Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Klopps karisma smälter kyliga ryssar

Adam Nilssons Tysklandsblogg

”Det är som så ofta i livet. När tvättmaskinen går sönder så är torktumlaren också helvete nästa dag…”, sa Jürgen Klopp på gårdagens minst komiska presskonferens inför kvällens match mellan Zenit St. Petersburg och Dortmund. ”…och sen ger teven upp”, fortsatte som lyckades med bedriften att charmera de rätt så torra ryska journalisterna som var där.

Hela presskonferensen blev en uppvisning i Klopps paradgren: karisma. När en tillsynes totalt fotbollsokunnig tolk försökte att översätta det Kropp sa, utan att lyckas nämnvärt bra med det, så lyckades Dortmundtränaren kamma hem poäng efter poäng med sitt minspel och sin jargong.

De tillresta tyska journalisterna fick inte särskilt mycket nu information att bita i, de ryska journalisterna samt tolken blev varse om att Mats Hummels var ett Dortmundspelare som troligtvis skulle kunna spela under tisdagen. På den vägen var det och för den som har tid, lust och kan tyska (om det nu ens behövs, så briljant var presskonferensen) så rekommenderar jag att slå ett öga på gårdagens presskonferens som finns i sin helhet på spox.de

Annons

När lottningen offentliggjordes för ett par månader sedan kändes det som en grymt bra lottning för Dortmund. Zenit, klubben som lyckats med bedriften att ta sig vidare från gruppspelet trots att de endast samlat ihop sex poäng i gruppspelet, var det på pappret överlägset lättaste laget av alla grupptvåor. Och för Dortmund, som med nöd och näppe klarat sig ur ”dödens grupp” kändes det som en fullt överkomlig uppgift.

Det är den fortfarande, men förutsättningarna är något förändrade.

För när lottningen genomfördes var jag och många andra inställda på att Dortmunds skadeläge skulle ha ljusnat rejält från hur det såg ut då. Det har det inte gjort. Det har snarare förvärrats. Nja, okej, så långt kanske vi inte ska gå men motorn Ilkay Gündogan är fortfarande inte tillbaka, Mats Hummels har inte riktigt återhämtat sig till hundra procent (kan dock komma att spela), Neven Subotic och Jakub ”Kuba” Blaszczykowski är båda långtidsskadade och efter helgen kan även Sven Bender sålla sig till den listan.

Annons

Det hade kunnat vara lättare för Klopp att få ihop en startelva inför kvällens viktigaste match.

Men det var också det som Klopp menade med blogginläggets inledande citat: den ena olyckan följer den andra, livet blir inte lättare, men man får göra det bästa av situationen. Och nu står Klopp där med diverse olika lösningar, den ena verkar knappt bättre än den andra, men det finns åtminstone lösningar. Läget hade fortfarande kunnat vara värre.

Därför ser det övertag som jag och många andra förutspådde på förhand inte lika säkert ut. Dortmund är visserligen favoriter, det påpekade Zenits tyske sportchef Dietmar Beiersdorfer i all tydlighet i veckans intervju med tidningen kicker, men samtidigt vet Dietmar allt kan ske i fotbollens värld. Ironiskt nog var Beiersdorfer en av människorna som då, när han arbetade i Hamburger SV, sa nej till Klopp som huvudtränare och istället valde Martin Jol (fast Beiersdorfer egentliga favorit var Fred Rutten, men det är en annan historia).

Annons

Dortmund kommer att stå med ett bra lag på planen ikväll, inte på den nivå som laget hade varit i om alla hade varit friska, men med fullt respektabla lösningar. Huruvida det räcker hela vägen till en seger ikväll är jag osäker på. Inte för att jag ifrågasätter Dortmunds kvalitet, utan för att jag är osäker på Zenits. Deras senaste tävlingsmatch (vad jag vet), var mot Austria Wien i Champions League och den förlorade man med 4-1. Sedan dess har laget spelat träningsmatcher, värvat Rondon från Rubin Kazan och har försökt att återfinna formen igen. Det är svårt att förutspå hur bra laget har lyckats under ledigheten, men med spelare som nämnda Rondon, Hulk och Witsel kan man aldrig räkna bort dem från att göra en bra insats.

Jag tror att Dortmund kommer att ha ett hyggligt utgångsläge inför returen. Jag är fortfarande av tron att Dortmund kommer att ta sig vidare i Champions League. Frågan är bara hur mycket press laget kommer att behöva spela med i returen, för kvällens match känns högst oförutsägbar.

Annons

På återseende!

Twitter: @atnilsson

Publicerad 2014-02-25 14:20

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto