Statistik från Bundesligasäsongen

Adam Nilssons Tysklandsblogg

Hemsidan bundesliga.de har kommit med intressanta siffror från förgående Bundesligasäsong som är värda att ta del av.

• För första gången sedan säsongen 1986/87 ligger målsnittet över tre mål per match. Årets siffra ligger på 3,16 mål per match (totalt 967 mål). Genomsnittet ligger på 3,07 per match (totalt 937 mål).
  • 432 mål gjordes av bortalaget i år, ett nytt rekord för Bundesliga. Dessutom blev det totalt 97 bortasegrar vilket är det tredje högsta resultatet i Bundesligahistorien.
  • 16% av målen gjordes på nick.
  • 36 mål gjordes på frispark, vilket är den högsta antalet på 16 år.
  • Flest antal mål gjordes mellan den 50-55:e minuten. Då gjordes totalt 67 mål. Minst antal mål gjordes, föga förvånande kanske, i de inledande 5 minuterna av matchen (32 stycken). Då räknande jag bort övertid i första halvlek, då endast åtta mål gjordes.
  • Annons
  • 109 mål gjordes det av inhoppare. Endast säsongen 2004/05 gjordes det fler (110 mål).
  • Claudio Pizarro är den utländske spelare som har spelat flest antal Bundesligamatcher (370) och gjort flest mål (176, den 9:e bästa målskytten någonsin).
  • Totalt 57 mål skedde på grund av grövre målvaktsfel. Förra säsongen låg den siffran på 38 mål.
  • Totalt 8342 skott mot mål var det under säsongen, den högsta siffran på fem år.
  • Redan i den 27:e omgången säkrade Bayern München Bundesligatiteln, så tidigt har aldrig något lag tidigare lyckats bärga titeln.
  • Mainz 05 var Bundesligas äldsta lag med en snittålder på 26,8 år (8 spelare över 30 år). Säsongen 1999/00 hade den snittåldern betytt att laget hade varit de tredje yngsta i Bundesliga!
  • Endast 15,6% av spelarna i Bundesliga var över 30 år. Säsongen 1999/00 låg den siffran på 33,4%.
  • Annons
  • Julian Draxler blev i den 33:e omgången den yngste spelaren någonsin att ha spelat 100 Bundesligamatcher.
  • Timo Werner var den förste 17-åringen att göra två mål i en och samma Bundesligamatch.
  • 50 gånger förlorade lag som hade ledningen med 1-0. En siffra som är den nästhögsta i Bundesligahistorien, endast säsongen 1981/82 var det högre (55 gånger).
  • I den 32:a omgången stod Borussia Mönchengladbach för ett rekord då de endast begick ett regelbrott.

Bilden av Bundesliga som en liga där många mål faller visar sig alltså vara sann enligt årets siffror. Ett snitt på tre mål per är väldigt, väldigt högt och är självklart trevlig för alla som har sett på matcherna. Frågan är dock om det handlar om vass offensiv eller svag defensiv, där jag lutar åt det sistnämnda.

Väldigt roligt är det att kommentaren till när flest antal mål gjordes (i perioden mellan minut 50-55) är ”köp ingen öl strax efter halvtid”. Det är nog rekordmånga som har missat att se mål i årets Bundesliga just på grund av att man har velat köpa en öl eller något annat äta.

Målvaktstavlorna har ökat och det rejält med förra säsongen. Cirka 20 mål till blev det i år på grund av målvaktstavlor vilket inte stärker bilden om det tyska målvaktsundret.

Också intressant att se att åldern sakta med säkert sjunker i Bundesliga i genomsnitt. Det är en bild som jag har haft och så nu bekräftas. Men att skillnaden skulle vara så enormt stor som den är jämfört med för 15 år sedan hade jag aldrig trott!

Twitter: @atnilsson

Publicerad 2014-05-25 21:38