Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Hertha mot Union - mer än ett derby

Adam Nilssons Tysklandsblogg

Ikväll klockan 20.30 spelas Berlinderbyt mellan Hertha och Union. En match mellan väst och öst. En match mellan blått och rött. En match mellan David och Goliath. Matchen på Olympiastadion är sedan länge utsåld. 75 000 åskådare väntas till den klassiska arenan med anor sedan 30-talet. Det är inget vanligt derby som väntar. Matchen mellan västsidans Hertha och östsidans Union bjuder på så mycket mer än det klassiska “derbyt”.

För att förstå gemenskapen mellan klubbarna måste man gå tillbaka i tiden.

1979, den 21:a mars mötte Hertha Berlin tjeckiska Dukla Prag på bortaplan i kvartsfinalen av UEFA-cupen. Hertha vann med 2-1 och tog sig vidare till semifinal men det var inte vinsten som gjorde matchen speciell. Av 30 000 åskådare var ungefär hälften tyskar från både väst- och östsidan. Flertalet Union-supportrar hade tagit chansen att få se Hertha spela en match och där grundlades den gemenskap som funnits mellan klubbarna i den då splittrade staden Berlin.

Klubbarna har trots att de kommer från samma stad endast mötts tre gånger tidigare i tävlingssammanhang. De första två matcherna spelades säsongen 2010/2011 och den tredje i höstas. Trots att muren föll för över 20 år sedan har klubbarna under många år haft en sportslig mur sinsemellan där man befunnit sig på olika nivåer i seriesystemet.

Annons

Hertha har under alla år varit den större klubben i Berlin. Klubbens bas återfinns i Charlottenburg, västsidans centralare del som Storbritannien kontrollerade. Hertha deltog i den första säsongen av Bundesliga 1963/64 men tvångsnedflyttades redan 1965 efter att det uppkommit information om att klubben använt sig av illegala betalningar till spelare. Klubben återetablerade sig dock några år senare som Bundesligaklubb.

Union har å sin sida levt på fotbollens bakgård under stora delar av sin historia. Precis som de flesta klubbarna i Östtyskland bytte Union flertalet gånger sitt namn på grund av diverse förändringar i de sportsliga strukturerna, sedan 1966 har dock klubben haft sitt namn 1. FC Union Berlin. Under 90-talet var klubben nära konkurs, vände sedan på steken och 2001 tog man sig till UEFA-cupen efter att ha nått finalen av DFB-Pokal (förlust mot Schalke med 2-0).

Annons

Den första matchen mellan klubbarna spelades 1990, den 27 januari. Medan Väst- och Östtyskland fortfarande endast var i startgroparna för föreningen av landet, var matchen av enorm signifikativ betydelse för vad som komma skulle. Hertha vann matchen med 2-1 inför de 51 000 åskådare som tagit sig till Olympiastadion. En match och ett resultat som inte splittrade, utan enade supportrarna.

2009 möttes klubbarna i en träningsmatch efter upprustningen av Union Berlins arena, Alte Försterei. Planerna på en upprustning av arenan hade sedan länge funnits på agendan, det hade till och med diskuteras om en helt ny arena, men varken klubben Union eller Berlin hade råd med kalaset. Istället var det genom 2000 ideellt arbetande som upprustningen genomfördes, en upprustning som tog ett år. 5-3 vann Hertha matchen med men ännu en gång var inte resultatet det viktiga, utan vänskapen mellan klubbarna.

Annons

Även om klubbarna i många fall har stått på samma sida och visat upp en stark och respektfull relation till varandra, har det uppkommit situationer då rivaliteten haft en mer negativ klang. Framför allt när det framkom att staden Berlin hjälpt Hertha med betalningar av hyror på 3,5 miljoner euro, något som fick Union-sidan att gå i taket. För att få bukt på situationen gick borgmästaren av Berlin ut och försäkrade att båda klubbarna skulle få ekonomiskt stöd.

Innan murens fall, innan dagens Berlinderby fanns, hade klubbarna andra rivaler i staden. Hertha slogs mot SC Charlottenburg under 80-talet men uppstickaren SCC lyckades aldrig nå Bundesligaspel. Utöver Hertha från västsidan har Tennis Borussia Berlin och Tasmania Berlin spelat Bundesligafotboll. De sistnämnda mest ihågkomna för att vara det lag med flest bottenrekord i Bundesligas historia.

Annons

Union hade i sin tur en intensivare rivalitet med BFC Dynamo. BFC uppkom då det Östtyska styret bestämde sig för att flytta över spelare från Dynamo Dresden för att bilda en framgångsrik klubb i Berlin. Klubben var kanske mest (ö)känd för att ha haft många sympatisörer från säkerhetspolisen Stasi. Föga oväntat tilldelades de också fördelar gentemot de andra klubbarna i Östtyskland och kunde därmed dominera i den Östtyska högstaligan. Detta gjorde att Union fick en stämpel som en anti-klubb till Dynamo, vilket indirekt betydde anti-Östtyskland.

Det är ett speciellt derby som väntar ikväll. Det har inte de religiösa aspekterna som i derbyt mellan Celtic och Rangers, inte de framgångsrika aspekterna som i derbyt mellan Fenerbahce och Galatasaray och kanske inte de politiska aspekterna som i derbyt mellan Barcelona och Real Madrid. Bristen på tidigare möten har inte lagt någon grund för en sådan typ av rivalitet. Vad som gör kvällens match så speciell är skillnaderna mellan föreningarnas historia och deras uppbyggnad.

Annons

20.15 drar matchen igång!

Publicerad 2013-02-11 09:15

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto