Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Freiburgs höst: plus och minus

Adam Nilssons Tysklandsblogg

Twitter: @atnilsson

Freiburgs höst har inte varit särskilt lyckosam. Med endast två vinster (minst i Bundesliga), hela nio oavgjorda (flest i Bundesliga tillsammans med Mainz) och sex förluster parkerar laget på den 18:e platsen i tabellen under vintervilan. Ett prekärt läge för en klubb som inte har några stora ekonomiska handlingsmuskler.

Höstens tre plus

Tålamodet

Få klubbar hade kunnat ligga sist i tabellen utan att diskussionerna kring nyförvärv, tänkbart tränarbyte eller liknande hade dykt upp. I Freiburg har det aldrig varit något problem. Tränaren Christian Streich åtnjuter största förtroende och han får den tid han behöver av styrelsen. Det finns inga planer på att göra några drastiska ändringar där och klubben manar till lugn. Det finns fortfarande en hel vår att spela om och Freiburg ska göra sitt bästa där för att, som så många gånger tidigare, klara sig kvar med små marginaler med hjälp av oerhört små resurser.

Annons

Målvakten

Det fanns frågetecken kring om och vem som skulle kunna ersätta Oliver Baumann i Freiburgmålet. Klubben värvade in Roman Bürki och Sebastian Mielitz, där den förstnämnde blev den som fick ta över fanan i målet. Och vilken höst den schweiziske landslagsmålvakten har haft. Bürki har varit en av ligans absolut bästa målvakter. Av de målvakter som har spelat mer än 90% av höstens matcher har Bürki näst högst betyg av ansedda Kicker. Endast Schalkes Fährmann är bättre. Ett oerhört bra betyg för en målvakt i ett bottenlag.

Ungdomarna

I Freiburg finns det otaliga yngre spelare som tar sitt första steg in i proffslivet. Inför säsongen värvades mittbacken och ungdomslandslagsbacken Marc-Oliver Kempf från Frankfurt för att ersätta Matthias Ginter. Kempf, född 1995 och ett oprövat kort på denna nivå, har fått spela från start nästan varje match (bortsett från en skada som höll honom borta ett tag) och har gjort det bra. Men det är inte bara Kempf som har gjort det bra i Freiburgs elva under hösten. Christian Günter (född 1993), Felix Klaus (född 1992) och Maximillan Philipp (född 1994) är ytterligare unga spelare som fått chansen i detta Freiburg och som har gjort det bra.

Annons

Höstens tre minus

Uthålligheten

Freiburg har inte släppt in överdrivet mycket mål i jämförelse med resten av Bundesliga, men däremot har de haft en otrolig förmåga att släppa in mål sent i båda halvlekarna. Mellan minut 31-45 har Freiburg släppt in 7 mål (eller 28% av det totala) och under den sista kvarten (76-90) har laget släppt in hela 8 mål (eller 32% av det totala). Med andra ord har 60% av de insläppta målen kommit under slutskedet av halvleken, ett dåligt facit och som har betytt viktiga poängtapp.

Närkamperna

För ett lag som kämpar i botten av tabellen så är det ofta viktigt att kunna störa motståndarna och få motståndarna att känna sig obekväma. Tyvärr har det inte fungerat för Freiburg. Laget har endast vunnit 47% av sina närkamper (minst i Bundesliga). En negativ siffra för ett lag som främst har fokus på att försvara sig och hålla nollan. För ett lag som kämpar om varje poäng behövs det ett mycket bättre facit på denna front i vår.

Annons

Underlägena

I sju matcher har Freiburg hamnat i underläge under hösten och endast gång av dessa har man lyckats få med sig ett oavgjort resultat. I de övriga sex matcherna har Freiburg förlorat. Freiburg har haft oerhört svårt att förändra matchbilden, speciellt när laget har hamnat i underläge och där har vi något som Streich kommer att behöva förbereda spelarna på inför våren. Det vill säga hur de ska hantera den situationen bättre och kämpa sig tillbaka in i matcherna.

Om jag fick ge Freiburg en julklapp så skulle det vara…

En repris på säsongen 2011/2012

För tre år sedan låg Freiburg sist i Bundesliga med endast 13 poäng efter hösten. Men våren blev oerhört framgångsrik och Freiburg tog hela 27 poäng, något som förde upp klubben på stabila 40 poäng och tabellplats 12. En sådan succé behöver Freiburg (som är ett starkt vårlag) även den här säsongen.

Annons
Publicerad 2014-12-25 13:39

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto