Klopps ursäkt

Adam Nilssons Tysklandsblogg

Dortmund behövde inte många dagar på sig för att vända blad efter den svidande förlusten mot Bayern i DFB-Pokal. I matchen mot Hannover gjorde BVB precis det man behövde för att vinna. Med Robert Lewandowski, vars avstängning upphävts, på planen såg man till att göra striden kort med sina motståndare. Två mål av Lewy förde honom upp till delad skytteligaledning på totalt 16 mål och efter ett mål av Julian Schieber kunde Dortmund se sig som segrare efter 3-1 mot Hannover.

Mest intressant var dock Jürgen Klopps ursäkt inför matchen. Efter förlusten mot Bayern uttalade sig Klopp negativt om motståndarna, ord som jag kritiserade men som den store man Klopp är tog han tillbaka det han sagt och bad om ursäkt. “Det sista jag vill är att kritisera en renommerad kollega. Jupp Heynckes är en fantastisk tränare”, sa Klopp och tillade även “Jupp, om du lyssnar på ARD, förlåt”.

Jag har läst på olika forum där man jämfört Klopp med Mourinho i hans sätt att hantera media, något som förvånar mig. Klopp är inte i närheten av Mourinho när det kommer till hanterande av media. Klopp använder sig inte av psykologiska “mindgames” på Mourinhos sätt och är i mitt tycke en mycket mer öppen och sympatisk person i alla lägen. Dessutom: hur stor är chansen att Mourinho skulle be en kollega om ursäkt för något han uttalat sig om? Det finns inte på kartan. Cred till Klopp, cred till Dortmund mediahanteringen av detta fall.

Ludas: Om Höneß uttalar sig klumpigt i media i framtiden lovar jag ett lika långt och kritiskt inlägg. Vi kommer nog inte att behöva vänta alltför lång tid innan det händer!

***

I övrigt var lördagen en dag av skrällar. Augsburgs vinst mot Bremen var oväntad. Jag hade kunnat se att Augsburg skulle kunna ta en poäng uppe i norr, men att laget skulle åka hem till Bayern med hela tre poäng kändes osannolikt. Markus Weinzierl har verkligen skapat en trygghet i Augsburg och laget verkar i harmoni. Pressen på Hoffenheim och Fürth ökar.

***

Fürth lyckades i sin tur ta en poäng borta mot Hamburg. Nikola Djurdjic, tidigare i Helsingborg, slog till redan i den 14:e minuten för bortalaget Fürth, Hamburg kvitterade i den 21:a minuten och sedan höll Fürth. En extremt viktig poäng för Fürth som kämpar för att hålla sig kvar i Bundesliga.

***

Freiburg fick en poäng borta mot Nürnberg. Christian Streich hade nog hoppats på tre poäng mot “Der Club” i jakten på Europaplatser men just nu dippar Freiburgs form. Något som kan bli avgörande i den stentuffa striden om Europaplatserna.

***

Wolfsburg hade ingenting att sätta emot Schalke på hemmaplan. Schalke har vaknat till liv och vann med hela 4-1 efter två mål av supertalangen Draxler. Huntelaar syns återigen i målskyttslistan och om han får igång sitt målskytte kan Schalke börja klättra i tabellen och kanske nå upp till den Champions League-plats som man hoppats på hamna på i slutet av säsongen.

***

Vad Stuttgart sysslar med är dock en gåta. Laget hade ledningen med 1-0 (straff av Ibisevic) fram till den 82:a minuten. Då fick Leverkusen en straff som Kießling iskallt satte och i den 86:e minuten slog hemmalagets Lars Bender till och Stuttgart fick se sig komma ur matchen lottlösa. Under vintern förlängde Stuttgart med tränaren Bruno Labbadia, något som klubben just nu säkerligen ifrågasätter.

Publicerad 2013-03-03 10:00