Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Äntligen Ruhrderby!

Adam Nilssons Tysklandsblogg

I dag är det äntligen dags. Ruhrderbyt står på agendan och det är som alltid en match som jag ser fram emot att få se.

Det händer att jag får frågan vilken Bundesligamatch jag anser vara den bästa. Nu kan vi ju diskutera vad som menas med den ”bästa Bundesligamatchen”. Talar vi om de två bästa lagen? Talar vi om två lag som gör extremt mycket mål? Vad betyder den “bästa Bundesligamatchen” egentligen?

Svaret för mig är dock oftast givet, oavsett vad man menar med sin fråga.

Ruhrderbyt: Schalke mot Dortmund, Dortmund mot Schalke är den match som jag anser vara den ”bästa Bundesligamatchen”.

När vi pratar om en helhetsupplevelse så finns det ingen annan match i Tyskland som egentligen kommer riktigt nära. Den tyska mediabevakningen är enorm och drar igång flera dagar före matchen egentligen spelas, när den ligger i periferin. Det kan handla om allt från vilken skofärg stjärnorna har i matchen till vilken sponsor som har lagt ned mest pengar på att synas i dessa sammanhang.

Annons

Publikupplevelsen är spektakulär. Rivaliteten mellan Dortmund och Schalke är enorm. Städerna Dortmund och Gelsenkirchen ligger nästan inom ett stenkasts avstånd. Lagen har liknande bakgrunder inom arbetarklassen och kan identifiera sig i varandra. Båda klubbarna har oftast spelat i samma seriesystem, något som har gett upphov till olika starka perioder hos klubbarna. Ser man till matcherna mellan klubbarna hade Schalke sin styrka under perioden före det andra världskriget, Dortmund den direkt efter och sedan Bundesliga startade 1963 har det varit extremt jämnt (Dortmund har 27 segrar, Schalke har 25 segrar och 21 matcher har slutat oavgjort sedan 1963 om jag inte minns fel).

Det handlar om en sund rivalitet. Tyvärr finns det våldsamma inslag, samtidigt är det inte dessa inslag som får utrymme i medier till allas stora glädje. Utan det som de flesta tänker på är att vi bjuds på en folkfest. Veltins-Arena, där matchen spelas idag, är den arena som säljer mest öl per säsong i Bundesliga (runt en halv liter öl per åskådare/match) och denna match är en av anledningarna till det. Så nog för att det kan bli slagsmål, men mycket handlar om passion och glädje på det där sättet som vi alla gillar.

Annons

Ruhrderbyt är den match som personifierar det som många ser som tysk fotboll. Det är fullsatta läktare med ett rejält tryck, oavsett om matchen spelas i Dortmund eller i Gelsenkirchen. Oftast bjuds det på öppen, böljande fotboll och allt som oftast bjuds man på oväntade resultat. Varken spelarprofiler eller tidigare form tycks spela någon roll, utan det handlar om att kanalisera all sin kraft för de 90 minuter som ska spelas just på speldagen.

Förra säsongen var Dortmund favoriter i båda mötena. Mycket beroende på att laget var regerande mästare, spelade enormt bra i Champions League medan Schalke hade stora problem på de flesta fronterna. Trots detta stod Schalke som segrare i båda mötena, båda gånger med 2-1 som slutresultat.

Detta är något Dortmund vill undvika i år.

Precis som förra säsongen så har Dortmund det klara favoritskapet inför mötet idag. Schalke har inlett säsongen svagt, har blandat och givit i sina insatser och är just nu rejält försämrade av skador på nyckelspelare som Huntelaar och Farfan.

Annons

Dortmund i sin tur ser ut att vara bättre än någonsin. Kanske inte spelmässigt än så länge men ser man till den trupp som Jürgen Klopp besitter i år så är det nog ingen som kan ifrågasätta att det är den bästa han har haft i Dortmund under sina i år klubben.

Utöver det kommer Dortmund in i matchen med en seger mot Arsenal i London med 2-1, Schalke förlorade samtidigt mot Londonrivalen Chelsea i Gelsenkirchen med 0-3.

Men precis som förra säsongen visade, så tycks det spela väldigt liten roll hur lagen har presterat innan denna match och vilka spelare som saknas till den. Det viktiga är vad spelarna presterar under de 90 minuter plus tillägg som matchen är igång. Förra säsongen var det Schalke som lyckades samla all sin kraft för att vinna – det kan ske i år igen. Men att på förhand säga att Schalke skulle vinna, med de förutsättningar som finns, vore nästan dumdristigt. Dortmund är favoriter, något annat kan jag inte påstå.

Annons

Klockan 15.30 drar matchen igång på Eurosport 2 och jag rekommenderar alla att se den. För det är verkligen en rejäl fotbollsfest vi bjuds på en dag som denna, låt den få omfamna era fotbollshjärtan.

Publicerad 2013-10-26 07:28

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto