Sahin har vaknat

Adam Nilssons Tysklandsblogg

Efter en svag inledning tog Dortmund tag i matchen på Signal Iduna Park och visade att man är att räkna med när det svänger som allra mest. Efter underläge med 1-0 behövde Dortmund bara fem minuter i slutet av den första halvleken för att gå in i halvtidsvilan med en bekväm 3-1-ledning.

Avsaknaden av Mats Hummels, Sven Bender och Kevin Großkreutz från Revierderbyt mot Schalke märktes inte av. Ersättarna Santana, Sahin och Reus gick in och visade att Dortmund har bredd i truppen på de flesta fronterna. Och dessutom av högsta internationella kvalitet.

“Jag kan föreställa mig att Freiburgarna är besvikna, för klockan 16.10 hade man aldrig kunnat tro att detta skulle bli slutresultatet. Motståndarna spelade ytterst robust och taktiskt bra i den första halvleken, men då reagerade mitt lag super och spelade en bra fotboll”, sa tränaren Jürgen Klopp efter matchen enligt fotbollstidningen Kicker.

Trots att Freiburg tog ledningen var jag övertygad om att Dortmund skulle vända på matchen. Dels för att Freiburg har haft ett gäng dåliga matcher i följd den senaste tiden, dels för att Dortmund har den styrkan att kunna vända matcher på nolltid.

Spelaren som tog tag i taktpinnen var Nuri Sahin. Real Madrid-lånet spelade från start och visade upp den Sahin som vi fick se för ett par säsonger sedan i Dortmund-tröjan. Den Sahin som från början gjorde Mourinho intresserad nog att ta honom till Los Galácticos. Den Sahin som många tvivlat på om han kunde komma tillbaka till den kvalitet som han hade i Tyskland.

Sahin var generalen på mittfältet. När Freiburg tog ledningen var det Sahin som satte igång motorn och fick Dortmund att börja rulla boll, få igång rörelse och kreativitet i laget. Föga förvånande var det också Sahin som assisterade till Lewandowskis kvitteringsmål i den 41:a minuten.

Sahin ville inte vara sämre utan satte själv ledningsmålet till 2-1 och när Lewandowski utökade ledningen till 3-1 på tilläggstid av första halvlek slog Dortmund spiken i kistan. Det fanns inte på kartan att Freiburg skulle kunna ta sig tillbaka in i matchen trots ivriga försök att göra det.

4-1 gjordes även det av Nuri Sahin och det sista målet sattes av Bittencourt som offrade sig själv rejält för att sätta sitt första mål i Bundesliga och Dortmunds 5-1-mål. Bittencourt, född 1993, gjorde för övrigt ett fantastiskt spännande inhopp och visade verkligen upp sig på absolut bästa vis.

Men matchen var Nuri Sahins och nu tog han på allvar det klivet som Dortmundfansen har väntat på att han ska ta. Med två mål, en assist och ett enormt driv visade Sahin att trots att Bundesliga är över så är Dortmund långt ifrån vilsna.

Hade jag varit Malagasupporter och sett denna match hade jag starkt funderat på hur Malaga ska ha någon chans att rubba detta tysk manskap. Ett manskap som visar upp en sådan där klassisk, tysk vinnarattityd och som i sina bästa stunder spelar en fotboll som är helt magisk att beskåda.

Och då har Dortmund dessutom sparkapital att ta av. Skadorna är en del men Marco Reus har hamnat i en formdipp och vi vet alla hur fantastisk Reus är när han är i form. Han är en spelare som kan göra skillnaden mellan en vinst och en förlust.

Klart är att Dortmund kommer att sätta skräck i flertalet motståndare under våren och att kvaliteten att nå hela vägen till en Champions League-final finns där. Det handlar bara om att vitalisera krafterna när det som mest behövs och var det något Dortmund lyckades med förra säsongen så var det just att vara som bäst när det gäller.

Så vad säger ni – ser vi Dortmund på Wembley i maj?

Publicerad 2013-03-17 11:24