Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
TYSKLAND

Stortalangen valde bort Allsvenskan för Bundesliga: ”Finns en plan hur jag ska nå dit”

Foto: Dif.se (montage)

Efter förra säsongen i allsvenskan spåddes han bli nästa stora genombrott. Då tog Christian Rubio Sivodedov ett stort steg och flyttade till Tyskland och Schalke i januari.
- Klubben har en plan för hur jag ska nå A-laget, säger 17-åringen i en lång intervju med Fotbollskanalen.

Som 16-åring spelade Christian Rubio Sivodedov sex allsvenska matcher för Djurgården i fjol och många hoppades att han skulle bli nästa stora stjärna i klubben. Istället flyttade talangen till Schalke 04 i slutet av januari med drömmen att bli utlandsproffs. En chansning som Rubio Sivodedov menar är helt rätt steg för hans utveckling.

- När man tar beslutet kör man bara och går all-in. Jag är glad, trivs och kör på liksom, säger 17-åringen.

Har anpassat sig
Mittfältaren berättar för Fotbollskanalen att han har anpassat sig bra trots vissa svårigheter i början. Det tog en liten tid att vänja sig - både på planen och utanför. Men ju längre tiden har gått har Rubio hittat sin melodi i Tyskland. Han menar att han trots den korta perioden har märkt av skillnaderna i spelet jämfört med allsvenskan och Djurgården.

- Alltså rent träningsmässigt är tempot på våra träningar i U19 typ högre än i Djurgården och vi tränar längre, det vill säga två timmar per pass. Det är hårdare då vi kör konditionsträning varje vecka och gym även om vi har match. Sedan har vi alltid en dag i veckan där vi vilar. Det är väldigt utvecklande och typiskt tyskt om du förstår vad jag menar.

Schalke 04:s akademi har fått beröm för sitt sätt att slussa in talanger i A-laget. En av målskyttarna i Champions League-åttondelen mot Real Madrid var Leroy Sané, som så sent som för en månad sedan spelade med just Rubio i UEFA Youth League-matchen mot Manchester City. 17-åringen har märkt av hur klubben hanterar de unga på ett bra sätt.

- Innan vår cupsemifinal kom lagkaptenen Benedikt Höwedes, eftersom han har gått den här vägen som så många andra i laget. Han känner ju tränaren väldigt bra och höll ett litet tal för att peppa oss. Det gör att man alltid känner att man är nära. Vi tränar bredvid dem och omklädningsrummen och arenan är bredvid. Det är så himla många i A-laget nu som har gått via U19 så allt känns nära, säger mittfältaren.

Var det därför att du valde Schalke?
- Ja ja, det är klart att det är en väldigt stor grej. Det har också mycket att göra med tränaren Norbert Elgert som jobbar i U19 som har varit där i 20 år. Det är mycket tack vare honom som Schalke ser ut som de gör och han har betytt mycket för mig.

Förutom Elgert har hans storebror Ernesto haft en stor betydelse i 17-åringens karriär. Trots flytten till Tyskland har de regelbunden kontakt och Christian skickar ofta inspelningar från sina matcher till sin storebror, för att tillsammans kunna analysera och utveckla spelet. Att mittfältaren är motiverad och att fotbollen blev prio ett i livet var till slut rätt givet.

- Jag har alltid har spelat fotboll sedan jag var sex år i Djurgården. Sedan kommer en tid när man bestämmer sig och det gjorde jag väl när jag var 13-14, där jag kände att man är bland de bättre i sin ålder. Då kände jag att det är sjukt kul och att jag kan bli någonting. För mig är fotbollen en passion och det är klart man ska hålla på med det man älskar.

- Nu när jag 17 år och bor i Tyskland har man inte bara utvecklats som spelare utan också som person. Jag håller på att lära mig tyska så på det sättet betyder fotbollen allt.

Fördel att lära sig språket snabbt för att komma in i det?
-  Definitivt, det betyder mycket. Jag har lärt mig fotbollstermerna och fotbollssnacket rätt bra. Det är också därför jag väljer att bo på internatet med grabbarna, för det pratas mycket på tyska där jag också lär mig orden och diskuterar, så det är viktigt.

I Rubio Sivodedovs blott andra match för Schalkes juniorlag, fick han direkt kliva in i hetluften när man man mötte Manchester City i Youth Leagues åttondelsfinal. Mittfältaren hoppade in i andra halvlek och blev även målskytt i matchens slutminuter, ett mål som gav förlängning. Senare skulle han dock bli syndabock när hans avgörande straffmiss innebar att laget åkte ur.

Anpassa sig till spelet
Trots det beskriver 17-åringen upplevelsen som cool och att han inte tänkte så mycket mer än att göra sitt bästa.  Han är optimistisk kring framtiden i klubben och känner sig heller inte stressad över att spela med seniorerna. Rubio Sivodedov betonar att Schalke har en tydlig plan för hans utveckling.

- I dagsläget vet jag hur min plan ser ut och hur klubben ser på den. Första halvåret ska jag bara anpassa mig och göra så bra ifrån mig som möjligt. Sedan har jag ett helt år kvar att spela U19 nästa säsong, men mitt och klubbens mål är att prestera så bra som möjligt och anpassa mig till hur Schalke vill spela.

- Om jag inte spelar med A-laget till sommaren så är målet att spela nästa säsong, men jag jobbar hårt varje dag för att nå dit så snabbt som möjligt. När min tränare i U19 som jag litar väldigt mycket på och som är otroligt bra säger att jag är redo så är jag, det är ingen brådska. Jag känner att klubben tror så pass mycket på mig så det gäller bara att slappna av så kommer det komma.

Vilka detaljer i ditt spel har du förbättrat mest?
- I början var det viktigt att förstå hur man pressar taktiskt. Man kan inte bara tokpressa utan att ha taktik i det, utan även hur man ska ligga rätt, understöd och sådant. Fysiskt ligger även tränaren på just för att vi ska orka mer än de andra lagen. Jag känner att jag har förbättrat min fysik bara de här två månaderna då vi tränar mycket uthållighet. Det är mer träning i gymmet så jag är starkare. Taktiskt är det också mycket nytt. I och med att jag spelar som en nummer tio är det viktigt, då man bland annat måste veta hur man ska möta bollen rätt som mittfältare. Fysiskt känner jag att jag är bättre och känner att jag kommer förbättras mer.

Snart åker 17-åringen hem till Sverige för landslagsläger på Bosön och mittfältaren menar även att sammanhållningen där är viktig. Trots att det är en konkurrenssituation pushar medspelarna varandra även där.

- Vi har bra sammanhållning, det blir så. För det första är det många från Stockholm i landslaget och då känner man varann sedan tidigare. Vi är ju alla i samma ålder och vi vill lyckas allihopa oavsett om man är utomlands eller i Sverige. Man följer varandra och vill att det ska gå bra för alla. Sedan är det kul också att komma tillbaka och träffa alla, säger Christian Rubio Sivodedov till Fotbollskanalen.

Publicerad 2015-03-23 kl 22:11
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons