Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Hamburgs höst: plus och minus

Adam Nilssons Tysklandsblogg

Twitter: @atnilsson

Mirko Slomka fick tre omgångar på sig innan han fick lämna Hamburg. In kom U23-tränaren Josef ”Joe” Zinnbauer som är Hamburgs fjärde tränare på drygt ett år. Zinnbauer har skapat nytt hopp i klubben, men har ännu inte bevisat att han är rätt man att leda laget in i framtiden. Efter 17 omgångar parkerar Hamburg på 14:e plats, bara två poäng ovanför jumboplatsen.

Höstens tre plus

Individuell kvalitet (potentialen)

Mycket kan man säga om Hamburg men det saknas inte brist på individuell kvalitet i truppen. Med spelare som Lewis Holtby, Nicolai Müller och Rafael van der Vaart (visserligen åldrande) så saknas det inte spetskompetens. Tyvärr för Hamburgs del har vi sett alldeles för lite av den här varan under hösten men ibland blixtrar det till och då är Hamburg ett klart bättre lag än vad tabellplaceringen visar på.

Annons

Erfarenheten

Trots att Hamburg har gjort få mål och har haft en spelmässigt dålig höst så har klubben lyckats ta viktiga poäng. En av anledningarna till varför poängen har trillat in är erfarenheten som finns i truppen. Spelare som Westermann, van der Vaart, Jansen med flera har alla varit med länge och vet vad som krävs för att ta poäng. Detta har varit ett trumfkort i vissa matcher och kan visa sig oerhört viktigt i en möjlig bottenstriden mot slutet av serien.

Insläppta mål

Med endast 19 insläppta mål är Hamburg seriens fjärde bästa lag på i denna serie. De tre lag som är bättre än Hamburg ligga alla inom topp-4. Så de 19 insläppta målen är en riktigt bra siffra för ett lag som fortfarande inte har visat på ett särskilt imponerande försvarsspel. Det är också denna siffra som gör att Hamburg ligger ovanför nedflyttningsstrecket, för med fler insläppta målet hade Hamburg fått se sig själva i botten av tabellen.

Annons

Höstens tre minus

Nyförvärven

Hamburg satsade stort inför denna säsong med ett antal intressanta och på pappret bra nyförvärv. Lewis Holtby, Matthias Ostrzolek, Nicolai Müller och med Pierre-Michel Lasogga (köptes loss från sitt lån) kom in men ingen har gjort något större avtryck under hösten. Alla har underpresterat och inte alls visat upp den kvalitet som finns där. Ett stort minus för Hamburgs värvningsansvarige och tränaren som inte fått ut det bästa av sina nya spelare.

Målskyttet

Hamburg saknar en riktigt vass målskytt. Jag var tveksam till om Lasogga skulle kunna fortsätta med sitt målskytte den här säsongen efter att ha gjort en hel del mål förra säsongen och varit landslagsaktuell. Det visade sig att jag fick rätt, Lasogga har inte alls nått upp i samma form. Alternativet Rudnevs håller fortfarande inte Bundesligakvalitet och båda anfallarna ser tunga ut och saknar självförtroende. Tre mål har anfallarna gjort tillsammans under hösten, ett uselt facit.

Annons

Mittbackarna

Jag höjde Hamburgs få insläppta mål men för mig har klubbens mittbackar varit en stor säkerhetsrisk i laget. Jag var nere och såg den sista hemmamatchen mot Stuttgart för några veckor sedan och då startade Djourou och Cleber. Båda var osäkra, alldeles för dåliga med fötterna och när jag vet att alternativet är en Heiko Westermann vars bäst före-datum passerat så är det ett oerhört stort varningstecken inför framtiden. Mittbackarna håller inte Bundesligaklass, så enkelt är det.

Om jag fick ge Hamburg en julklapp skulle det vara…

…en målskytt

Det finns mycket jag skulle vilja ge Hamburg. Självförtroende skulle vara en sak men för att få igång laget tror jag en riktig målskytt behövs. En spelare som gör 15 mål per säsong och som kan avgöra en match på egen hand. Tänk er vad en Huntelaar skulle kunna göra i Hamburg. Med tanke på den kreativa kvalitet som finns så skulle en rörlig anfallare kunna göra underverk i en klubb som Hamburg.

Annons
Publicerad 2015-01-07 09:57

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto