Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Hoffenheims höst: plus och minus

Adam Nilssons Tysklandsblogg

Twitter: @atnilsson

Efter år av bergochdalbana ser Hoffenheim ut att ha gått mot en ny era i sin Bundesligakarriär. Markus Gisdol har fått ordning på laget och det finns goda chanser att Hoffenheim spelar ute i Europa nästa säsong.

Höstens tre plus

Stabiliteten

I ett par säsonger har Hoffenheim varit kända som Bundesliga bergochdalbana-lag. Det har gjorts många mål framåt, släppts in många mål bakåt och varit mycket Hawaii-fotboll. Under hösten har vi fått se ett (till viss del) nytt Hoffenheim. Ett stabilare Hoffenheim som kontrollerar matcherna på ett helt annat sätt. Vid samma läge förra säsongen hade Hoffenheim gjorde sju fler mål och även släppt in sju fler. Med andra ord har det blivit 14 mål mindre under höstens match än förra året vilket är en enorm skillnad.

Annons

Oliver Baumann

Min kärlek till målvakten Oliver Baumann har växt sig starkare och starkare under de senaste säsongerna. Som stabil pelare i SC Freiburg tog han steget över till Hoffenheim där målvaktssituationen sett minst skakig ut under de senaste säsongerna. Med Baumann mellan stolparna har Hoffenheim fått en stark sista utpost och det är en målvakt som sänder trygghetssignaler till sitt försvar. En av säsongens bästa värvningar i mitt tycke.

Stjärnorna

De två nyblivna a-landslagsmännen Kevin Volland och Roberto Firmino har gått från klarhet till klarhet i Hoffenheim och var redan förra säsongen framstående i Bundesliga. Under hösten har detta fortsatt och för mig är dessa två ämnade för större scener. Båda har Champions League i sig och det skulle förvåna mig om de inte är där inom kort.

Höstens tre minus

Annons

Skadeläget

Här tänker jag främst på mittbackarna Ermin Bicakcic och Niklas Süle. Den första har haft skador som förstört delar av hösten men han kommer tillbaka den här säsongen, för supertalangen Süle är säsongen efter en korsbandsskada helt över. Med dessa två hade Hoffenheims försvar varit klart bättre och det är trist för klubben att de gått skadade.

Jiloan Hamad

Efter ett år i Hoffenheim är Hamad längre ifrån startelvan än någonsin. Steget från Malmö till Hoffenheim visade sig vara större än svensken någonsin hade kunnat tänka sig. Jag trodde att han skulle gå samma resa som Elyounoussi, det vill säga från petad till startspelare men Hamad är nog närmare en flytt än startelvan. Trist för Hamad som jag ändå tror hade kunnat göra bra ifrån sig i Bundesliga.

Mellanmjölk

Hoffenheim har på många sätt blivit ett bättre lag än tidigare. Men det har ännu inte utkristalliserat sig huruvida de är ett riktigt hemmalag eller ett riktigt bortalag. Sett till dess tabellerna ligger Hoffenheim sjua sett till hemmaplan och åtta sett till bortaplan. Det blir lite mittemellan och Hoffenheim hade behövt bli starkare på båda fronter för att nå hela vägen.

Annons

Om jag fick ge Hoffenheim en julklapp skulle det vara…

…en vänsterback

Andreas Beck har fått vikariera som vänsterback under hösten som har han gjort tidigare under sin karriär. Jag hade gärna sett en Ricardo Rodriguez-typ i Hoffenheim. En spelare som följer med upp i anfallen och är vass på fasta situationer. Det hade gjort Hoffenheim ännu starkare offensivt.

Publicerad 2015-01-25 08:39

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto