Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Hamburg ut, Paderborn får kvala och Dresden-Bielefeld blir ett drama

Adam Nilssons Tysklandsblogg

I dag tar vi då tag i bottenstriden i Bundesliga och kampen om både upp- och nedflyttning i 2. Bundesliga. Vi börjar med Bundesliga där det är fyra lag som fortfarande löper risken för att åka ned till 2. Bundesliga. Bland dessa lag hittas tre klassiska lag i Hamburg, Stuttgart och Nürnberg där Hamburg aldrig varit utanför Bundesliga sedan ligan startades 1963. Det lag som hamnar på plats 16 får kvala mot trean från 2. Bundesliga, plats 17 och 18 betyder nedflyttning.

Tabelläget ser ut som följer:

15. VfB Stuttgart, 32 poäng (-11) – VfL Wolfsburg (H), Bayern München (B)

16. Hamburger SV, 27 poäng (-20) – Bayern München (H), FSV Mainz 05 (B)

17. FC Nürnberg, 26 poäng (-28) – Hannover 96 (H), FC Schalke 04 (B)

18. Eintracht Braunschweig, 25 poäng (-28) – FC Augsburg (H), 1899 Hoffenheim (B)

Stuttgart har under den nya tränaren Huub Stevens lämnat den absoluta bottenstriden och trots ett tufft spelschema så ska det extremt mycket till för att laget ska hamna på kvalplats eller för den delen åka ned. Kanske kan Stuttgart skrälla och ta en poäng av Wolfsburg på hemmaplan med en defensiv uppställning, borta mot Bayern kan jag inte se att Stuttgart ska kunna ta några poäng. Jag är dock ganska övertygad om att Stuttgart, även om laget inte skulle kunna klara av att ta några poäng alls, kommer att hålla sig kvar.

Annons

Hamburgs säsong har varit under all kritik. Tre tränare (Fink, van Marwijk och nu Slomka) har försökt att få ordning på laget utan att lyckas särskilt bra. Dock har våren varit bättre än hösten resultatmässigt och för tillfället har laget åtminstone kvalplatsen. De två återstående matcherna är tuffa, inte blev det lättare av Bayerns förlust mot Real. Chansen för Hamburg blir att ta en oväntad trea mot Mainz vilket inte är en omöjlighet. Men Hamburg har endast inkasserat två bortasegrar under hela säsongen och Slomka har ännu inte vunnit en enda bortamatch sedan han tog över Hamburg. Det luktar nedflyttning för första gången i klubbens historia.

Nürnberg är seriens poängmässigt sämsta hemmalag och har inte lyckats konservera den formen som de visade upp när ligan drog igång igen efter vinterpausen. Under hösten kryssade Nürnberg hela elva gånger, under våren har det inte skett en enda gång! Inte mycket talar för att Nürnberg ska ta särskilt många poäng och även här har det skett ett gäng tränarbyten (Wiesinger, interimlösning Prinzen, Verbeek och återigen Prinzen). Även här osar det nedflyttning.

Annons

Ingen trodde på Braunschweig när säsongen drog igång och många såg att få rätt under hösten. Men laget har hela tiden funnits på nära avstånd till de andra bottenlag och när det har knakat som mest så har Braunschweig visat sig från sina bästa sidor. Braunschweig är inte fantastiska men kan kriga till sig tre poäng på hemmaplan mot ett Augsburg som svajar. Det är inte heller omöjligt att det kan bli en poäng borta mot Hoffenheim. Jag anar en rejäl skräll här.

Faktum är att jag tror att om man ser till tabelläget och vilka matcher som är kvar så tror jag att det blir Braunschweig som kniper kvalplatsen och att vi får se Hamburg och Nürnberg i 2. Bundesliga nästa säsong (vilken säsong det skulle vara!). Braunschweig krigar och sliter, pressen utifrån är bra mycket lägre än vad de andra lagen i bottenstriden har och de har vägrat att ge upp under hela våren. Därför tror jag på Braunschweig när det gäller kvalplatsen.

Annons

:::

I 2. Bundesliga är det fortfarande kring om andraplatsen och kvalplatsen. Köln är redan klara för Bundesliga och bakom finns överraskningslaget Paderborn, fjolårsjumbon från Bundesliga Fürth och det klassiska Kaiserslautern.

Tabellen just nu:

2. SC Paderborn 07, 56 poäng (+12) – Erzgebirge Aue (B), VfR Aalen (H)

3. SpVgg Greuther Fürth, 54 poäng (+18) – Energie Cottbus (B), SV Sandhausen (H)

4. FC Kaiserslautern, 51 poäng (+14) – Dynamo Dresden (H), Fortuna Düsseldorf (B)

Den stora överraskningen Paderborn innehar just nu den andra uppflyttningsplatsen till Bundesliga. Med tränaren Andreas Breitenreiter har Paderborn tagit de andra lagen med storm med sin offensiva fotboll. Laget innehåller inga större stjärnor utan det är kollektivet som har varit den stora styrkan. De avslutande två matcherna är inte enkla. Aue har tagit totalt 40 poäng denna säsong varav 30 har varit på hemmaplan och är med det ligans fjärde starkaste hemmalag. Aalen är inget dåligt bortalag men bör inte kunna rå på Paderborn. Paderborn är vårens bästa lag i 2. Bundesliga med 33 insamlade poäng och har endast två förluster. Fyra poäng är ingen omöjlighet, inte heller sex, men det är troligare att det blir runt tre-fyra insamlade poäng på de sista två matcherna.

Annons

Greuther Fürth låg tvåa efter att halva serien var spelad, hela nio poäng före Paderborn. Våren har inte alls varit lika stark och Fürth har slarvat rejält i vissa matcher. Spelmässigt har det inte varit särskilt övertygande även om laget har tagit igen sig på slutet. De två återstående matcherna är överkomliga. Cottbus är tabelljumbo och är ett lag som Fürth bör slå, Sandhausen kan störa men även det är en överkomlig motståndare som det bör bli tre poäng mot.

Kaiserslauterns chanser att nå kvalplats eller direktuppflyttning är i princip obefintliga. För deras del krävs det att något av Fürth eller Paderborn går pumpen och inte lyckas med att ta poäng överhuvudtaget, vilket inte lär ske. Dresden slåss mot nedflyttning men Kaiserslautern bör vinna här. Düsseldorf på bortaplan är ingen enkel uppgift och jag skulle tro att det blir högst en poäng här.

Annons

Det ligger i Paderborns händer och det är matchen mot Aue som blir avgörande. Med tanke på att Paderborns målskillnad är sämre krävs det tre poäng (såvida inte Fürth misslyckas i en av sina två matcher). Jag är tveksam till om Paderborn vinner mot Aue och jag tror att Fürth tar hem sex poäng på sina två sista matcher. Mitt tips är att Paderborn faller på målsnöret och får kvala. För Bundesliga är det publikmässigt inte någon höjdare att få upp varken Fürth eller Paderborn, inte heller tror jag att det är två lag som är redo för att spela i Bundesliga så det lär bli respass direkt efter en säsong om de inte investerar rejält (eller träffar extremt rätt med sina värvningar).

:::

I bottenstriden av 2. Bundesliga slåss Dresden och Bielefeld om kvalplatsen. Nykomlingarna Bielefeld chockade ligan under början av hösten då man faktiskt var uppe i toppen av tabellen, sedan dess har det dock gått rejält utför och under den nye tränaren Norbert Meier har det inte blivit mycket bättre. Dresden blandar och ger, men för den östtyska fotbollen vore det extremt trist om både Dresden och redan klara Cottbus skulle trilla ur 2. Bundesliga.

Annons

Tabelläget just nu:

16. Dynamo Dresden, 32 poäng (-12) – FC Kaiserslautern (B), Arminia Bielefeld (H)

17. Arminia Bielefeld, 31 poäng (-19) – FSV Frankfurt (H), Dynamo Dresden (B)

Som ni ser så är det stor chans att det blir ett riktigt, riktigt intressant möte i den sista omgången då dessa lagen möter varandra. Jag tror inte att Dresden kommer att rå på Kaiserslautern. FSV Frankfurt är inget vasst bortalag och hade före vinsten förra helgen mot Cottbus fem raka förluster på listan. Bielefeld kan absolut ta poäng där. Det avgörs i den sista omgången när Dresden och Bielefeld ställs mot varandra. Där tror jag Dresden med stödet från sin hemmapublik går hem med segern och därmed kniper kvalplatsen. Nykomlingen Bielefeld åker ut.

Publicerad 2014-05-02 14:35

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto