Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Ingen var bättre lämpad att bli årets tränare

Adam Nilssons Tysklandsblogg

Igår fick SC Freiburgs tränare Christian Streich den tyska fotbollens tränarpris för sina insatser inom fotbollen. I motiveringen tog man upp att Streich gjort ett utomordentligt arbete inom ungdomsfotbollen, något som han sedan fört vidare i sitt arbete som huvudtränare i Freiburg och dessutom för att Freiburg har haft sitt framgångsrikaste år någonsin under Streichs styre.

Det var i slutet av december 2011 som Streich tog över rodret i Freiburg efter att klubben sparkat den dåvarande tränaren Marcus Sorg. Det var första gången som klubben under sin Bundesligatid sparkat en tränare – innan dess hade man haft Volker Finke som lämnat klubben efter sexton år 2007 och han följdes av Robin Dutt som lämnade klubben för Leverkusen just till säsongen 2011/2012.

Streich var assisterande tränare till Sorg och klubben bestämde sig tidigt för att han skulle bli det långsiktiga valet. Det handlade inte om någon interimlösning likt Jens Keller i Schalke utan klubben ville direkt sätta en man vid rodret som skulle styra laget över en längre tid. Anledningen var att han helt enkelt kände laget och spelarna bättre än någon annan som kunde tänkas ta över.

Annons

Med bakgrund som spelare i Freiburg var Streich ett annars förhållandevis anonymt namn i den tyska fotbollsvärlden. Han hade utöver sin tid i Freiburg och spelat tio Bundesligamatcher för FC Homburg men utöver det hade han ingen större meritlista, varken som spelare eller tränare.

När Streich tog över Freiburg i slutet av kalla december år 2011 så hade de gått in i vintervilan som tabelljumbo och avslutat hösten med förlust mot de kommande Bundesligavinnarna Dortmund med 4-1. Med endast tretton poäng hade Streich ett svårt arbete framför sig och jag var en av människorna som dömde ut klubbens chanser att klara sig kvar i serien.

Men Streich och Freiburg ville annat. Laget stod för en fantastisk vår och kunde redan i den 32:a spelomgången säkra en plats för kommande säsong i Bundesliga. Under våren tog laget 27 poäng, förlorade inte en enda hemmamatch och spelade hela tio raka matcher utan förlust. Det trots att en spelare som Papiss Demba Cissé lämnade för spel i Newcastle.

Annons

När många av oss som stod vid sidan inte förstod hur förändringen hade skett verkade spelarna fullt medvetna om vem det var man skulle tacka för framgångarna – Christian Streich. Han hade kommit in och kommunicerat med spelarna, varit en känslomänniska och framför allt gjort de förberedda på alla motståndare in i minsta detalj. Framgångsreceptet var inte svårare än så.

Den fantastiska våren 2012 följdes av en hösten i årets säsong där Freiburg och Streich visade på att man byggt vidare på förra årets framgångar. När det tyska fotbollsförbundet räknade ihop Bundesliga efter hösten fann vi Freiburg på en femteplats i tabellen. Dessutom lyckades laget ta sig hela vägen till en semifinal i DFB-Pokal senare under våren.

Nu hyllas Christian Streich för den omvandling han har genomfört i Freiburg med hjälp av tålamod, lugn och ett gott öga till talanger samt egna produkter. Visserligen har lagets form hackat lite under vårkvisten men ingen kan kritisera att Streich får priset, för ingen är bättre lämpad att få det efter hans fantastiska tid som tränare i Freiburg.

Annons

Nästa match, Freiburg: lördag klockan 15.30 mot Mönchengladbach.

Publicerad 2013-03-28 10:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto