Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Nilsson förutspår plats 1-3 samt tabelltippning

Adam Nilssons Tysklandsblogg

Då är jag framme vid ditt sista och mest förutsägbara inlägget i min tippning av årets Bundesliga! Men utöver att innehålla mina kommentarer kring de tre kvarvarande lagen så innehåller det också hela min tabelltippning, den kommer längst ned! Alltid något extra.

Bayer 04 Leverkusen

Leverkusen var Bayerns största konkurrent till titeln under hösten förra säsongen, men ju längre säsongen led desto större problem fick Sami Hyypiä. Det var som att se en hundrameterslöpare ge sig på medeldistans och Leverkusen fick lida för sin imponerade start. Hyypiä fick till slut lämna jobbet och Sascha Lewandowski klev in och räddade situationen och en fjärdeplats för Leverkusen. Ny tränare inför årets säsong är Roger Schmidt som närmast kommer från RB Salzburg. I Tyskland gjorde han sig ett namn som tränare i SC Paderborn, men det är utanför Tyskland som Schmidt har rönt sina största framgångar. I Schmidt får Leverkusen en tränare som inte vill spela på det tillbakadragna sett som Hyypiä spelade. Schmidt vill spela med hög press, snabba bollerövringar och den typ av fotboll som Tyskland och Bundesliga har gjort sig kända för. Det tror jag kommer att passa Leverkusens lag ganska bra. Klubben har tappat två bra spelare i form av Emre Can och Sidney Sam som båda var en del av förstaelvan. I övrigt ser jag inga spelarförluster som svider för Leverkusen. På nyförvärvssidan finns dock ett gäng intressanta namn där Hakan Calhanoglu får ses som det hetaste. Calhanoglu tvingade sig bort från Hamburger SV och har nu hamnat i Leverkusen där tränare Schmidt hoppas på att den 20-årige kreative mittfältaren ska ta nästa kliv. Anfallaren Josip Drmic gjorde ett riktigt bra jobb i nedflyttade FC Nürnberg och kommer att konkurrera med förstavalet Kießling, vilket troligtvis höjer nivån på båda spelarna. Vänsterbacken Wendel sägs vara riktigt vass men jag har sett för lite av brassen för att kunna uttala mig med säkerhet om hans kvalitéer. Den kroatiske talangen Tin Jedvaj kommer att få speltid, frågan är om det blir som mittback eller högerback, känns väldigt spännande och Kyriakos Papadopoulos är en fantastisk mittback, när han är frisk. Problemet med ”Papa” är att han ofta går skada. Allt som allt har Leverkusen förbättrat sig, både på tränar- och spelarfronten jämfört med förra säsongen och jag tror att det leder till att klubben kniper en av de tre platserna som leder direkt till Champions League-gruppspelet.

Annons

Borussia Dortmund

Kan man annat än älska Jürgen Klopp? Nej, tveksamt. Klopp är nu den tränare som har suttit längst på den posten i Bundesliga och Klopp är hela Tysklands tränare. Den karismatiske Klopp har fått ändrade förutsättningar till årets säsong och det främst i form av att Robert Lewandowski har lämnat. Det har betytt att Klopp har blivit tvungen att ersätta Europas kanske bästa anfallare vilket inte är den lättaste av uppgifter. Istället för att ta in en rak ersättare på Lewandowski så har Klopp fått in två i form av Ciro Immobile och Adrián Ramos. Immobile och Ramos är två helt olika typer av anfallare. Immobile är kortare och snabbare, Ramos är stor och tuff – båda har dock en sak gemensam: en rejäl näsa för målet. Båda stod för bra säsonger i sina respektive klubbar förra året och ger Klopp flera möjligheter att spela anfallsfotboll på. Mycket tyder på att han kommer att korrigera sitt spelsystem och stundtals spela med två anfallare, ett system som tycks ha fått fram det bästa av Aubameyang vilket är ytterligare ett plus i kanten för Dortmund. Matthias Ginter är en av Tysklands största talanger och han kommer att vässa konkurrenssituationen ytterligare i försvaret. Dong-Won Ji vet jag ärligt talat inte vad man ska ha till. Det känns som ett nyförvärv som snarare handlar om att få nya supportrar i Sydkorea än att få in spelare som ska tillföra något i laget. I stort är Dortmund i mina ögon ett bredare och mer oförutsägbart lag i år en förra säsongen. Med de två nya anfallarna har Klopp fått flera alternativ att spela offensiv fotboll på och han kommer att kunna anpassa sig mer efter hur motståndarna spelar sitt försvarsspel än tidigare. Immobile kommer att behöva tid att anpassa sig, men han kommer att kunna sätta sin prägel under denna säsong är jag ganska övertygad. Det viktigaste av allt för Dortmund är att många av de spelare som var borta under stora delar av förra säsongen är tillbaka. Om Dortmund kan undvika lika många skador som förra året så kommer de att kunna utmana på alla fronter i år. Klopp är en fantastisk tränare och laget är, när alla är friska, ett topplag i Europa så jag hoppas och förväntar mig mer av Dortmund i år. De kan bli deras år. Topp-2 garanterat, frågan är om de inte kan gå riktigt, riktigt långt i Champions League i år.

Annons

FC Bayern München

Då är vi på det avslutande laget och det laget som bör vinna Bundesliga. Ja, alla säger att Bayern bör vinna Bundesliga och det finns många anledningar till det. Bayern har en kvalitativt bred trupp (dock inte kvantitativt), även om skador nu har blottat vissa brister i Guardiolas lagbygge. Guardiola har dock fått behålla större delen av stommen från förra säsongen. Det stora tappet är förlusten av Toni Kroos, en spelare som Guardiola höll väldigt högt och som stod för mycket av Bayerns kreativa spel. Den förlusten kan visa sig kostsam med skador på spelare som Thiago och Schweinsteiger. På nyförvärvssidan hittar vi namn som Lewandowski, Rode, Reina och Bernat. I Lewandowski får Bayern in en anfallare som kommer att passa alldeles utmärkt i Bayerns system och som dessutom kommer att lyfta Götze, vars första säsong i klubben var okej men inte mer. Rode har visat sig bättre under försäsongen än vad många hade trott men det är fortfarande ingen spelare som kommer att lyfta Bayern, men möjligtvis höjer han kvaliteten på bänken (om det nu var möjligt). Juan Bernat ska gå in och konkurrera med Alaba om vänsterbacksplatsen. Dessutom är det troligt att Alaba kommer att återvända till sin roll som central mittfältare med tillgången till Bernat. Jag har inte riktigt koll på Bernat men jag är tveksam till om han redan i år kommer att lyfta Bayerns spel. Pepe Reina kommer att konkurrera med Neuer om en plats i målet, men Neuer är den uttalade ettan. Klart är att Reina är en riktigt bra ersättare vid en eventuell skada på Neuer. I stort ser jag Bayern som ett lika bra lag som förra säsongen. Att Kroos lämnat svider, förlusten av Mandzukic tror jag endast är till fördel för laget då han hans relationer med lagkamraterna och tränarna var ansträngda. Bayern jagar fortfarande ett eller två större namn som kan förstärka truppen och det är troligt att vi får se åtminstone ett nyförvärv innan transferfönstret har stängt. Bayern är favoriter till titeln i år också, även om det självklart finns en viss nackdel i att många spelare har fått förlängda semestrar till följd av Tysklands framgångsrika VM. Endast Dortmund kommer att kunna konkurrera om Bundesligatiteln, men den bör hamna i München, även detta år.

Annons

——

Med det sagt har jag nu gått igenom alla lag i Bundesliga. Jag hoppas att det har varit till mer än min egen glädje. Antingen har läsarantalet sjunkit (ingen omöjlighet haha) men känslan är att mina tankar i år har varit mer som er läsare än förra säsongen. Kanske är det så att många som tippar Bundesliga har en liknande bild av hur det kommer sluta i år. Nåväl, jag skulle bjuda på ett tips och här kommer det. Utan kommentarer, bara en ren tabell så som jag tror att den kommer att sluta.

1. Bayern München
2. Borussia Dortmund
3. Bayer Leverkusen
4. VfL Wolfsburg
5. Schalke 04
6. 1899 Hoffenheim
7. Borussia Mönchengladbach
8. VfB Stuttgart
9. Hamburger SV
10. Hertha Berlin
11. FC Köln
12. Hannover 96
13. Eintracht Frankfurt
14. Werder Bremen
15. SC Freiburg
16. FC Augsburg
17. Mainz 05
18. SC Paderborn

Twitter: @atnilsson

Annons

 

Publicerad 2014-08-22 14:11

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto