Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

17-åringen var Bundesligapremiärens stjärna

Adam Nilssons Tysklandsblogg

Återigen sitter jag efter en Bundesligapremiär och känner att det här kommer att bli ett alldeles unikt år i den tyska fotbollshistorien. Premiären lovade mig det. Den innehöll ett fantastiskt mål, en otrolig miss och en nykläckt talang som kan gå hur långt som helst. Matchen personifierade det som är Bundesliga – fart, nyckfullhet och hjärta.

Premiären mellan två väntade topplag, Bayern München VfL Wolfsburg, bjöd precis på den frenesi som jag hade hoppats på. Det var två lag som ville vinna, två lag som ville sina supportrar att de var förberedda för årets säsong även om förutsättningarna inte hade varit de bästa.

Att få se Holger Badstuber tillbaka på planen igen, 629 dagar efter han ådrog sin första korsbandsskada mot Dortmund i den där ödesdigra decembermatchen 2012, var underbart. Många har vittnat om Badstubers mentala styrka under perioden. Han har utvecklats, blivit en klokare spelare och människa men framför allt har det tagit fram en socialare och öppnare del av Badstuber än vad vi tidigare har sett. Bayern kommer att kunna dra nytta av honom, likaså landslaget, om han får hålla sig frisk.

Annons

Jag imponerades av Wolfsburgs sätt att spela försvarsspel på, speciellt under den första halvleken. Wolfsburg gjorde det svårt för Bayern att hitta ytor på Wolfsburg planhalva. Wolfsburg pressade högt och gav Bayern ingen tid att sätta den rätta förstapassen vilket ledde till att Bayern i ren frustration alldeles för ofta slog i från sig bollen och tappade det för Guardiola så viktiga bollinnehavet.

Problemet för Wolfsburg visade sig inte vara att försvara, utan att anfalla. Sedan Guardiola tog över som tränare på Allianz har det funnits få lag som har fått så mycket tid med boll som Wolfsburg igår. Wolfsburg kunde förhållandevis ostört ta sig in i på Bayerns planhalva men rörelsen saknades för att verkligen kunna skapa de där riktigt heta chanserna.

Likt en orm så väntade Bayern bara på sitt byte och gjorde det som Wolfsburg inte klarade av: att hugga till i rätt läge. För Bayern kom tillbaka och det med besked. Wolfsburg hade sin period men lyckades inte utnyttja den till max, något som Bayern gjorde och det var inte förvånande att Thomas Müller var den som gjorde målet. Müllers första mål förra säsongen var mot just Wolfsburg.

Annons

I Bayern imponerade den debuterande 17-åringen Gianluca Gaudino på mig. Att komma in vid en så ung ålder inför 71 000 åskådare och framstå som totalt oberörd av situation visar på något alldeles unikt. Gaudino var behållningen i Bayern under gårdagen. Han noterades med bäst passningsprocent av alla spelare som spelat mer än halvlek (97%) och var den spelare som under första halvlek att sprungit den längsta sträckan.

Mitt bland alla stjärnor verkade Gaudino helt oberörd, som om han hade aldrig hade gjort något annat. Gaudino framstod som den rutinerade och erfarne på mittfältet, medan den österrikiske stjärnan David Alaba inte alls hittade rätt i sin position på det centrala mittfältet.

Gaudino agerade med mod, stod rätt i försvaret och såg alltid ut som om han visste redan innan boll nått hans fötter, vad han skulle göra av den. Han slösade inte många touch utan höll bollen konstant i rullning. I mina ögon har Guadino alla möjligheter att bli något stort under Guardiola. Han påminde mycket om den typen av mittfältsspelare som Guardiola tidigare har hyllat.

Annons

Att Bayerns dominans växte sig starkare efter 1-0-målet var ingen tillfällighet. Robbens utökning till 2-0 kom efter en felpass från Wolfsburg då visade Bayern att den typiska omställningsfotbollen fortfarande finns kvar i laget. Olics reducering till 2-1 var magisk, ett mål som säkerligen kommer att visas igen senare under säsongen.

Vad som dock var helt otroligt var Malandas miss. Allt Malanda gör i den aktionen är rätt. Löpningen in i straffområdet med sådan kraft är i princip omöjlig att försvara sig mot, men den missen från i princip mållinjen går inte att hitta på. Det går knappt att fantisera fram en sådan miss. Och den är redan given i flera årskrönikor kring tysk fotboll.

Bayern vann med 2-1 och fick visserligen ett felaktigt bortdömt mål, men känslan var att Wolfsburg hade kunnat få med sig en poäng från Allianz Arena. Mästarna inledde inte imponerande, men visade ändå att de kommer att vara med i år. Wolfsburg kommer att utmana i toppen, trots poängtappet igår. Det fanns mycket i insatsen att ta av men vad jag tar till minne är att en ny stjärna föddes. Gianluca Gaudino, kom ihåg det namnet.

Annons
Publicerad 2014-08-23 09:04

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto