Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Stuttgart kämpar mot nedflyttning

Adam Nilssons Tysklandsblogg

Stevens

Twitter: @atnilsson

Det tog en vecka, sedan var Stuttgart tillbaka på jorden. Segern borta mot Freiburg (4-1) följdes upp med en rejäl baksmälla. 0-4 hemma mot Schalke idag på Mercedes Benz-Arena var i underkant och den nye tränaren Huub Stevens har mycket att tänka på.

I Schalke är Stevens en legend. Under sin första sejour (1996-2002) i Gelsenkirchen förde han klubben till en UEFA-Cuptiteln. Av Schalkes fans blev Stevens korad till århundradets tränare. Den andra sejouren för bara några år sedan (2011-2012) blev långt i från lika lyckad men älskad var han fortfarande i Gelsenkirchen.

Det var inte förvånande att Huub Stevens i sin nygamla klubb Stuttgart skulle ställas mot just Schalke i sin första hemmamatch för klubben. För att låta en aning klyschig, men det var ödet. Men hans gamla kärlek var inte ett dugg intresserade av ge sin gamle tränare några fördelar.

Annons

Det hann inte ens gå en minut innan Schalke hade tagit ledningen med 1-0. Efter drygt 20 minuter stod det 3-0 och när slutsignalen ljöd hade Schalke skrivit siffrorna till 4-0. Roberto di Matteos gäng hade gott och väl kunnat göra både 5-0 och 6-0, men siffrorna stannade – till Stevens stora lättnad – redan vid 4-0.

Det var verkligen en baksmälla. Självförtroendet som Stuttgart fick med sig efter segern borta mot Freiburg försvann i ett nafs och nu är det åter upp till kamp. Stevens kunde inte bygga vidare på framgången utan får se sig om efter nya lösningar. I och med dagens förlust är Stuttgart längst ned i tabellen med endast 12 inspelade poäng på 14 matcher.

Stuttgart har offensivt inte varit fantastiska, men ändå helt okej sett till övriga lag i Bundesliga. Sju lag har gjort färre mål än Stuttgarts 18. Tredjeplacerade Augsburg har gjort 20, sjätteplacerade Mönchengladbach har gjort 19. Med andra ord är det inte främst den siffran som är oroande.

Annons

Men med sina 31 insläppta mål är Stuttgart sämst i Bundesliga. Inget annat lag är nära den siffran. Närmast i flest antal insläppta mål är Hertha Berlin och Werder Bremen – båda lagen med 26 insläppta mål denna säsong. Försvarsmässigt har Stuttgart inte hållit måttet och det är bland annat vad Stevens har att jobba på.

Den tidigare tränaren Armin Veh hade stora problem med att hitta en lösning på Stuttgarts försvarsproblem. Han valde att byta ut den annars så givne förstamålvakten Sven Ulreich till förmån för Thorsten Kirschbaum, något som inte gav den effekt som Veh hade hoppats på. Stevens första förändring var att ta tillbaka Ulreich i målet, ett statistik korrekt val men Ulreich har ännu inte stått för de där viktiga räddningarna som behövs i en bottenstrid.

Vidare har backlinjen haft stora problem. Landslagsmannen Antonio Rüdiger pekades av många ut som den viktigaste och bästa spelaren i försvaret, men har haft svårt att hävda sig i den rödvita tröjan under säsongen. Men även om han har underpresterat så har varit den stabila punkten i försvaret och idag klev han av med vad som såg ut att vara en allvarlig skada, vilket skulle försätta Stevens i en än tuffare situation.

Annons

Så efter en stark start blev Stuttgart och Stevens nedtagna på jorden. Våren blir troligtvis en kamp mot nedflyttning, precis som förra säsongen då Stevens lyckades att hålla klubben kvar i högstadivisionen. Problemet är att i år finns det än så länge inget lag som ser klart sämre ut än Stuttgart och det är inte heller något annat bottenlag som konstant tappar viktiga poäng.

Med andra ord kan Stuttgart inte förvänta sig en situation som förra säsongen då Eintracht Braunschweig och FC Nürnberg helt enkelt var för svaga och inte lyckades kriga sig kvar. I år ser det ut som om Stuttgart gott och väl kan bli det laget som inte klarar av att kriga till sig de viktiga och avgörande poängen. Nedflyttning är högst tänkbar för ett lag som inte spelat i 2. Bundesliga sedan 1977, något som vore katastrofalt för den klassiska klubben.

Annons
Publicerad 2014-12-06 20:51

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto