Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Lovande mittfältare berättar om flytten till Tyskland - och landslagsvalet: "Inte stängt några dörrar"

Tyskland

Mathilde Janzen, 16, spås en fin framtid och i sommar lämnar hon Kristianstads DFF för spel i Hoffenheim.
I en intervju med Fotbollskanalen berättar talangen om flytten och tankarna kring valet mellan det tyska och svenska landslaget.
- Jag har inte stängt några dörrar, säger hon till Fotbollskanalen.

Foto: Bildbyrån

Se höjdpunkterna från Kristianstads möte med AIK i spelaren ovan.

Det var i början av maj som Kristianstad bekräftade att Mathilde Janzen, 16, lämnar klubben för spel i tyska Hoffenheim. Janzen debuterade som 15-åring i en träningsmatch för KDFF och i somras fick hon också göra damallsvensk debut vid samma ålder.

Den 1 juli träder övergången till Hoffenheim i kraft och för Fotbollskanalen berättar Janzen, som spelat matcher för tyska ungdomslandslag, om varför hon lämnar Sverige.  

- Jag har spelat med ungdomslandslaget i Tyskland och det är en fördel att vara i det land som man också spelar för landslagsmässigt. Det är en del större cuper nere i Tyskland där jag inte kan bli scoutad om jag inte spelar där. Så det är klart en fördel om jag spelar där då. Och jag fick ett bra erbjudande från Hoffenheim, som satsar mycket på unga talanger och har mycket individuell träning. Man blir skjutsad till skolan, för att sedan bli hämtad och skjutsad till träning igen. Allt lät väldigt bra och jag tog beslutet att flytta dit, säger 16-åringen.

ANNONS

Janzen berättar dock att beslutet att flytta till Tyskland inte var helt enkelt. I Sverige finns fortfarande familj, vänner och lagkamrater i KDFF.

- Jag tyckte det var ett väldigt svårt beslut att ta. Det tog lång tid att bestämma mig och jag tänkte fram och tillbaka eftersom jag trivs så bra i Kristianstad. Men jag tänkte att det var läge nu och ta nästa steg. Dessutom passade det väldigt bra med skolan nu, när jag slutar grundskolan, säger hon.

I sommar går Janzen, som är mittfältare, ut grundskolan och i Tyskland väntar ett späckat schema för att hon ska klara av både skolgång och fotbollen. Janzen kommer skjutsas mellan skola, träning och hem för att klara av allt på bästa sätt.  

Janzen berättar också att hon först kommer spela för Hoffenheims U20-lag, som spelar i 2. Bundesliga, men att hon hoppas på att få chansen i klubbens A-lag - ett lag som slogs i toppen av Bundesliga 2021. 16-åringen tror också att det blir nyttigt att ta del av den disciplin som finns inom tysk fotboll.

ANNONS

- I Sverige känns det lite mer avslappnat och i Tyskland lite mer disciplinerat. Men jag tror att det kan vara bra att testa på så jag har prövat båda två. Jag tror man har lika roligt, men att det är lite mer disciplin, säger Janzen och berättar om sina mål med karriären:

- Först vill jag spela bra i U20-laget och sedan ta mig till A-laget. Och där vill jag vinna ligan och sen vill jag såklart spela i landslag och topplag. 

Om Janzen kommer välja spel för det tyska landslaget även på A-lagsnivå? Det har hon inte bestämt sig för helt ännu.

- Jag har inte stängt några dörrar alls till Sverige. Det är alltid bra att ha det öppet, men nu vill jag försöka komma så långt som möjligt i Tyskland. Sedan vet man inte hur det blir i framtiden. 

Har du pratat något med svenska landslaget? '
- Jag har haft kontakt med dem lite fram och tillbaka. De var också jätteöppna så vi har kommit överens om att jag alltid kan prata med dem i framtiden om det är så att det inte funkar med Tyskland eller om jag vill byta. 

ANNONS

Hur blir det att flytta från kompisar till ett helt nytt land?
- Det kommer såklart bli tråkigt att lämna laget, familjen och mina vänner. Men det ska också bli kul med nya erfarenheter och vänner där. Jag ser fram emot det även om jag såklart kommer sakna Sverige. 

Janzen berättar också att hon hoppas på besök från familj och vänner som bor i Hässleholm, även om kompisarna inte är helt nöjda med att hon flyttar ifrån Sverige.

- Många tyckte det var jättetråkigt och hade velat att jag skulle vara kvar. Men många har faktiskt lovat att komma ner och vissa har redan börjat kolla på flygbiljetter, säger hon.

Publicerad 2021-05-28 kl 16:52

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto