland, ingen tyska. 

- Jag har känt mig som en outsider i gruppen på så sätt att jag inte pratar tyska, vilket alla andra gör. Därmed är det svårt att bli en del av sammanhållningen med att lära sig olika uppförandekoder och vad som gäller i omklädningsrummet. Det är ibland svårt att förstå olika övningar och då har det blivit lite fel några gånger med missförstånd. Kravställningen är även extremt hög och folk förväntar sig inget annat än att man håller nivån på träningarna. Om man har det lite tyngre, så är folk bra på att visa och uttrycka sin besvikelse över det, säger Linnér och fortsätter:

- Men jag gillar också att kravställningen är hög och jag behöver det. Jag vill känna att jag måste göra mitt bästa på varje träning och att inget annat är hållbart. Det är en väldigt utvecklande vardag för en ung spelare, då man då måste få ut maximalt av sig själv varje dag. 

Linnér känner även att det har varit tufft att konkurrera med Ortega. Han medger att konkurrenten har varit den bästa målvakten i den tyska andraligan den här säsongen. 

- Han har varit otroligt bra. Det tar, på sätt och vis, emot att säga så om en målvakt som jag konkurrerar med, men jag måste ge honom att han har varit den i särklass bästa målvakten i ligan i år och har varit en stor bidragande faktor till att klubben gått upp till Bundesliga. Han har väldigt hög status i klubben och är en väldigt duktig målvakt. Han är duktig på linjen, gör få misstag och är, utan att överdriva, kanske topp-5 i världen i spelet med fötterna bland målvakter. Så mycket har jag ändå kollat på fotboll att jag kan se att hans spel med fötterna är på absolut världsklassnivå. Det är också viktigt för det sättet som vi spelar på, då vi vill spela oss ur trängda lägen. Det har varit en del i framgången och att vi gått upp till Bundesliga. 

Ortega har kontrakt med Bielefeld till sommaren 2022 och därmed kan det även bli svårt för svensken att konkurrera ut den tyske målvakten till nästa säsong i Bundesliga. Linnér berättar att han framöver kommer att ha ett förutsättningslöst möte med klubben, men vill däremot inte gå in på om det kan vara aktuellt med en ny klubbadress till nästa säsong.  

- Jag ser det som ett utvecklingssamtal inför säsongen som kommer, där man pratar igenom upplägg för min del. Sedan är siffrorna också offentliga, de har ju i deras värld lagt ner mycket pengar på mig, så det handlar ju om att jag ska ta utvecklingssteg i rätt riktning. Det ligger i båda parters intresse att lägga upp en bra plan för att jag ska ta rätt utvecklingssteg. Det är något man får resonera fram tillsammans. Det finns olika vägar att gå, men nu är jag glad över att vara en av två målvakter i en Bundesliga-trupp. Sedan får jag se hur deras tankar ser ut.

Du vill inte flytta någon annanstans för att vara ”säker” på att få speltid?
- Vi ska bara prata visioner tillsammans. Jag har visioner för min fortsatta utveckling och det har säkert de också. Det handlar om att tillsammans sätta en bra plan för hur jag ska ta rätt utvecklingssteg. Det behöver absolut inte betyda att jag ska ha en annan adress, det kan mer vara att vi kommer överens om ett bra träningsupplägg för att jag ska konkurrera på bästa möjliga sätt för att få speltid här, även om jag har en bra målvakt (Stefan Ortega) bredvid mig, som har ett försprång. 

Linnér ser, trots den tuffa konkurrensen, en möjlighet att få göra något få svenska målvakter gjort tidigare, spela Bundesliga-fotboll nästa säsong.

- Jag vet hur fotbollsvärlden ser ut och det kan gå snabbt. Om jag skulle inleda som reservmålvakt är jag en skada från att få spela i Bundesliga, även om jag såklart inte kan hoppas på en skada. Senast en svensk målvakt spelade i Bundesliga var 1984, tror jag, och det var Ronnie Hellström. Nu är jag en av två målvakter som ska spela i Bundesliga mot Bayern München och Borussia Dortmund, så det är inte dåligt för att vara 23 år. Det är en utvecklande miljö och en stor utmaning, säger han.

Linnér fortsätter:

- Jag siktar på att få spela i Bundesliga och är tacksam för den situationen jag är i. Jag har en extremt utvecklande träningsmiljö och en tuff konkurrenssituation, men det är bara att ta situationen på bästa möjliga sätt. Jag har alla möjligheter att ta riktigt bra steg framåt som målvakt.

Publicerad 2020-06-23 kl 12:44
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto