Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Festen som uteblir

Adam Nilssons Tysklandsblogg

Twitter: @atnilsson

Det var 35 år sedan Borussia Mönchengladbach spelade i Europas finaste turnering. Den gången åkte Mönchengladbach ut i semifinalen mot Liverpool i ett dubbelmöte. Sedan dess har supportrarna i Mönchengladbach fått vänta och vänta på chansen att få spela i Europacupen/Champions League. 2012 var det nära men Dynamo Kiev drog det längsta strået i den avgörande kvalomgången och Borussia fick nöja sig med Europa League.

Efter en fantastisk fjolårssäsong var det dock klart att Mönchengladbach skulle spela i Champions League under hösten. Tredjeplatsen garanterade spel och förberedelserna för spännande bortaresor, slutsålda hemmamatcher och stora inkomster sattes igång. För Mönchengladbach var medvetna om att många förändringar skulle ske. Nyckelspelarna Christoph Kramer och Max Kruse var tidigt uträknade då Leverkusen bestämt sig för att hämta tillbaka Kramer från sitt lån och Wolfsburg bestämde sig för att köpa loss Kruse med hjälp av hans utköpsklausul.

Annons

Nya intressanta, många unga, namn dök upp och inför säsongen kände sig Mönchengladbach redo. Fyra Bundesligaomgångar senare ser det annorlunda ut. Utöver det inledande matchen borta mot Dortmund (0-4) var de tre övriga motståndarna Mainz (1-2), Bremen (1-2) och Hamburg (0-3) klart överkomliga motståndare och hade någon inför säsongen sagt att Mönchengladbach skulle stå utan poäng efter de fyra första omgångarna och ligga sist i Bundesliga hade jag skakat på huvud av oförståelse.

”Ni vet hur det är. Två nyckelspelare försvinner. Visserligen hade vi god vetskap om detta tidigt och hade tid att hitta kapabla ersättare, men ändå. Sedan ryker några andra viktiga pjäser på grund av skador. Tränaren påstod inför säsongen att vi hade unga talanger som håller hög klass och kunde ta platser från de mer rutinerade och det tycks inte stämma va. Fyra raka förluster och den sista mot de senaste årens stora krislag Hamburg med 0-3 i häcken hemma är ju inte bra va, men ni vet… Shit happens.”

Annons

Man förstår att tankarna måste ha rullat utan kontroll i huvudet hos många supportrar när de åkte hem från Borussia-Park i fredags. Stor förlust mot Dortmund kan man ta, speciellt med tanke på hur bra de var och att matchen spelades i Dortmund. Uddamålsförluster mot Mainz och Bremen är inte bra, men kan ske. Men att förlora med 0-3 hemma mot Hamburg betyder att botten är nådd. Inget ont om Hamburg, Albin Ekdals lag gjorde det rätt bra, men Mönchengladbach var rent utsagt usla och även om man saknar viktiga spelare så får det inte gå till på det sättet det gjorde.

”Vi saknar rörelse offensivt och defensivt. Det fungerar inte”, sa tränaren Lucien Favre – mannen som med sina framgångar har växt fram till ett namn tänkbart för Bayern München – med tomhet i blicken efter matchen mot Hamburg. Favre brukar vara förberedd, kunna ge adekvata svar efter matcher och ofta med en syrlig ton. Mot Hamburg saknades det, det fanns ingen gnista där att ta av hos Favre. Trots den dåliga starten är Favre inte ifrågasatt. Mönchengladbach har inga planer på att byta honom. Sportchefen Max Eberl har gett tränaren allt stöd han kan tänka sig.

Annons

Det är dock ett slaget lag som åkt till Sevilla för att spela sin första Champions League-match på 35 år. Det som skulle ha blivit en stor fest har blivit ytterligare ett hinder på vägen. Mönchengladbach var medvetna om att Champions League inte skulle bli mer en bonus på den normala tillvaron, men nu just nu är det bara en påfrestning eftersom att man behöver lägga fokus på att hitta rätt i ligaspelet. Champions League betyder pengar, men gruppspelet är allt klubben har räknat med och med tanke på motståndarna är tankarna på en tredjeplats och ett tänkbart Europa League-slutspel i periferin.

Klubben försöker använda sin underlägsenhet som en fördel, som en möjlighet till seger. ”Vi har allt att vinna”-mentaliten finns där hos spelarna, men frågan är om det inte bara är en fasad. Raffael är helt ur slag. Patrick Herrmann, Alvaro Domniguez, Fabian Johnson och Martin Stranzl (36-åringen som skapat hopp men skadade sig direkt) är borta. Likaså är Granit Xhaka avstängd (något han ådrog sig i retuten av dubbelmötet mot just Sevilla i vårens Europa League). Enkelt sagt: förutsättningarna för seger är skit. Festen uteblir.

Annons
Publicerad 2015-09-15 16:09

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto