Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Mkhitaryan på rätt väg

Adam Nilssons Tysklandsblogg

Twitter: @atnilsson

Från uträknad till försäsongsvinnare och hattrickskytt. Den armeniske mittfältarens Henrikh Mkhitaryans senaste månader i Dortmund har, precis som klyschan säger, varit som en bergochdalbana.

När Henrikh Mkhitaryan värvades in under sommaren 2013 var det många som såg honom som en ersättare till den flyktande Mario Götze. Den tekniske Mkhitaryan hade varit Dortmunds förstaval och klubben jobbade länge och väl för att få loss teknikern från hans dåvarande arbetsgivare Shakhtar Donetsk. Till slut lyckades Dortmund – det var långt ifrån en enkel process – och redan pratades det om ett riktigt bra nyförvärv för en klubb som hade jobbat sig fram till en respekterad roll inom den europeiska fotbollen.

Annons

Mkhitaryans första säsong var inte extraordinär, men han gjorde det som förväntades av honom. Hans andra säsong i klubben, säsongen då Mkhitaryan skulle ta det ytterligare klivet och bli en nyckelspelare i laget, blev långt ifrån framgångsrikt. Dortmund hade sina problem i stort men för Mkhitaryan var det en katastrofal säsong. Bristen på speltid gjorde att det mer och mer ryktades om en tänkbar flytt under sommaren för mittfältaren.

Mkhitaryan själv var också tydlig med att han hade problem att klara av alla förväntningar som fanns – både från honom själv och utifrån. Nivån i Bundesliga var klart högre än den i Ukraina. Övergångssumman var såpass hög att han inte ville göra någon besviken. Tankarna på att han skulle ersätta Mario Götze. Alla dessa saker skapade ett tryck, som en svulst i kroppen som växer utan något tecken på att stanna av. Det blev för mycket för Mkhitaryan.

Annons

”Hans önskan är att lämna Dortmund i sommar”, sa Mkhitaryans agent Mino Raiola. Intresse från Italien verkade finnas och Mkhitaryan ville verkligen bryta med Dortmund. Pressen var stor och klubben hade i hans mening inte hjälpt honom tillräckligt i den jobbiga situationen.

Men Mkhitaryans önskan fick vänta. Först och främst ville han se vad den nye tränaren Thomas Tuchel skulle åstadkomma under försäsongen innan spelaren skulle be om en flytt. Tuchel själv uttalade sig tidigt om att han ville behålla Mkhitaryan och att han såg oändlig potential i den fotboll som Dortmund planerar att spela.

I Tyskland pratar man ofta om ”försäsongsvinnare”. Det vill säga spelare som under försäsongen har fått möjligheten av tränaren och gjort bra ifrån sig. Spelare som helt enkelt har uppnått en annan nivå och status än vad de tidigare har haft. Det är i underkant att säga att Mkhitaryan har gjort det. För Tuchel har hittat en roll till Mkihtaryan som Jürgen Klopp aldrig riktigt lyckades göra. Mkhitaryan är en stor vinnare under försäsongen och kommer att bli en nyckelspelare i Dortmund under säsongen.

Annons

Vad som också blev tydligt igår. För så fort Mkhitaryan spräckte målnollan i Europa League-kvalet mot Wolfsberger (5-0) så rullade resten på. Det blev ett äkta hattrick och Mkhitaryan fick de stora hyllningarna efteråt. Önskan om en flytt är bortblåst och Dortmunds önskan om en avgörande spelare är på väg att gå i uppfyllelse.

Publicerad 2015-08-07 05:36

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto