Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Nilsson förutspår plats 7-10 i Bundesliga

Adam Nilssons Tysklandsblogg

Nedräkningen går fort när jag tar ett antal lag i sänder. På två inlägg har jag gått igenom lagen som jag tror kommer att vara mellan 11-18 och idag kör vi på plats 7-10. Ja, det betyder att de två sista inläggen kommer att innehålla tre lag vardera och inte fyra som de tidigare. I övrigt kommer allt vara sig likt. Idag går vi alltså igenom mittenskiktet och lagen som hamnar precis utanför Europa League-gränsen.

Hamburger SV

Förra säsongen blev inte alls som tänkt för supportrarna i Hamburg. Den klassiska klubben, den enda att ha spelat alla säsonger i Bundesliga sen starten 1963, var nära på att åka ur och överlevde med nöd och näppe genom två spännande kvalmatcher mot Greuther Fürth. Hamburg lyckades under året gå igenom tre olika tränare (Thorsten Fink, Bert van Marwijk och Mirko Slomka) och ingen lyckades att sätta sin prägel på laget. Mirko Slomka kom in sist och sitter fortfarande kvar vid rodret. Hans perioder i Schalke och Hannover får ses som lyckade, även om båda slutade med att han fick lämna. Faktum är att Slomka var den framgångsrikaste tränaren efter Ottmar Hitzfeld i Bundesliga med ett poängsnitt på 1,8 per match under sin tid i Schalke och han räddade ett Hannover utan styrfart från vad som verkade vara en självklar nedflyttning när han tog över där i mitten av säsongen 2009/2010. Vad som talar för att Slomka kommer att göra ett bättre år är att klubben nu har ny sportslig ledning med ett antal riktigt bra och erfarna namn. Dietmar Beiersdorfer som numera styr utvecklingen i klubben har gett klubben en tydlig riktning att sträva mot, vilket tidigare har saknats. Bernhard Peters, ny sportdirektör, plockade klubben in från Hoffenheim och han har framför allt ett gott öga för talangarbete och lär få klubben att vara aktiva på den marknaden. I övrigt har klubben värvat in ett antal bra namn i Zoltán Stieber, Matthias Ostrzolek, Valon Behrami och Nicolai Müller. Dessutom lyckades klubben behålla lånet Pierre-Michel Lasogga. Hamburg har ett bättre lag på pappret än i fjol och Mirko Slomka har fått tid att arbeta ihop något, vilket talar till klubbens fördel. Det har dock ryktats om samtal mellan klubben och Thomas Tuchel, ifall Slomka inte skulle prestera, så kanske att det kommer blåsa snålt om resultaten inte kommer tidigt. I vilket fall är jag övertygad om en klart bättre placering i år än förra säsongen för Hamburg som kan komma att nosa på Europa League-platserna.

Annons

Hertha BSC Berlin

Efter en framgångsrik höst där Hertha låg på Europa League-plats så blev våren en klart tyngre resa där bristen på bredd i truppen började att visa sig. Jos Luhukay förmådde inte att få igång maskineriet på samma sätt och därför tappade Hertha mark, utan att för den delen vara nära nedflyttning. Klubben avslutade på elfteplats och hamnade i ingenmansland. Tränaren Luhukay har insett att han behöver en bredare trupp för att kunna kampera högre upp i tabellen och framför allt hålla ut under en hel säsong. Försäljningarna av Pierre-Michel Lasogga och Adrián Ramos genererade närmare 20 miljoner euro för klubben att kunna lägga på nya spelare, något som klubben har gjort. I kölvattnet av anfallaren Ramos så fanns inget riktigt hett alternativ förra säsongen, därför var klubben tvungna att plocka in en ny anfallare till i år och valet föll på Julian Schieber. Schieber har haft en tuff period i Dortmund, men presterade innan dess i Stuttgart och kan göra bra ifrån sig, men han måste hitta tillbaka till sitt rätta jag för att kunna tillföra i Hertha. Jens Hegeler från Leverkusen är en duktig mittfältare som aldrig var given i Leverkusen men som ofta stod för bra inhopp och som alltid gjorde sitt jobb. Det ska bli intressant att se vad han kan tillföra när han lär få en viktigare roll i sitt nya lag. Framför allt ser jag fram mot att få se Valentin Stocker i Hertha-tröjan. Jag imponerades av schweizaren när jag såg honom i Baseltröjan för första gången för ett par år sedan och har länge undrat när han skulle ta steget till Bundesliga. I Stocker får Hertha en ettrig vänsterytter med en riktigt vass vänsterdoja som kommer att stå för både mål och assist. Utöver dessa tre herrar har även Johnny Heitinga och Marvin Plattenhardt kommit in, två spelare som kommer att stärka defensiven. Allt som allt har Hertha en klart bredare trupp än förra säsongen. Jag vet däremot inte om truppen i sig har fått mer spets, därför tror jag inte att det räcker särskilt mycket högre än förra säsongen. Mittenskiktet känns dock givet.

Annons

VfB Stuttgart

Tidigare nämnde jag klassiska Hamburg och här kommer ett annat lag som hade tre olika tränare förra säsongen. VfB Stuttgart hade även dem än tuff säsong förra året och har inför säsongen tagit in den gamle mästartränaren Armin Veh för att få ordning på klubben. Veh ledde Stuttgart oväntat till Bundesligatriumf säsongen 2006/2007 och har sedan dess varit en hyllad människa i klubben. I jakten på en ny tränare hade få räknat med Veh så när sportchefen Fredi Bobic presenterade honom var det till mångas stora förvåning. Att Veh dessutom hade skrivit på ett tvårskontrakt (han har haft för vana att endast ha ettårskontrakt) vittnade om hans framtidsvisioner i klubben, vilket kan låta en aning ironiskt men så var fallet. I Veh har Stuttgart fått en tränare som står för en tydlig idé och tanke, dessutom är det en man som pekar med hela handen. Jag anar att det är precis vad som behövs i en klubb som Stuttgart som har varit i gungning under den förgående säsongen. Veh är ingen man som du ifrågasätter på samma sätt och han har handskats med olika prekära situationer förut, han vet hur han ska hantera media och sina spelare vilket talar till lagets fördel i år när klubben söker en bättre placering än förgående säsong. Vad som också talar till lagets fördel är att jag tycker att klubben har värvat smart under sommaren. Nürnbergduon Daniel Ginczek och Adam Hlousek kommer att stärka offensiven, Filip Kostic och Florian Klein kommer att vara bra för kantspelet och det ska bli extremt intressant att se om lånet från Chelsea, Oriol Romeu, kan styra upp mittfältet i Stuttgart. Jag tror att förhoppningarna är stora på att Romeu ska ta rollen som ledare på mitten. I övrigt finns namn som Vedad Ibisevic, Sven Ulreich och Alexandru Maxim där sedan tidigare. Stuttgart har en stor trupp med många intressanta namn och det tillsammans med att klubben har fått in Veh på tränarposten bådar gott. Det blir en bättre placering i år och Stuttgart kommer att vara ett svårt lag att möta, speciellt på deras hemmaplan. Det kanske inte räcker till Europa League men snäppet bakom bör laget ligga när vi räknar ihop sluttabellen.

Annons

Borussia Mönchengladbach

Under Lucien Favre så har Mönchengladbach blivit ett lag att räkna med i Bundesliga. Den klassiska föreningen har stabiliserats och nått såväl Europa League som Champions League-kval. I år kommer klubben att behöva kombinera spel i Bundesliga med spel i Europa League, samtidigt som de självklart har goda möjligheter att nå långt i DFB-Pokal. Klubben har tappat målvakten och ikonen Marc-André ter Stegen inför säsongen. Ett rejält tapp av en extremt talangfull målvakt som inte kommer att bli lätt att ersätta. Yann Sommer från Basel var ett bra val och jag tror att Sommer kommer att vara en fullgod ersättare, men det är ingen ter Stegen. Dessutom har en annan frontfigur i Juan Arango lämnat vilket kommer att lämna ett stort hål, speciellt vid fasta situationer. Arangos magiska vänsterfot, i mitt tycke en av de bästa i fotbollsvärlden, är inte enkel att ersätta och han bidrog med flertalet assist och mål med den. I övrigt är det inga större förluster för Mönchengladbach men förlusterna av ter Stegen och Arango är tunga, för det var två spelare som betydde väldigt mycket för det här laget. På nyförvärvssidan finns som sagt Yann Sommer, dessutom har klubben fått in André Hahn, Thorgan Hazard (lån), Fabian Johnson och Ibrahima Traoré – alla dessa är bra spelare som håller hög Bundesligaklass. De kommer att bredda truppen och tillföra kvalitet. Jag är dock orolig för att Mönchengladbach är alldeles för beroende av spelare som Max Kruse, Raffael och Patrick Herrmann. Det har även Favre insett och därför har spelare som Hahn och Traoré kommit in för att kunna avlasta dessa viktiga kuggar. Men jag ser fortfarande inte ett klart lyft för Mönchengladbach på samma sätt som jag ser hos många andra klubbar. Mönchengladbach kommer att befinna sig i toppen men jag är något orolig för att ett tuffare spelschema och eventuella skador på Kruse eller Raffael kan bli alldeles för kostsamma för laget i år. Jag tror nämligen att Gladbach går långt i Europa League och även i DFB-Pokal, vilket talar för att deras insatser i Bundesliga skulle kunna bli lidande. De kommer att vara med där uppe och slåss om Europa League-platserna, men jag tror faktiskt inte det räcker hela vägen den här säsongen. Det blir någon plats precis bakom, men bra nära. Och ur svenskögon ska det bli oerhört intressant att följa om Hrgota kan ta det där sista steget och blomma ut, försäsongen har sett lovande ut om inte annat!

Annons

Twitter: @atnilsson

Publicerad 2014-08-20 16:47

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto