Dortmundseger i Ruhrderbyt och sammanfattning av lördagen

Adam Nilssons Tysklandsblogg

”Just då skäms man för bilderna. Det är ingen atmosfär, det drar bara ned stämningen. Laget har trots detta vunnit, inte med hjälp av”, sa en bipolär Jürgen Klopp som inte visste om han skulle vissa glädje över den 3-1-seger hans Dortmund just hade inkasserat i Ruhrderbyt mot Schalke, eller irriteras över det faktum att matchen kom igång efter en fem minuter långt avbrott där Dortmundsupportrar kastat bengaler mot motståndarfansen på läktaren och sitt eget lags lagkapten i Roman Weidenfeller.

Fotbollsmässigt var det långt i från den bästa matchen jag har sett mellan dessa två lag. Schalke hade, som förväntat, svårt att riktigt penetrera Dortmund som hela tiden kändes snäppet vassare, även om Dortmund stundtals sjabblade bort sitt kvalitetsmässiga övertag.

Ett tidigt mål genom Pierre-Emerick Aubameyang satte Dortmund i förarsätet mot ett Schalke som inte alls hittade rätt i sina positioner. Detta bidrog till att när väl Schalke fick bollen och skulle kontra så hände i princip ingenting, för rörelsen var hela tiden ett moment efter den laget ville ha. Spelare som Draxler och Boateng var hela tiden i fel yta för att få tag i bollen och Adam Szalai visade att han fortfarande inte är i närheten av Huntelaar när det kommer till spel utan boll.

För att skapa lite spänning i matchen bjöd domaren Knut Kircher på årets kanske billigaste straff. En kompensation för att Kevin-Prince Boateng inte fått en frispark i ett bra läge ett par minuter tidigare. Men Boateng klarade inte trycket, slog en rejält dålig straff som Weidenfeller enkelt kunde rädda och Dortmund hade med sig ledningen in i halvtid.

När Nuri Sahin klev in och utökade ledningen i den andra halvleken redan efter fem minuter så trodde jag hade att matchen var över för Schalkes del men den 18-årige Max Meyer, som var en av de få Schalkespelare som presterade denna dag, ville annat och när han reducerade tio minuter senare blev det lite nerv i matchen.

Det tog dock ”Kuba” död på genom att göra 3-1 när det återstod en kvart av matchen och sedan kom Schalke aldrig riktigt nära igen. Dortmund vann och det rättvist. Men det är ingen match som kommer att gå till historien för sin höga kvalitet.

Helt rätt av Dortmund att dock gå fram till fansens kurva och tacka efter matchen. Självklart ska laget tacka sin publik trots den lilla bråkdel puckon som ville förstöra festen innan matchen.

Det blir intressant att se vilka påföljder som detta bengalkastande kommer att leda till. Utöver det självklara att Dortmund och Schalke lär få böter för det hända (Dortmund för att det var deras supportrar, Schalke för att de stod för säkerheten) så skulle det inte förvåna mig och vissa Schalkegrupperingar redan nu har börjat smida planer inför returen i Dortmund på Westfalenstadion.

***

Wolfsburg hade äntligen en bra dag på jobbet igår när Volkswagenlaget ställdes mot Werder Bremen på hemmaplan i Wolfsburg. Matchen slutade 3-0 och det kunde, till och med borde, ha blivit större siffror. Wolfsburg var det klart bättre laget och hade det inte varit för att Ivica Olic behöver alldeles för många lägen för att näta så hade det kunnat sluta med en rejäl utskåpning för Werder Bremen. Wolfsburg tycks dock vara på gång och när jag åker ner dit om två veckor för att se laget möta Dortmund kanske jag får se ett riktigt toppmöte.

***

Vet inte riktigt vad Bayern München fick för sig hemma mot Hertha Berlin. Nog för att Guardiola sa att Hertha var det bästa laget Bayern hade mött hittills, men visst ska Bayern vinna med en tryggare marginal på hemmaplan mot Hertha. Dock får jag, som alltid sig bör, tillskriva credd till Herthas tränare Jos Luhukay. Luhukay är en av de smartare hjärnorna i tränarkåren och tycks aldrig riktigt göra bort sig i förberedelserna inför matchen. Hertha har hittills i år aldrig varit riktigt utspelade (vad jag kan minnas), utan tycks alltid var medvetna om vilken uppgift laget ställs inför och hur man ska hantera den på bästa sätt.

***

I Hannover gick hemmalaget på en mina för första gången denna säsong. Hoffenheim fick en billig straff tidigt i matchen och när sedan Mame Diouf blev utvisad efter 12 minuter (två gula kort, snabbaste i Bundesligahistorien) så var det en lång uppförsbacke för Hannover som de aldrig kunde ta sig tillbaka från. Hoffenheim vann med 4-1 mot Hannover på HDI-Arena, mycket med hjälp av domaren.

***

Eintracht Braunschweig kunde inte rå på Mainz på bortaplan. Mainz som inte har haft någon vidare form var det starkare laget och när Shinji Okazaki gjorde ett vackert 1-0-mål så kunde inte Braunschweig sätta emot särskilt mycket. Siffrorna tillskrevs 2-0 till Mainz när slutsignalen gick och Braunschweig är fortsatt tabelljumbo.

***

Augsburg satte lite skräck i Leverkusen genom att ta ledningen på BayArena genom ett extremt vackert mål av André Hahn. Efter målet arbetade sig Bayer Leverkusen så sakteliga in i matchen och kvitterade innan halvtid genom lagkaptenen Simon Rolfes. I den andra halvleken handlade det bara om Leverkusen och till slut satte Emre Can (nyförvärvet från Bayern München) 2-1 för hemmalaget, ett resultat som stod sig till slutsignalen.