Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Nykomlingen Darmstadt hoppas skrälla mot Bayern i David mot Goliat-mötet

Adam Nilssons Tysklandsblogg

Twitter: @atnilsson

När Darmstadt blev klara för uppflyttning till Bundesliga var det en av de största skrällarna i modern tid. Klubben hade 2. Bundesligas lägsta budget, var nykomlingar och laget bestod av spelare som antingen inte hade fått förtroendet i andra klubbar eller hade spelat i klubbar som åkt ur sina divisioner. Darmstadt var som det lokala bråkstakargänget där människor som inte hörde hemma någon annanstans hamnade med den stora skillnaden att spelarna som hamnade i Darmstadt kunde spela fotboll.

Jag har redan skrivit den långa historien om Darmstadt. Det är en fantastisk historia. En historia som inte påminner om särskilt många andra. Deras arena, Merck-Stadion am Böllenfalltor, byggdes redan 1921 och har sedan dess rustats upp i olika omgångar, senast inför årets säsong. Efter andra världskriget användes den som baseboll-arena för kvarvarande amerikanska soldater. Idag är det en arena med plats för 17 000 åskådare, där endast den ena kortsidan med 3500 sittplatser har tak över huvudet. Det finns ytterligare 400 sittplatser, resten är ståplatser.

Annons

Det är en arena som kommer att få de stora stjärnorna från Bayern München att minnas en gammal tid, en tid då de var unga. Till skillnad från deras state of the art-arena i München finns det få extravaganser på Stadion am Böllenfalltor. Det är träbänkar i omklädningsrummen, klassiska duschrum med brunt klinkers och långt ifrån någon gemytlig plats för spelare som har vant sig vid både jacuzzis och ångbastus i deras omklädningsrum.

Kanske är det just bristen på extravagans som har gjort att Darmstadt överraskat alla och överlevt de första omgångarna utan att förlora. Tippad som den givna nedflyttningskandidaten har Darmstadt spelat fyra omgångar och kommit därifrån med sex poäng. Den största skalpen bärgades förra helgen då Darmstadt vann sin första Bundesligamatchen på över 33 år och det mot toppkandidaten Leverkusen – på bortaplan. En seger och tre oavgjorda är Darmstadt överraskande facit efter de första fyra omgångarna och många klubbar har så sakteliga upptäckt den inneboende kraften i nykomlingen.

Annons

Laget består som sagt av spelare som inte hörde hemma någon annanstans. Den en gång landslagsaktuelle Konstantin Rausch spelar numera i Darmstadt efter en usel sejour i Stuttgart. Jan Rosenthal hamnade i klubben efter att ha misslyckats att etablera sig i Eintracht Frankfurt. Luca Caldirola lämnade Bremen på grund av liten speltid för Darmstadt. Med öppna armar har den ekonomiskt hårt ansatta klubben signerat den ena billiga spelaren efter den andra, ofta utan att behöva betala övergångssummor och det som låter som ett Football Manager-projekt har verkligen fungerat i Darmstadts fall.

För i Darmstadt har dessa spelare som varit utmålade som floppar tagit det där klivet och etablerat sig själva. Under flera säsonger har Darmstadt jobbat på det sättet framgångsrikt och det är på det sättet som tränaren Dirk Schuster har velat ha det. Han själv var en gång uträknad som tränare när klubben var på väg att bli nedflyttad i den tyska fjärdedivisionen, men är idag hyllad som en hjälte för att fört klubben från 3. Bundesliga till Bundesliga inom loppet av tre säsonger.

Annons

Darmstadt bjuder inte på någon modern tysk fotboll. De första omgångarna har visat på ett lag som spelar med hög intensitet, som försöker att få sina motståndare ur gängorna genom att spela fysiskt, hela tiden på gränsen till vad man får och med en man-man-markering över hela planen. Det är nästan anarkiskt hur Darmstadt spelar. Det finns inga riktiga strukturer för det utomstående ögat, det ser stundtals kaosartat ut men det fungerar för laget som bevisligen vet exakt hur de kan få ut så mycket som möjligt av sin taktik.

Frågan är hur långt det kommer att räcka mot dagens gäster Bayern München. Om man ska använda uttrycket ”David mot Goliat” så är det idag det gäller, för det är skilda världar mellan klubbarna. Darmstadt har inte ens en bråkdel av Bayerns resurser, deras årsbudget ligger på ungefär samma summa som Bayern betalar Franck Ribéry i årslön och för Darmstadts del hade deras supportrar endast kunnat tänka sig att få ställas mot Bayern i en tänkbar match i DFB-Pokal.

Annons

Men i dag kommer alltså Tyskland största klubb till Stadion am Böllenfalltor. Pep Guardiola planerar att rotera med sitt lag och ge spelare som Juan Bernat, Sebastian Rode och Joshua Kimmich chansen. Det är också det som kan vara Darmstadts chans. Bayern spelar inte med sitt bästa lag medan Darmstadt ställer upp med sitt inarbetade lag, dessutom kommer supportrarna att lyfta fram sitt hemmalag som rankar den match som den största för säsongen. Dessutom gynnas Darmstadt av omständigheterna och bristen extravagans, det är helt enkelt inte något vidare för Bayern att komma till en gammal sliten arena och försöka att hitta rätt – det är något som rekordmästarna inte är vana vid.

Förra året i den femte omgången ställdes Bayern München mot nykomlingen och den dåvarande obesegrade serieledaren Paderborn. Då slutade det med seger 4-0 för Bayern och det var starten till undergången för Paderborn. Darmstadt hoppas på att den historien inte ska upprepa sig, precis som resten av Tyskland som hoppas på att bevittna vad som skulle vara en av de största skrällarna i modern tid i Bundesliga.

Annons
Publicerad 2015-09-19 10:01

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto