Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Ekdal mot Wendt och Hrgota i kvällens Bundesliga

Adam Nilssons Tysklandsblogg

Twitter: @atnilsson

Den fjärde omgången av Bundesliga stundar och ikväll bjuds vi på ett svenskmöte när Mönchengladbach med Branimir Hrgota och Oscar Wendt tar emot Albin Ekdals Hamburg på Borussia-Park i Gladbach. Matchen är ett möte mellan två klubbar som fumlar efter struktur, form och poäng och därmed är det viktiga tre poäng som står på spel.

Hemmalaget Mönchengladbach, fjolårets tabelltrea, har inlett säsongen med tre raka förluster och har redan nu en krisstämpel tryckt i pannan av media. Men i klubben råder det fortfarande ett lugn som är ovanligt i sådana här situationer. Inför säsongen var klubbens mål att nå en ”ensiffrig tabellplacering”, en inte alltför hög målsättning av klubb som under de senaste säsongerna har slagits om Europaplatserna.

Annons

Förlusten av nyckelspelarna Christoph Kramer och Max Kruse har visat sig lämna stora luckor i Lucien Favres lagbygge. Varken Josip Drmic eller Lars Stindl, som varit de tilltänkta ersättarna, har lyckats fylla skorna som Kramer och Kruse lämnat efter sig. I de inledande tre omgångarna har det varit tydligt att Favres tidigare taktik och idé inte har fungerat som tidigare och någon vidare evolution på Mönchengladbachs spelsätt har det inte heller varit.

Med åtta insläppa och endast två gjorda mål befinner sig Mönchengladbach sist i tabellen. Efter den inledande stjärnsmällen mot Dortmund (0-4) har laget inte lyckats återhämta sig. Hemma mot Mainz blev det förlust (1-3) och borta mot Bremen blev det återigen förlust (1-2). Både Mainz och Bremen använde sig effektivt av ett lågt stående lag med fokus på fysik och snabba omställningar vilket Mönchengladbach inte har klarat av att hantera.

Annons

Favres lag har haft sin styrka i omställningsspelet men när lag inte har låtit sig luras i planen har det uppstått problem för Mönchengladbach som har haft svårt att föra matcherna. Utöver de viktiga spelarförlusterna har laget också varit drabbade av skador på flera viktiga försvarsspelare vilket har synts i de inledande omgångarna. Till helgen hoppas man dock på att den viktige mittbacken Martin Stranzl återvänder till startelvan vilket behövs.

För bortalaget Hamburg har säsongsinledningen bestått av en seger och två förluster. Efter premiärförlusten mot Bayern München (0-5) vann Hamburg sin hemmapremiär mot Stuttgart. I den matchen var det dock bortalaget Stuttgart som hade ledningen två gånger om. Det krävdes ett rött kort på Stuttgarts Florian Klein för att Hamburg skulle lyckas ta tag i taktpinnen och säkra de tre poängen, om än efter en blek insats.

Annons

Mot Köln borta var det dock omvända roller för Hamburg som länge var det klart bättre laget och välförtjänt tog ledningen tidigt i den andra halvleken. Men kort efter ett kvitteringsmål av Kölns Hosiner fick Emir Spahic ett mycket tveksamt rött kort vilket ledde till en Kölnstraff som Modeste satte i mål mot en inbytt Andreas Hirzel som blivit inbytt när René Adler tvingats utgå skadad. Hamburg stod för en bra insats men förlorade (1-2) och gick in i EM-kvalsvilan med tunga axlar.

Hamburg har efter två tunga säsonger försökt att hitta rätt i organisationen och strukturen. Tränaren Bruno Labbadia åtnjuter stort förtroende och många hoppas och tror på att han ska leda Hamburg från kvalspel till en tryggare plats, om än på den nedre halvan. Än så länge har resultaten varit blandade men mot Köln såg det ut som om Hamburg är på rätt väg med sitt spel och det med Albin Ekdal i en viktig roll.

Annons

Inför kvällens match saknas dock de två nyckespelarna Adler och Spahic vilket är jätteförluster för Hamburgs försvarsspel. Adler ser ut att ersättas av andrelagets målvakt Tom Mickel (även Hirzel som ersatte i Kölnmatchen har skadat sig) och i försvaret ser det ut som någon av mittfältarna Kacar eller Jung ser ut att ersätta Spahic. Med andra ord ett långt ifrån betryggande besked och något som kommer att synas tydligt i Hamburgs spel.

Det är troligt att vi kommer att få se åtminstone två svenskar på planen från start. Oscar Wendt är given i Mönchengladbachs startelva trots att lagets försvar har sett bräckligt ut under de inledande omgångarna. Albin Ekdal har blivit en nyckelspelare sedan sin ankomst i Hamburg och tränaren Bruno Labbadia håller honom väldigt högt. För Branimir Hrgota ser det ut att bli bänken återigen.

Annons

Kvällens match är en match mellan två klubbar som båda är i behov av tre poäng efter att ha inlett säsongen svajigt. Det största behovet av seger har krisstämplade Mönchengladbach som många jämför med fjolårets Dortmund. Förlusterna av Adler och Spahic svider för Hamburg vilket ger Mönchengladbach övertaget i den här matchen och det skulle förvåna mig om Albin Ekdal åker hem till Hamburg med en seger ikväll. Jag tror att det blir Oscar Wendt som får fira och förhoppningsvis får vi se ett inhopp från Branimir Hrogta.

Matchen visas på Eurosport 2 med start 20.30

Publicerad 2015-09-11 11:11

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto