Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Stuttgarts höst: plus och minus

Adam Nilssons Tysklandsblogg

Twitter: @atnilsson

Förra säsongen var Stuttgart högst involverade i bottenstriden av Bundesliga men klarade sig kvar efter att klubben tagit in den rutinerade tränaren Huub Stevens. Till årets säsong valde klubben att ta in mästartränaren Armin Veh, men Veh kunde inte få ordning på laget och återigen befinner sig Stuttgart i botten (15:e plats) och återigen har Huub Stevens tagit över som tränare.

Höstens tre plus

Passningarna

Med en siffra på 76,4% är Stuttgart ett av de bättre lagen när det kommer till att hitta rätt adress på sina passningar. Det är endast de absoluta topplagen som är bättre och passningsspelet är något som Stuttgart kan och kommer att bygga vidare på. Med passningsspelet som grund kan Stuttgart bygga upp den bollinnehavsfotboll som klubben vill spela.

Annons

Tränaren

Det finns få tränare som besitter en sådan respekt i Tyskland som Huub Stevens. Holländaren, vars framgångsrika period i Schalke under slutet av 90-talet gav honom ett bra rykte, är helt rätt man att ta över i en sådan här situation. Det är en man med erfarenhet, ett hjärngrepp om sina spelare och en tydlig idé. Egenskaper som passar vissa spelare men inte andra, bland andra rumänen Maxim har märkt av det då han gått från att vara en stabil startspelare till att mest sitta på bänken. I våras klarade Stevens av att reda upp en svår situation och jag ser goda möjligheter till att han återigen räddar kvar Stuttgart i Bundesliga.

Andra halvlek

Av de 20 mål som Stuttgart har gjort under hösten har 15 (75%) gjorts i andra halvlek. Uthålligheten och Stuttgarts förmåga att vara starka i andra halvlek har varit viktig och kommer framför allt vara viktig under våren. Det sänder också signaler till motståndarna att de inte kan koppla av när matchen går mot sitt slut.

Annons

Höstens tre minus

Försvarssituationen

Med 32 insläppta mål har Stuttgart varit ett av lagen som har släppt in flest mål i Bundesliga. Armin Veh valde att växla målvakt från Sven Ulreich till Thorsten Kirschbaum utan lycka, när Huub Stevens sedan kom tillbaka var Ulreich återigen etta. Stuttgart är det lag som har släppt till flest antal skott på mål (105) och behöver verkligen få ordning på sitt försvarsspel för att öka chanserna till att klara sig kvar.

Fasta situationer

Av de 32 mål som Stuttgart har släppt in så har 13 av dessa (40,6%) släppts in via fasta situationer. Det är en på tok för hög siffra som visar på att försvaret inte är riktigt samspelt och att förberedelserna inte varit tillräckliga. Huub Stevens, som lägger stort fokus på försvarsspel, kommer garanterat att arbeta på denna del under januarivilan.

Annons

Anfallet

Med en Vedad Ibisevic som haft skadeproblem och varit ur form har Stuttgart saknat ett riktigt bra anfallsalternativ. Endast Martin Harnik har gjort fler än tre mål, österrikaren har lyckats sätta fem bollar i nät men bakom honom finns det ingen given målskytt. Timo Werner har ännu inte blivit den målskytt som behövs och i övrigt finns det inte särskilt många alternativ. Ibisevic behöver komma tillbaka i form eller så måste Stuttgart hitta några nya anfallsalternativ.

Om jag skulle få ge Stuttgart en julklapp så skulle det vara…

…stabilitet

Det stora problemet för mig med Stuttgart i år är att det blandas och ges alldeles för mycket. Det finns liknande tendenser som Hoffenheim haft tidigare, det vill säga att en match kan sluta 5-5 lika gärna som 0-5 och 5-0. Stuttgart behöver få ordning på sitt spel och bli jämnare, för då är jag säker på att bottenstriden kommer vara ett minne blott.

Annons
Publicerad 2014-12-30 15:55

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto