Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
TYSKLAND

TV: Lång intervju med Ekdal: "Därför valde jag Hamburg"

Nästa

Avbryt
Försök igen

I en lång intervju med Fotbollskanalen förklarar Albin Ekdal varför han valde Hamburg, nobbade pengarna, större klubbar som Paris Saint-Germain och vad han tänker kring framtiden i Tyskland.

När Fotbollskanalen når den svenske landslagsmittfältaren har han precis avslutat sitt första träningspass med Hamburg. Det är en nöjd, men lite trött Albin Ekdal som berättar om sina tankar kring flytten från Serie A och Cagliari till Bundesliga och HSV.

- Det har varit stressiga dagar. Mycket fram och tillbaka. Det är skönt att det äntligen blev officiellt i morse, säger Ekdal.

- Det har varit kul och spännande att träffa mina nya kollegor och alla runt om klubben. Det har varit många att träffa och det har varit hektiskt. Men nu har jag gjort mitt första träningspass och det är skönt att det är klart och att det är igång.

25-åringen skrev på ett fyraårskontrakt med Hamburg-

- Det var skönt att skriva på. Det kändes helt rätt. Nu är det bara att köra och tacka alla som var inblandade, min agent (Martin Klette) som har gjort ett bra jobb. Sen var det bara glädje, men nu är det hårt jobb som gäller.

Varför blev det Hamburg?
- Jag hade ett stort sug efter att prova på den tyska ligan. Jag är fascinerad av den, med all publik och alla duktiga lag. Sen är Hamburg en härlig stad att bo i. Det är många jag har pratat med som säger att det är en av de bästa städerna i Tyskland att bo i. Dessutom fick jag ett bra ekonomiskt avtal, så det var mycket som stämde.

Ekdal och hans agent Martin Klette vid Wagnsson Sports & Entertainment har fått ta emot samtal från mängder av klubbar i sommar. Intresset har varit stort, men valet föll alltså på Hamburg till slut.

- Det har funnits förfrågningar från klubbar som betalar mycket mer, men där jag inte känt att det sociala och det sportsliga är på den nivå som jag är sugen på. Det var en mix av allt som avgjorde.

Du föredrog en flytt till Bundesliga eller Premier League. Varför?
- Jag tycker att det är de två bästa ligorna i världen. Det finns moderna arenor som är fullsatta i stort sett varje match. Det lockar så klart att spela inför så mycket folk och att det är ett stort intresse runt om. Det är många duktiga lag och ett stort intresse från hela världen. Det är spännande.

Hur länge har du känt att det skulle bli Hamburg?
- Intresset har har trappats upp de senaste veckorna och det har funnits många klubbar med i bilden, men sakta men säkert sollade jag och min agent Martin Klette bort klubbar. Till slut var det Hamburg som ville ha mig mest och som jag föll för.

- Jag minns inte exakt när jag fick höra om Hamburgs intresse första gången, men det var ganska länge sen. Det var slutet av säsongen kanske. Så intresset har funnits ett tag. Jag fick ett jättebra intryck av sportchefen och tränaren. Jag träffade tränaren (Bruno Labbadia) och vi hade ett långt möte. Han förklarade hur han såg på mig och vi kom väldigt bra överens. Det känns helt rätt att jobba med honom.

Hur har den senaste perioden varit för dig, har det varit svårt med så många klubbar intresserade?
- Svårt och svårt. Det är ju få förunnat att ha så många klubbar efter sig, men samtidigt är det en oviss period när man är på semester och får samtal och inte riktigt vet vad som händer. Men under de sista veckorna har Hamburg gällt till 100 porocent och det är skönt att det äntligen blev klart i morse.

Enligt Ekdals agent Martin Klette har bland annat Paris Saint-Germain och Roma visat intresse för mittfältaren.

- Det är klart att det är lockande och det är klart att det är häftigt att ha så stora klubbar efter sig. Men för mig var det Hamburg som gällde, eftersom de visade mest intresse och det var lite mer konkret än det andra. Det där är inget jag sitter och tänker på nu, utan jag är nöjd över att vara här. Hamburg är en storklubb som haltat lite de senaste åren, men med hårt jobb kan det gå bättre under de kommande säsongerna, säger Albin Ekdal.

Men hajar man inte till över att så stora klubbar visar intresse?
- Det är ju skillnad på intresse och att ha bud framför sig. Det är väl det jag kan säga. Hamburg var flitigast på att höra av sig och de verkligen visade att de ville ha mig. När jag bestämde mig så lät jag bli att följa upp de där ryktena, eller vad man ska säga.

Vad tror du om Hamburg framöver?
- Efter två säsonger i nedflyttningskriget så vill man ju slippa det och bygga upp en stabilare grund. Jag har fått förklarat för mig att man ska försöka värva lite smartare, bygga lite mer långsiktigt. Jag tror inte på mirakel efter ett år. Jag är här för att jobba hårt och jag hoppas att alla andra gör det också och att vi kan bilda en bra grupp som tillsammans kan bli starkare än föregående år.

En del höjer på ögonbrynen över att du går till en klubb som legat i botten av Bundesliga. Vad säger du om det?
- Folk har synpunkter om allt. Hade jag gått till storklubb hade jag varit en idiot som inte skulle få spela. Jag lägger ingen vikt vid vad folk skriver på Twitter eller i kommentarsfält. De vet inte vad som sker heller, utan de läser det som står i tidningarna. Nej, jag bryr mig inte det minsta. Jag är själv är nöjd, min tjej är nöjd, min agent har gjort ett bra jobb och min familj är nöjd. Då är jag också nöjd.

Men hur har du funderat över Hamburgs situation de senaste säsongerna?
- Det är klart att det har varit turbulent, men det är en så pass stor klubb, en klubb med en anrik historia och så mycket fans, i en stor stad. Så det logiska är att det kommer gå bättre. Jag vet att de bytt ut mycket folk och jag har fått ett bra intryck av och förtroende för de nya. Det är det man faller för.

Nu ser Ekdal fram emot att få spela inför de tyska fansen i Bundesliga.

- Ja, verkligen. Att spela inför 55 000 åskådare varje hemmamatch är få förunnat. Det ska bli häftigt och något jag verkligen ser fram emot.

Svensken ser ut att bli en central figur i Hamburgs lagbygge framöver.

- Känslan är att de ville ha mig väldigt mycket och de jobbade hårt för det. Sen kan man inte bli lovad något. Jag kommer hit på samma premisser som alla andra. Jag ska jobba hårt för att visa att jag förtjänar att spela. De har lagt mycket tid och pengar på mig och förväntar sig att jag ska leverera. Det har jag tänkt göra också.

Har det varit svårt att välja bort alternativ som skulle ha gett dig mer pengar?
- Nej, jag har aldrig haft problem med det. Det är bra ekonomiskt här också. Visst hade jag alternativ som skulle gett mig avsevärt mycket mer, men så mycket behöver man inte. Jag tänkte inte så mycket på de.

Den svenske landslagsmittfältaren ska nu jobba hårt för att hitta formen inför säsongsinledningen.

- Jag ska försöka komma i fatt de andra, som tränat i två veckor. Jag ligger lite efter och får träna hårt. Jag hoppas att jag ska vara vässad till den 14 augusti då vi möter Bayern München i premiären. Det ser jag fram emot. Att möta ett av de bästa lagen i världen i första matchen i Bundesliga, det är något jag verkligen ser fram emot.

Nu väntar tyskalektioner för Ekdal framöver.

- Tanken är att jag ska få privatlektioner, så att man kan hänga med i tugget, avslutar Albin Ekdal.

Lyssna på hela intervjun med Albin Ekdal i spelaren ovan.

Publicerad 2015-07-18 kl 19:27
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons