Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Kampen om Europaplatserna

Adam Nilssons Tysklandsblogg

Årets Bundesliga närmar sig sitt slut men ännu finns det mycket kvar att spela för. I dag tänkte jag slå ett slag för de lag som fortfarande har chans på spel ute i Europa. Redan klara kandidater till Champions League är Bayern München (84 poäng) och Borussia Dortmund (65 poäng). Där bakom finns det dock ett antal lag som fortfarande har chansen att knipa en Champions League-plats och/eller en Europa League-plats. I och med att Bayern München och Borussia Dortmund ställs mot varandra i finalen av DFB-Pokal så får det lag som slutar sjua i Bundesliga en kvalplats till Europa League.

Tabelläget inklusive återstående matcher ser ut som följer:

3. FC Schalke 04, 58 poäng (+15) – SC Freiburg (B), FC Nürnberg (H)

4. Bayer 04 Leverkusen, 55 poäng (+16) – Eintracht Frankfurt (B), Werder Bremen (H)

5. VfL Wolfsburg, 54 poäng (+10) – VfB Stuttgart (B), Borussia Mönchengladbach (H)

6. Borussia Mönchengladbach, 52 poäng (+16) – FSV Mainz 05 (H), VfL Wolfsburg (B)

7.  FSV Mainz 05, 50 poäng (-1) – Borussia Mönchengladbach (B), Hamburger SV (H)

8. FC Augsburg, 46 poäng (-2) – Eintracht Braunschweig (B), Eintracht Frankfurt (H)

Som vi ser så har Schalke ett väldigt bra utgångsläge till att knipa en av de återstående två Champions League-platserna. Freiburg har numera inget att spela för förutom tabellplacering, vilket i och för sig lägger grunden för hur mycket tv-pengar klubbarna får, men Schalke har mer att spela för. Kvalitetsmässigt borde Schalke på de resterande två matcherna kunna ta sex poäng. Nürnberg slåss dock för att undvika nedflyttning och kan bli en tuff nöt att knäcka, men Schalke borde säkra sin tredjeplats.

Annons

Jagande Leverkusen har efter tränarbytet återigen hittat formen och kryssade senast mot Dortmund. Tränaren Lewandowski är fullt medveten om att klubben har Champions League-platsen i sina egna händer och spelschemat är inte brutalt tufft. Frankfurt är aldrig lätta att möta på bortaplan men är ett av ligans sämre hemmalag statistiskt och Bremen är inget vidare starkt bortalag. Även för Leverkusen bör det kunna bli sex poäng av sex möjliga på de två återstående matcherna. Men med tanke på hur Leverkusen har blandat och givit under våren så kan det absolut bli ett poängtapp mot Frankfurt.

Wolfsburg har en tuffare avslutning än de två tidigare lagen. Stuttgart kan fortfarande hamna på kvalplatsen i teorin men mycket tyder på att de klarar sig undan det då Hamburg inte lär vinna båda sina återstående matcher. Stuttgart är svårspelade på bortaplan och jag anar att det kan bli ett kryss här. Mönchengladbach utmanar fortfarande om en Champions League-plats och jagar främst bakom Wolfsburg. Formen pekar inte spikrakt uppåt (2-2 senast hemma mot Freiburg) och det skulle inte förvåna mig om Wolfsburg faller i tabellen.

Annons

För bakom jagar Mönchengladbach som kommer stärkta med en seger mot Schalke i ryggen. Mönchengladbach har endast förlorat en av de senaste fem matcherna och har ett förhållandevis bra facit mot topplagen. Deras spelstil passar motståndare som just Wolfsburg och Mainz ganska illa. Jag tror att Mönchengladbach kan knipa en hel del poäng på de återstående två matcherna. Fyra poäng är långt ifrån en omöjlighet och säsongens sista match mot Wolfsburg blir avgörande för slutstriden.

Mainz har stått för en heroisk säsong och har överraskat rejält. Mönchengladbach på bortaplan är en tuff match och ett Hamburg som kämpar mot nedflyttning i den sista matchen blir inte heller den lätt. Det finns en risk för att Mainz inte tar särskilt många poäng men försprånget ned till Augsburg är tillräckligt stort för att Mainz ska kunna knipa den sista platsen till Europa League.

Annons

Augsburg är säsongens största överraskning men våren har inte varit lika framgångsrik som hösten. I de återstående matcherna ställs Augsburg mot ett Braunschweig som kämpar mot nedflyttning och ett Frankfurt som inte har mycket att spela för. Jag tror inte att Augsburg tar tre poäng mot Braunschweig men att det mycket väl kan bli tre poäng mot Frankfurt. De kommer att vara nära en Europa League-plats men de fyra poängen upp till Mainz kommer Augsburg inte att kunna ta igen.

Jag tror inte att det kommer att bli några större förändringar i tabellen. Schalke och Leverkusen kniper de två Champions League-platserna samtidigt som Wolfsburg, Mönchengladbach och Mainz tar Europa League-platserna. Jag tror att Mönchengladbach kommer att passera Wolfsburg i tabellen. Även om jag tror att Leverkusen klarar Champions League-platsen så höjer jag ett litet varningsfinger. Det hade varit kul med ett annat lag nästa säsong i Champions League än de fyra som ställde upp i årets turnering.

Annons

Det kanske är ett tråkigt tips att inte förutspå några större förändringar, men jag kan faktiskt inte se att det kommer att ske. Tänker ni annorlunda?

I morgon tar vi bottenstriden där fyra lag är involverade men där det framför allt är tre stycken som slåss om att undvika nedflyttning och istället nå en kvalplats. Jag tänkte även ta upp topp- och bottenstriden i 2. Bundesliga.

Twitter: @atnilsson

Publicerad 2014-05-01 12:59

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto