Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Shaqiris flytt var en fråga om tid

Adam Nilssons Tysklandsblogg

Twitter: @atnilsson

Efter två och ett halvt år i Bayern München lämnar Xherdan Shaqiri klubben. Tiden var kommen och det hade den varit ett bra tag. Pep Guardiola hade nämligen inte räknat med schweizaren i sina långsiktiga ambitioner.

Shaqiri värvades efter att Bayern gått miste om Marco Reus som valt huvudkonkurrenten Borussia Dortmund. Den unge teknikern hade imponerat på Bayern under sin tid i Basel och tyskarna valde att slå till innan turkiska Galatasaray hade lagt vantarna på honom. En fattigmans-Reus men med stor utvecklingspotential.

Under Jupp Heynckes var Shaqiri en ovärderlig spelare i tränarens trupprotation. Heynckes ville att hans spelare hela tiden skulle vara så fräscha som möjligt och roterade på fyra-fem spelare på de offensiva positionerna. Shaqiri tog för sig, fick mer och mer självförtroende och såg ut att gå en mycket intressant framtid.

Annons

Men under Guardiola hade Shaqiri det klart mycket tuffare. Skadeproblem stoppade schweizarens framfart och även om Shaqiri spelade 17 Bundesligamatcher förra säsongen så var han bara på planen under hela matchen två gånger. Lägg därtill att det endast blev tre Champions League-matcher och Shaqiris roll var mer i bakgrunden än tidigare.

Under sommaren såg det länge ut som om Shaqiri skulle få lämna Bayern. Guardiola saknade intelligensen hos spelaren och tyckte att Shaqiri var alldeles för ensidig. Den spanske tränaren ville gärna använda yttern i andra roller, bland annat diskuterades det länge att han skulle få kliva ner som ytterback men det experimentet blev aldrig särskilt lyckat då Shaqiri aldrig övertygade på träningarna.

Men Guardiola hade svårt att släppa honom redan under sommaren. Eventuella skador skulle kunna sätta laget i en situation där kvalitet saknades, därför ska Guardiola ha varit emot en eventuell försäljning av Shaqiri denna gång också då spanjoren ville vänta januari ut för att se om det skulle uppstå några skador. Precis samma preferens gällde Höjbjerg (som blev utlånad till Augsburg häromdagen) men där valde klubbledningen att gå in och ta beslut ovanför tränarens huvud.

Annons

I slutändan var det Shaqiris utveckling som hade stagnerat och Guardiola kände att schweizaren hade gjort sitt i klubben. Tränaren såg inte någon framtid där Shaqiri skulle kunna etablera sig som en drivande kraft i startelvan och därför var det bara en fråga om tid innan yttern skulle få se sig om efter en ny klubb. Inter visade sig mest intresserade och var den klubb som kunde matcha Bayerns transferkrav.

I Inter kommer Shaqiri att få en viktigare roll som han kommer att växa med. Offensivt är han en oerhört skicklig fotbollsspelare och han kommer att tillföra snabbhet och kreativitet, defensivt är han klart svagare. Jag är helt övertygad om att Shaqiri kommer att bli en attraktion i Serie A och det är trist att han inte blev kvar i Bundesliga.

Publicerad 2015-01-09 14:50

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto