Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Freiburgtränarens hyllade brandtal om flyktingkrisen

Adam Nilssons Tysklandsblogg

Twitter: @atnilsson

Invandringskrisen har varit ett av mest omtalade ämnena i hela Europa under en lång tid och i Tyskland har det gått långt utanför de politiska gränserna och blivit en stort samtalsämne inom fotbollen. Inför helgen skulle därför tidningen Bild, med hjälp av ligasponsorn Hermes och ligaförbundet, genomföra en kampanj i Bundesliga och 2. Bundesliga där alla lagen skulle bära en logga med texten ”Wir helfen!” med en liten logga av Bild på sina tröjärmar. Ett medvetet drag av den populistiska tidningen Bild vars rapport av flyktingkrisen har varit ytterst negativ fram till senare tid och skapat fler bränder än vad rapporteringen har släckt.

Annons

I onsdags gick St. Pauli ut och sa att man inte kommer att medverka. Det irriterade Bilds chefredaktör Kai Diekmann som twittrade ut att ”hos St. Pauli är flyktingar inte välkomna” och att de skulle ”bojkottade kampanjen”. St. Pauli svarade direkt med att det inte var obligatoriskt att medverka i kampanjen, att man redan hjälper till på andra sätt lokalt (bland annat spelade klubben en välgörenhetsmatch mot Dortmund för ett tag sedan för att samla in pengar till flyktingkrisen).

Diekmanns twitteruppträdande, han skickade flera tweets, fick flera klubbar att gå ut till St. Paulis försvar och Dortmund hade bland andra en banderoll uppsatt under gårdagens Europa League-match som löd ”Bild inte välkomna”. Bochum och Nürnberg valde till följd av Diekmanns tweets att inte medverka i kampanjen, samtidigt som flera supportrar krävt att deras klubbar inte borde att medverka i detta. Än är det oklart hur många klubbar som kommer att medverka under helgen.

Annons

Två andra klubbar som bestämt sig för att inte bära loggan på tröjan är Union Berlin och SC Freiburg. I den sistnämnda klubben höll man en presskonferens igår där tränaren Christian Streich fick motta frågor kring ämnet och till slut brast i en lång monolog kring invandringen. Streich är erkänd för sin vältalighet och hans emotionella tal hyllas idag runt om i Tyskland.

Talet i en något förkortad version:

”Min grundläggande hållning är att länderna, inte bara europeiska utan alla som har de finansiella medlen, måste bidra med betydligt större humanitär hjälp på plats. Detta för att så många människor som möjligt kan stanna på en plats där de har sin familj och var deras faktiska hem är. Under de senaste månaderna har flera misstag begåtts kring detta, då det lagts åt sidan och pengarna har reducerats för detta – från länder som oss, andra europeiska länder och länder som Qatar och Saudiarabien. Alltså länder, som säkert inte saknar tillgång till pengar.

Annons

Nu handlar det om att man öppnar sig för människor, att man tar emot dem, att man minskar rädslan. För oftast handlar det endast om rädsla. Det handlar ofta om rädslan för “de andra” och rädslan för det främmande. Det kan man hitta hos sig själv. Det handlar om att förstå andra tankesätt. I andra kulturer tänker man på ett annat sätt. Nu handlar det om att möta dessa [tankar]. Och att från ett visst välstånd inte lämna, men kortsiktigt omfördela. Från människor som har mer, till människor som har mindre.

Det handlar om att kunna ge människorna som kommer en anständig miljö. Ge dem möjligheten att lära sig språket, där finns det inget alternativ, och sedan låta dem jobba. Om man inte låter unga människor jobba, oavsett om de kommer från Syrien eller Tyskland…hade jag inte fått jobba när jag var 30 år och blivit inspärrad med massor av andra människor, då vet jag inte vad jag hade gjort. Jag hade garanterat blivit mer aggressiv, det hade uppstått bråk. Och jag hade skämts, skämts för att jag inte hade kunnat ge försörja mina barn. Det hade jag skämts för som människa.

Annons

Därför måste vi låta människorna som kommer till oss jobba. Och göra allt för att integrera dessa människor. För vi behöver dessa människor utan tvivel.

Så vill jag också lägga till en sak: alla som just nu hyser någon oro är troligen till 80-90% människor som en, två eller tre generationer tidigare själv varit flyktingar eller utvisade personer. Och som kom hit från olika regioner på grund av krig, arbetslöshet eller nöd. När alla vi går tillbaka ett par generationer, då har 80-90% en invandrarbakgrund. Det är aldrig stillestånd bland människor. Man var inte alltid där man är idag. Det som sker idag har alltid pågått. Man måste förklara för människor att vi också var flyktingar en gång.

Man måste göra människorna medvetna om att vi också en gång flytt. Just det sker nu. Inget annat. Denna förtydling är viktig. Då kanske hållningen hos människor förändras. Jag är själv väldigt glad över att jag är i Tyskland. Jag kan glädja mig över flera saker som sker just nu i Tyskland. Nu har vi pratat lite om fotboll – men det finns också viktigare saker.”

Annons
Publicerad 2015-09-18 13:23

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto