Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Foto: TT

Tysk skandal - VM 2006 påstås vara köpt

En korruptionsskandal rullas upp i Tyskland. Enligt Der Spiegel ska VM 2006 ha varit köpt genom mutor – vilket höjdare som Franz Beckenbauer och fotbollförbundets ordförande påstås ha känt till.

Brottsutredningen kring Fifa bara växer och växer, och vid sidan av den brottslighet personer inom organisationen misstänks för riktas även strålkastarljuset mot många av de mästerskap som fördelats inom världsfotbollens regi de senaste åren. Sedan tidigare florerar anklagelser om att Sydafrika, Ryssland och Qatar kan ha tillskansat sig sina turneringar (2010, 2018 respektive 2022) genom mutor, och nu dras Tyskland in i en liknande härva.

ANNONS

Det är den ansedda tidningen Der Spiegel som uppger att den tyska kommittén som kampanjade för VM 2006, och sedan även vann omröstningen, ska ha upprättat en fond avsedd för mutor, där tillgångar värda motsvarande 90 miljoner kronor i dåtidens pengavärde placerades.

Der Spiegel skriver att både Franz Beckenbauer, som var aktiv i kampanjen, och fotbollförbundets ordförande Wolfgang Niersbach ska ha fått kännedom om fonden senast 2005, men ändå inte agerat för att varsko någon rättslig instans.

Den som pekas ut som drivande i arbetet med fonden är Robert-Louis Dreyfus, då VD för klädjätten Adidas. Han ska ha lånat ut en stor summa pengar till VM-kommittén, som sedan valde att inte bokföra beloppet någonstans i sin årsrapport.

När Dreyfus i ett senare skede ville ha tillbaka lånet, ska Tysklands VM-kommitté ha tagit hjälp av Fifa för att hitta ett sätt där utbetalningen kunde genomföras utan att väcka uppmärksamhet, skriver Der Spiegel. Lösningen ska ha blivit att det tyska fotbollförbundet sponsrade en Fifa-gala i Berlin, som sedan aldrig ägde rum. Men istället för att skicka tillbaka pengarna till Tyskland ska Fifa ha överfört dem direkt till ett av Dreyfus konton i Schweiz, rapporterar Der Spiegel och hänvisar till interna dokument som tidningen fått tillgång till.

ANNONS

Pengarna som Tysklands VM-kommitté fick från Robert-Louis Dreyfus ska ha använts till att säkra fyra asiatiska röster inom Fifas exekutivkommitté, vilket ledde till att Tyskland besegrade England, Sydafrika och Marocko i omröstningen.

Der Spiegel ska ha sökt såväl Beckenbauer som Niersbach för kommentarer, men båda ska ha avböjt. Tysklands fotbollförbund medger i ett pressmeddelande att man betalat en summa pengar till Fifa under 2005 och att pengarna kanske inte använts för sitt egentliga syfte. Däremot hävdar organisationen inget brott begåtts.

"Inom ramen för undersökningen fann DFB inga indikationer på att felaktigheter begåtts eller att delegaters röster köpts", skriver DFB i ett pressmeddelande.

Publicerad 2015-10-16 kl 16:10

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto