Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Sebastian Kehl - en Bundesligaikon

Adam Nilssons Tysklandsblogg

Den 33-årige Sebastian Kehl har förlängt sitt kontrakt med Borussia Dortmund över nästa säsong. Med det blir mittfältaren och lagkaptenen kvar i klubben som han har representerat sedan 2002, något som inte alls var en självklarhet.

Kehl startade sin professionella fotbollskarriär hos Hannover 96, dit han kom som 16-åring från Borussia Fulda. I Hannover visade han upp sin talang på bästa möjliga sätt, som 18-åring gjorde han så debut i 2. Bundesliga för Hannover. Efter han att gått ut gymnasiet lämnade han Hannover för spel i SC Freiburg och Bundesliga år 2000.

Det blev två säsonger i Freiburg där han växte fram till en stabil spelare på mittfältet. Ung, talangfull och viljestark spåddes Kehl en lysande framtid. Han gick från U21-landslaget till att representera a-landslaget och var bland annat med i truppen som förlorade VM-finalen mot Brasilien år 2002.

Annons

Det var också den säsongen, 2001/2002, som kunde ha skrivit om Kehls historia. Mittfältaren hade nämligen kommit överens med Bayern München om att han skulle fortsätta sin karriär där från och med den efterföljande säsongen 02/03. Han han redan fått en viss summa pengar för övergången och allting såg ut att vara i hamn.

Under vintern ångrade så Kehl sitt val, beslutade sig för att han ville spela för Dortmund istället. Detta var något som väckte ont blod hos Bayern München och den dåvarande managern Uli Hoeneß som menade på att spelaren redan hade slutit ett kontrakt med klubben. Efter samtal mellan spelaren och Bayern upphävdes så dealen, Kehl bad offentligt om ursäkt och gav tillbaka pengarna han hade tagit emot. I Januari 2002 skrev han så på för Borussia Dortmund istället.

Redan under den säsongen som han kom till Dortmund så blev Kehl mästare med klubben. I Dortmund fick han möjligheten att spela som “sechser” (defensiv mittfältare, mittfältsankare), en position som han själv höll för sin starkaste. Det är också den position som han gjort sig känd för att spela på och visat prov på sin absolut högsta kvalitet.

Annons

Bayern kom dock att spöka ett par år senare. I en våldsam närkamp med Bayerns Hasan “Brazzo” Salihamidzic i premiären av säsongen 2006/2007 åkte Kehl på sin första riktiga skadefrånvaro. Efter denna incident har Kehl aldrig riktigt återhämtat sig. Skadebekymmerna har alltid funnits där på ett eller annat sätt och han har sedan dess aldrig burit den tyska landslagströjan.

Tillbaka på fotbollsplanen var Kehl först i februari 2007. Det tog ännu ett par månader innan var fullt återhämtad från den skadan. Samma år ställdes han så mot FC Bayern i finalen av DFB-Pokal, en match som Dortmund förlorade med 2-1 i Berlin.

När Jürgen Klopp tog över Dortmund valdes Kehl till lagkapten till säsongen 2008/2009.  Detta år kom han också att kröna med att göra två mål i en och samma match för första gången i sin Bundesligakarriär i segern mot Bielefeld med 6-0.

Annons

Skadebekymmerna fanns dock alltid där och säsongen 2010/2011 är en av de mörkare i Kehls karriär. Endast sex insatser blev det den säsongen. Dortmund lyckades dock bättre och blev det årets Bundesligavinnare – den andra Bundesligatiteln för Kehl sedan 2002. Den efterföljande säsongen 2011/2012 var han desto mer delaktig då han gjorde 25 insatser och vann både Bundesliga och DFB-Pokal.

Vid sidan av fotbollen har Kehl blivit känd för sitt engagemang mot barnprostitution. Något som han tillsammans med den förre lagkamraten Christoph Metzelder (nu Schalke 04) jobbar emot. Utöver det jobbar han också i projekt mot rasism i skolan och sitter dessutom som företrädare i det tyska fotbollsspelarförbundet.

Nu ska den 33-årige mittfältaren fortsätta ännu ett år i Bundesliga. Jag kan bara jubla. Kehl är en spelare som personifierar sin klubb. En spelare som använder sitt kändisskap på bästa möjliga sätt och som är en förebild för alla unga fotbollsspelare där ute. Det finns inte många som Kehl i Bundesliga, men förhoppningsvis inspirerar han flera till att följa hans väg.

Annons
Publicerad 2013-04-19 09:12

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto