Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Augsburg jobbar sig uppåt

Adam Nilssons Tysklandsblogg

Augsburg tog extremt viktiga poäng i segern mot ett annat bottenlag i Hoffenheim. 2-1 tog laget förbi motståndarna Hoffenheim upp på en kvalplats, en plats man sedan länge jagat och nu äntligen innehar.

Det har inte varit en enkel resa för Augsburg denna säsong. Efter fjolårets debutsäsong i Bundesliga, som laget överlevde med nöd och näppe, försvann tränaren Jos Luhukay till Hertha Berlin efter att han känt att klubben inte satsade tillräckligt mycket för att kunna etablera sig på högsta nivå.

In kom Markus Weinzierl från SSV Jahn Regensburg – laget från staden där jag bor – där han lyckats med att ta Regensburg från 3. Bundesliga till 2. Bundesliga oväntat. Ett drag som i mångt och mycket får ses som oväntat då Weinzierl var ett orutinerat kort i en, på Bundesliganivå, orutinerad klubb.

Annons

38-årige Weinzierl satte direkt igång med arbetet att få Augsburg att spela en stabil defensiv fotboll med fokus på snabba inställningar. Inledningen lovade dock inte mycket och laget såg ut att sluta precis där många experter tippat att de skulle hamna – i botten.

Men trots ihärdiga rykten om att den unge tränaren skulle få lämna jobbet, har Weinzierl jobbat på sin spelidé och slipat laget till den form som han velat ha det. Och resultaten kom.

Redan när jag såg Augsburg mot Bayern München i december, en match som Augsburg förlorade med 2-0, fanns det goda tendenser i spelet. Vänsteryttern Tobias Werner var gång på gång farlig och defensiven såg stabil ut.

Augsburg inledde vårsäsongen med en seger mot Fortuna Düsseldorf med 3-2 vilket var den perfekta starten för Weinzierl och laget. Det gav laget arbetsro och hela klubben en tro på vad man arbetade med.

Annons

Sedan dess har man fått oavgjort mot såväl Schalke som Mainz och Wolfsburg, en hedersam förlust mot Leverkusen och nu i helgen tog man återigen en skalp i och med segern mot Hoffenheim.

Om jag får gissa är chanserna goda för att Augsburg inte ska åka ut direkt ut serien. Skillnaderna mellan Augsburg och ett lag som Hoffenheim är att det finns ett lugn i föreningen och en tro på arbetet.

I Hoffenheim har man växlat tränare och ett antal nyckelspelare. Tim Wiese är fortfarande ett problem och frågan är om någonsin kommer att stå mellan stolparna hos klubben igen. Marco Kurz har mycket att jobba på om han ska få kontroll på situation.

I Augsburg har Markus Weinzierl sakteligen arbetat in ett momentum i föreningen som gör att maskineriet rullar, även om det stundtals hamnar grus i det. Men skillnaden är nästan brutal när det kommer till arbetsklimatet och hur man hanterat media.

Annons

Därför tror jag att det finns goda chanser att Augsburg inte kommer att bli passerade av ett lag som Hoffenheim. Laget tar poäng efter poäng mot värdiga motståndare och har visat sig vara starka när det som mest behövs – något som kommer att vara extremt värdefullt när vi räknar ihop sluttabellen.

Publicerad 2013-02-26 19:44

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto