Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Foto: Bildbyrån

Ny roll för Nilsson i Leipzig – får ansvar över flera juniorlag: "Ett större ansvarsområde"

Per Nilsson blev i fjol assisterande sportchef i RB Leipzig.
I sommar fick ex-landslagsbacken en ny roll med ansvar för juniorlagen.
- Jag vill utvecklas och lära mig så mycket som möjligt för att i framtiden jobba i en större sportslig ledarroll, säger han till Fotbollskanalen.

Tidigare svenske landslagsbacken Per Nilsson avslutade i december 2016 sin karriär som aktiv spelare i FC Köpenhamn och blev bara några veckor senare ny assisterande sportchef i Bundesliga-klubben RB Leipzig. Han spelade tidigare under Leipzigs sportchef Ralf Rangnick i Hoffenheim och fick nu chansen att assistera honom i klubben. 

Efter en säsong på posten, så fick Nilsson i sommar en ny roll i föreningen, den här gången med sportsligt helhetsansvar för klubbens U16-, U17- och U19-lag. 

- Jag jobbade förra året ihop med Ralf, men jag har under året funderat över vad som kan vara en mer direkt roll. Jag vill jobba med sportslig ledning och läste även Sport Management i slutet av karriären. Det finns naturligtvis olika roller inom sportslig ledning, men det är kul att jobba med utveckling av ungdomar. Vi satsar stort där, så det är verkligen en jätterolig utmaning, säger han till Fotbollskanalen. 

ANNONS

Nilsson därmed nu ett större ansvar än i sin tidigare roll som assisterande sportchef, även om det nu gäller på ungdomssidan. 

- Jag får ett övergripande ansvar för våra U16-, U17- och U19-lag, där U19-laget fungerar som vårt andralag eftersom att vi inte har ett U23-lag. Jag har en ledarroll där kring det mesta vi gör sportsligt kring utveckling och träning för att spelarna ska utvecklas och nå till en A-lagsnivå. Jag har förstås väldigt många olika uppgifter i olika avdelningar och det handlar bland annat om tränarstab, koordinering, planläggning, filosofi och sådant. Det är ett övergripande ansvar. 

Vad ser du som den största skillnaden gentemot ditt tidigare uppdrag?
- Jag tycker förstås att den största skillnaden är att jag nu jobbar med ungdom i stället för med A-laget. Samtidigt innebär det här också ett eget ansvarsområde i förhållande till det andra (uppdraget) som handlade mer om att se och lära, där det var en ganska låg ansvarsnivå. Nu är det ett större ansvarsområde, men med skillnaden att det är ungdom och inte A-laget, säger han. 

ANNONS

- Jag vill utvecklas och lära mig så mycket som möjligt för att i framtiden jobba i en större sportslig ledarroll. Det kortsiktiga jobbet måste alltid ha en långsiktig betydelse. Det jag gör i dag är både för spelarna, men även för mig själv. Det känns otroligt kul att få investera tid och kraft i det här, fortsätter han. 

Vidare berättar Nilsson att han tror att det är viktigt att hela tiden ta små steg framåt i sin utveckling som sportslig ledare i stället för att hoppa på ett uppdrag direkt i ett A-lag.

- Det är svårt att förklara, men för mig handlar det om att utveckla sig själv i en sportslig ledarroll. Jag trivs jättebra med det här. Jag tror att det är naivt att hoppa på en sportslig ledarroll på A-lagsnivå direkt före man har lärt sig allt. Det krävs en stor sportslig erfarenhet och mycket tid för det. Jag jobbar med ungdomar nu och det är superkul. 

ANNONS

Vad känner du för möjligheten att få chansen att utvecklas i en så pass stor klubb som Leipzig?
Det är klart att jag är otroligt tacksam över att få en sådan möjlighet. Det är ju som med alla andra jobb, att man lever på nätverk. Jag hade inte fått det här jobbet utan Ralf, som jag hade kontakt med sedan i Hoffenheim. Det tar samtidigt också tid och jag har försökt att förespråka det för unga spelare att det är viktigt att utbilda sig. Jag är fortfarande väldigt ung, snart 36, och har mycket kvar att leva och göra precis som för de unga spelarna. Därför är utbildningen en viktig del. 

Publicerad 2018-09-14 kl 12:34
Sponsrat innehåll

Streama all sport från Telia, C More och Viaplay för 599kr

Sportpaketet består av Telia Play Sport, C More Premium, Viaplay med V Premium och V Sport Golf

Streama nu

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto