Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Wilfried Finke - presidenten som satt Paderborn på kartan

Adam Nilssons Tysklandsblogg

För tjugo år sedan inleddes det som kom att forma SC Paderborn. Då satt företagaren Wilfried Finke på läktaren på Hermann-Löns-Stadion, där TuS Paderborn-Neuhaus spelade en av klubbens viktigaste matcher i sin tills dess bleka historia. Chansen att vinna Oberliga Westfalen fanns, något som betydde möjlighet till uppflyttning till 2. Bundesliga genom kval.

Denna söndag i maj beslutade sig den framgångsrike möbelföretagaren Wilfried Finke för att hjälpa klubben TuS Paderborn-Neuhaus. Han köpte två VIP-säsongskort, gick med som sponsor och betalade 3000 D-Mark för en reklamplats på arenan. Tre år efter detta bytte klubben namn till SC Paderborn 07. Elva år efter detta påbörjades bygget av klubbens nya arena. Tjugo år senare ställs SC Paderborn 07 mot Bayern München – och det som serieledare av Bundesliga.

Alla som idag köper ett VIP-säsongskort blir berättade denna historia. Alla runt omkring föreningen är medvetna om att utan möbelhandlaren Wilfried Finke hade den framgångshistoria aldrig varit möjlig. En ny arena hade aldrig byggts och klubben hade med största sannolikhet inte suttit på en Bundesligakarta.

Annons

Finke arbetade sig under åren sakta uppåt i föreningen. Hans finansiella engagemang ökade med åren. Med tiden blev han huvudsponsor, byggherre och till slut klubbpresident – den roll han besitter idag. För Finke, som föddes i Paderborn, var det hans yttersta dröm att få leda klubben i sitt hjärta. Hans kontakter inom politiken och finansvärlden har visat sig ovärderliga för att bygga upp den lilla klubben från de östra delarna av delstaten Nordrhein-Westfalen – i ett område där Arminia Bielefeld tidigare varit den stora klubben som alla har följt.

När Finke 1978 tog över sin fars möbelföretag var det ett mindre lokalt företag. Företaget, med det passande namnet ”Finke”, omsätter idag 300 miljoner euro med mer än 1500 anställda. Precis som med familjeföretaget så har han tagit SC Paderborn till sitt hjärta. Idag skiljer det bara en gata mellan den nybyggda Benteler-Arena och ett stort Finke-varuhus.

Annons

Och just det faktum att klubben har blivit så förknippat med honom och hans styre har gett upphov för ett antal historier. Det har pratats om bonusar efter matcher som betalats ut kontant direkt i omklädningsrummet samt att Finke vid flertalet har påpekat för sina tränare vilka spelare som borde spela från start och vilka som inte borde göra det. Om det historierna är sanna är oklart, men klart är att den som betalar lönerna vill ha viss makt över vilka som gör vad – även om det är en annan persons jobb.

Men även om han har tagit klubben till sig så är hans möbelföretag huvudcentrumet – även i klubben. Utanför möbelföretagets huvudkontor står hans Bentley parkerad medan Finke själv sitter inne på kontoret och funderar över nästa steg för föreningen. Därifrån planeras allt: arenabyggen, nyförvärv, försäljningar – besluten fattas från det absoluta hjärtat i hans liv.

Annons

För Finke har byggandet av SC Paderborn aldrig handlat om att, likt Dietmar Hopp i Hoffenheim, pumpa in massor av miljoner för att nå framgång på så kort tid som möjligt. Det har handlat om att låta det ske organiskt, låta det ta tid och växa till sig. Kavajen har aldrig varit större än vad klubben har kunnat fylla den med.

Många namn, både spelare och ledare, som har arbetat i klubben har hamnat i Paderborn då de fallit mellan stolarna på andra platser. Det har varit ledare som andra klubbar har ansetts vara stökiga, jobbiga att arbeta tillsammans med och så vidare. Paderborn har varit platsen för en andra chans, något som Finke tar stora ära i.

Jos Luhukay (idag Hertha Berlin), André Schubert (tidigare St. Pauli), Roger Schmidt (idag Bayer 04 Leverkusen) och dagens tränare André Breitenreiter var alla okända och fick chansen i Paderborn och tog den. Utan Paderborn hade ingen av dessa tränare nått dit där dem står idag, utan troligtvis harvat omkring på platser i Tyskland där tålamodet inte är lika stort.

Annons

Tränarna tillsammans med Finke och sportchefen Michael Born har sedan jagat spelare som, precis som tränarna, aldrig riktigt fått chansen eller som socialt haft det svårt. Paderborns trupp är som ett stort samhällsprojekt med spelare som har varit hemlösa, kriminella och totalt under isen i sina karriärer. Men i Paderborn har spelarna fått chansen att visa upp en annan sida.

Till och med sportchefen Born, som 2008 fick lämna klubben efter att ha hamnat i bråk med Finke, är produkten av en man som inte var önskad på sin arbetsplats. Efter hans första period i Paderborn hamnade Born i Carl Zeiss Jena där han efter bristande resultat fick lämna klubben efter bara några månader. 2011 återvände Born till Paderborn och sedan dess har han gjort ett kanonjobb och fått titeln ”fyndaren från Paderborn”.

Annons

Finke beskrivs av sina medarbetare som en ansträngande person med svängigt humör. En person som dock är extremt framgångsrik tack vare sin kravfyllda personlighet som går många människor på nerverna. Finke har själv påpekat att han sätter målet på det som är onåbart, för endast då kan man nå det exceptionella.

Men hans personlighet har också bidragit till flertalet incidenter där han har handlat i affekt. Den mest märkvärdiga var när han 2009, då SC Paderborn jobbade för uppflyttning till 2. Bundesliga, avgick som president efter att klubben förlorat med 0-2 på hemmaplan mot Eintracht Braunschweig. Sex veckor senare var Finke tillbaka på jobbet och i slutet av säsongen så hade klubben nått uppflyttning.

Men även den bästa av historier har sitt slut och Finkes slut närmar sig. Sedan ett år tillbaka är hans företag inte längre tröjsponsor och klubbens makt har så sakteliga fördelats på flera människor. I november 2015 planerar Finke att sluta, efter arton år som president för klubben. Med en ny arena som är helt finansierad, en klubb som står utan skulder och är etablerad i 2. Bundesliga, så har Finke nått alla mål han en gång satte när han inledde i klubben. Nu vill han dra sig tillbaka och njuta av sitt verk.

Annons

Twitter: @atnilsson

Såg att Erik Niva skrivit en förträfflig text om Paderborn på Aftonbladet. Värd att läsa!

Källor: Kicker, Die Welt, Süddeutsche Zeitung

Publicerad 2014-09-23 11:18

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto