Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Avsaknaden av Thiago är större än jag kunnat ana

Adam Nilssons Tysklandsblogg

Det var som det har varit för Guardiolas Bayern München under de senaste veckorna när spanjoren igår gick in i katakomberna på den så anrika Santiago Bernabeu i Madrid. Hans lag hade spelat bra, haft mycket bollinnehav men förmågan att skapa de där riktigt vassa chanserna fanns inte riktigt där. Avsaknaden av en annan spanjor – Thiago – var större än vad jag någonsin hade kunnat ana när Guardiola inför säsongen uttryckt ”Thiago oder nichts” (Thiago eller ingen).

Den första säsongen i Tyskland har gått som ett ånglok i Tyskland, några gupp har han stött på (Supercupfinalen mot Dortmund och hemmaförlusten mot Manchester City är vad som främst kommer i åtanke) men i det stora hela har han lett fjolårets bästa lag i världen mot den ena efter den andra titeln utan att behöva oroa sig särskilt mycket om utmanarna.

Alla har dock varit medvetna om att det stora målet har varit att försvara Champions League-titeln. Något som inget annat lag har gjort sedan turneringen började att kallas vid detta namn och något som flertalet klubbar har strävat efter att få göra. Frågan är om det har funnits särskilt många bättre kandidater tidigare än årets Bayern till att kunna försvara titeln.

Annons

Men i en säsong där många har hyllat Bayern och Guardiola för att ha använt sig lagets styrkor från förra säsongen (det direkta, snabba omställningsspelet) kombinerat med spanjorens bollinnehavsbaserade fotboll, så ser det mer och mer ut som om kombinationen snarare har blivit en ”barcafiering”.

För vad vi såg igår var ingen kombination, utan ett typexempel på den fotboll som Guardiola först blev så hyllad för när han klev upp som huvudtränare för Barcelona men mot slutet också blev minst lika kritiserad för.

Det var ingen effektiv fotboll vi fick se igår. Bayern München rullade bollen från den ena till den andra sidan i hopp om att hitta luckor i ett Real Madrid-försvar som såg väldigt avslappnade ut under hela matchen. Madridförsvaret visste exakt vad som väntade och blev inte uttröttade utan höll sig ajour under hela matchen, stod för få misstag och gav framför allt inte Bayern några luckor att ta sig igenom.

Annons

När ett lag som Bayern hamnar i ett sådant dödläge förväntar sig många supportrar en förändring. Kanske att laget spelar något rakare, släpper på bollinnehavet och försöker att få motståndarna att hamna i en ny situation som de kanske inte är så förberedda på.

Bayern försökte att göra det i andra halvlek, problemet var bara att lika lite som man hade kunnat tro att Real Madrid var förberedda på det, lika lite såg det ut som om Bayern själva var förberedda på det. För om de första 45 minuterna var Bayerns var de andra 45 minuterna Reals. Bayerns momentum var som bortblåst och spanjorerna kontrollerade tillställningen utan att egentligen se särskilt hotade ut. Real Madrid vann matchen med 1-0 och har ett bra utgångsläge inför returen på Allianz Arena nästa vecka. Manuel Neuer kallade Bayerns utgångsläge för ”obekvämt” och ingen kan säga något annat om det.

Annons

Chansen för Bayern att försvara sin titel är långt i från förbi. Real Madrid förlorade senast på tysk mark mot Dortmund med 2-0. Det var dock mot ett Dortmund som just spelade med raka mönster, snabba omställningar och som gjorde det obekvämt för Real Madrid. Frågan är om Guardiola kan få sitt Bayern att göra detsamma.

Jag hade trott på Guardiolas spel om Thiago inte hade varit skadad. För i hans frånvaro har man sett hur spelet inte alls har sett lika vasst ut. Det tar för lång tid för bollen att transporteras på planen och varken Schweinsteiger eller Kroos har de där absoluta finesserna som Thiago har. Känslan är att Thiago på egen hand kan få mer rörelse hos sina medspelare än vad en trio bestående av Schweinsteiger, Kroos och Lahm kan få. Jag sågade Thiago-värvningen inför säsongen men jag är den förste att säga att jag hade fel, Thiago är den som Guardiola och Bayern saknar för att kombinationen av det tyska och det spanska ska kunna fungera.

Annons

Gary Neville skrev på sin Twitter i morse att om du vinner med 80% bollinnehav så är du ett geni, förlorar så är 80% bollinnehav meningslöst. Vad han kanske framför allt skrev som var viktigt var att Bayern har fått bollinnehav utan mening och att laget tappat förmågan att ha spelare i boxen när inläggen är på väg in. Något som syntes extremt tydligt igår när knappt Mandzukic fanns att hitta i straffområdet.

Chansen är inte över, långt i från men om Bayern spelar som de gjorde under gårdagen så har jag svårt att se att ett taktiskt skickligt Real Madrid med Carlo Ancelotti som tränare ska kunna rubbas. Det krävs något alldeles extra. Hemmapubliken på Allianz Arena måste stå för säsongens bästa insats, det måste hemmalaget också göra.

Twitter: @atnilsson

Publicerad 2014-04-24 11:55

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto