Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

The curious case of Dynamo Dresden

Adam Nilssons Tysklandsblogg

När Dynamo Dresden i september anställde Olaf Janßen som tränare för klubben var det under förvirrade omständigheter. Bara några dagar innan klubben offentliggjorde Janßen som den nye tränaren hade Dresden kommit överens med Ralf Minge, då U23-tränare i Bayer Leverkusen, om att ta över rollen efter den sparkade Peter Pacult som tränare.

Minge, en före detta Dresdenspelare, hade kommit överens med Dresden om ett kontrakt och till synes saknades det endast en signatur. Men två dagar efter att allting såg ut att vara klart fick Minge tacka nej till uppdraget som tränare, då han inte fick lämna sin roll i Leverkusen vid tillfället. Detta till många styrelsemedlemmars förtret.

Sportchefen Steffen Menze och sportsligt ansvarige Christian Müller var dock inte ledsna utan fick i stället sin drömkandidat i Olaf Janßen som innan jobbet i Dresden varit assisterande förbundskapten till Berti Vogts i Azerbajdzjan. Många styrelsemedlemmar kände dock att Janßen var ett alldeles för orutinerat kort då han endast varit huvudtränare för Rot-Weiß Essen i nio dagar som interimstränare. Många sas föredra Ralph Hasenhüttl (som senare hamnade i Ingolstadt).

Annons

Hösten gick inte som planerat för Dynamo Dresden som under Olaf Janßens ledning har fått se sig kämpa om att undvika nedflyttningsplatserna i 2. Bundesliga och det mot bland andra forna östtyska lag i Erzgebirge Aue och Energie Cottbus.

Men för en vecka sedan, precis innan den andra halvan av 2. Bundesliga skulle dra igång, kom så beskedet att sportchefen Menze och den sportsligt ansvarige Müller får lämna klubben och att Ralf Minge kommer in och tar över som sportsligt ansvarig.

Christian Müller klargjorde tidigare för styrelsen att han inte planerade att förlänga sitt kontrakt med klubben efter att hans kontrakt skulle löpa efter säsongens slut. Det gav styrelsen möjligheten att göra sig av Müller och hans förbundsvant Müller i ett svep och samtidigt ta in den så omtyckte Minge i samma veva.

Annons

Anledningen var enligt klubben att de ville fokusera på fotbollen igen och att laget inte heller skulle innehålla massor av köpta spelare från diverse olika länder utan i stället bestå av spelare från den egna regionen.

Vad som då är intressant att veta är att under tre års tid som sportchef har Menze inte köpt en enda spelare, utan endast värvat kontraktslösa spelare. Samtidigt finns det knappt några talanger att tillgå för Dresden, varken i det nuvarande a-laget eller i ungdomslagen.

Christian Müller lämnar även han efter sig ett positivt arv då han trots diverse olika bestraffningar från fotbollsförbundet har lämnat positiva bokslut två gånger, samtidigt som han under förra året tackade nej till ett erbjudande från SC Freiburg,

Olaf Janßen sitter dock tills vidare säker på sin post som tränare men hans chef är numera den man som var styrelsens önskekandidat som tränare i september. Med andra ord har Janßen förlorat båda två av sina stöttepelare i styrelsen, samtidigt som hans största konkurrent har blivit hans chef. Otryggare tillvaro på jobbet kan en tränare troligtvis inte tänka sig även om Ralf Minge inte planerar att sparka Janßen – åtminstone inte just nu.

Annons

På återseende!

Twitter: @atnilsson

Publicerad 2014-02-11 13:48

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto